ПІД ВИГЛЯДОМ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

влада обвалила лісову галузь в Україні

ЛІС І РЕФОРМУВАННЯ

Державні ліси мають покривати свої видатки з власних доходів

Орест ФУРДИЧКО

Таємниці реформування "лісових відносин" в Україні

РЕФОРМАЦІЯ, ДЕГРАДАЦІЯ ЧИ ПРОФАНАЦІЯ?

Як Держлісагентство хоче реформувати лісову галузь

ЧИНОВНИКИ ПРОТИ ЛІСІВНИКІВ

Кому вигідний фінансовий саботаж лісгоспів?

31 травня 2017

Рятувальники та лісники відпрацьовують спільні дії під час гасіння лісових пожеж

З кожним днем температурні показники піднімаються все вище і по всій території України встановлюється спекотна, по-справжньому літня погода. За таких умов підвищується ризик виникнення пожеж в екосистемах, особливо у лісових насадженнях. Причиною таких загорань часто є саме людська недбалість та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки. Сірник, кинутий на суху лісову підстилку чи непогашене вогнище після відпочинку на природі часом можуть перерости у масштабну пожежу та знищити гектари лісу.

Саме тому, щоб зменшити кількість загорань в екосистемах рятувальники постійно здійснюють інформаційно-роз'яснювальну роботу з громадянами. Разом із тим, по всій території країни активно проводяться спільні тактико-спеціальні навчання підрозділів ДСНС та лісників щодо гасіння лісових пожеж.

Зокрема, 30 травня фахівці Служби порятунку Хмельниччини спільно ізпредставниками Віньковецького лісництва провели комплексне тактичне навчання з ліквідації умовної лісової пожежі. В ході заходу учасники відпрацювали питаннявзаємодії оперативних служб Віньковецького району, протипожежних формувань лісництва, оперативно-рятувальних підрозділів ДСНС та добровільних пожежних дружин під час ліквідації умовної пожежі у лісовому масиві, а також перевірили рівень підготовки начальницького складу підрозділів щодо організації та керування під час ліквідації загорання на території лісництва.

На Закарпатті цього ж дня рятувальники, представники Великоберезнянської райдержадміністрації та поліції також тренувалися ліквідовувати пожежу у лісовому масиві на території Великоберезнянського району. За тактичним задумом, в посушливий період відпочивальники не загасили багаття, що призвело до загоряння сухої трави біля лісу. Вогонь швидко перекинувся на нижній шар в лісовому масиві біля урочища Бриштанове. Існувала загроза розповсюдження пожежі на значну площу. По прибуттю до місця умовної пожежі вогнеборці 2-ї Державної пожежно-рятувальної частини спільно з лісниками спочатку локалізували осередок пожежі, щоб не допустити подальшого розповсюдження вогню, а згодом остаточно її ліквідували. Подібний практичний захід 30 травня пройшов і на території сусіднього Перечинського району, де вогнеборці 1-ої Державної пожежно-рятувальної частини міста Перечина спільно з працівниками лісового господарства гасили умовну лісову пожежу в урочищі Синяси.

Загалом, спільні тренування підрозділів ДСНС, представників лісового господарства та інших оперативних служб і надалі триватимуть по всій території країни. Проте, аби ліквідація умовної пожежі не переросла у реальну рятувальники вкотре звертаються до громадян з проханням суворо дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку у лісі. Не розводьтебагаття поблизу сухої рослинності тане залишайте недопалки чи сірники на трав’янистій підстилці.

Пам'ятайте - порушення правил пожежної безпеки несе загрозу не лише навколишньому середовищу, але й, в першу чергу, вашому життю та здоров'ю.



Прес-служба ДСНС України
http://www.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/62591.htmlОпубліковано: 31.05.2017, 08:14

30 травня 2017

Лісівники Європи вивчали український досвід


У Львівському національному лісотехнічному університеті представники Ради європейських лісівників обговорили проблеми ведення .лісового господарства, зокрема, проведення рубок переформування, які забезпечують наближене до природи лісівництво.

Рада лісівників Європи -- відкрита демократична міжнародна організація, яка об'єднує понад 58 тисяч осіб з 13 країн. Цього року посада президента цієї організації перейшла до України -- ним обрано ректора Львівського національного лісотехнічного університету, академіка НАН Юрія Туницю. Лісівники європейських країн розглянули також питання всихання смерекових лісів у Карпатах, сутність нової еколого-економічної парадигми ведення лісового господарства та охорони довкілля.

"Особливу зацікавленість учасників наради викликали результати рубок переформування, які впродовж 25 років постійно проводяться на експериментальних ділянках у держлісгоспах Львівської області, -- розповів професор Юрій Туниця. -- Такі рубки під керівництвом науковців лісотехнічного університету не лише забезпечують економічні результати, а й дають змогу формувати стійкі ліси. Наші дослідження високо оцінили експерти Швейцарського науково-дослідного інституту ландшафтів, лісу і снігу".

Богдан КУШНІР. Львів.

Голос України

12:10 30.05.2017

http://www.golos.com.ua/news/55186

Під Харковом засудили "вільних лісорубів"

Один отримав 2 роки з іспитом на 1 рік, другий - виправні роботи



Рішенням суду з обох лісорубів також знімуть 5 і 27 тис.грн. компенсації, - повідомляє «Справжня Варта».

Як розповів керівник місцевої прокуратури Дмитро Колодинський, одному із незаконних лісорубів, окрім відшкодування завданих збитків, суд призначив покарання у вигляді 2 років позбавлення волі та призначив іспитовий термін на 1 рік. Ще один зловмисник за рішенням суду, окрім зобов'язання щодо погашення збитків, отримав 160 годин громадських робіт.

Перший з зазначених фактів незаконної порубки встановлено у грудні 2016 року на території природно-заповідного фонду в урочищі "Малинівський бір" Малинівського лісництва ДП "Чугуєво-Бабчанське лісове господарство". Зловмисник незаконно напиляв сосен на 5 тис. грн. та відвіз їх на власному авто до свого домоволодіння.

Другий - у лютому поточного року в урочищі "Жолобок" на території Великобабчанської сільської ради району. Місцевий мешканець, не маючи на це спеціальних дозволів, знищив майже півсотні дерев на загальну суму 27 тис. грн.

Як раніше писала «Справжня Варта», артілі "вільних лісорубів" не дали вивезти УРАЛ дуба.

Поліція спіймала їх у лісі, неподалік села Серпневе /Валківський район/.

Під час виїзду слідчо-оперативної групи на місці події виявлені 4 чоловіки, мешканці області та Харкова, які пиляли дерева. Також поряд знаходився вантажний автомобіль «УРАЛ» та причеп з 5-ма кубами дерева. А на території лісу виявлені розпиляні стовбури дерев.

Також селянина затримано з машиною лісу і з бензопилою.

Що за деревина, звідки вона з'явилася у його вантажівці - нічого не знає.

Автомобіль «ГАЗ-53», 60-річний водій якого перевозив деревину без відповідних документів, було зупинено в селищі Полкова-Микитівка /Богодухівський район/.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

Вівторок, 30 травня 2017, 07:01

Руководство области волнует ситуация с охраной лесов от самовольных рубок

В Луганской области сложилась неблагоприятная ситуация с охраной лесов от самовольных рубок. Об этом шла речь на совещании губернатора Владимира Пристюка с представителями Луганского областного управления лесного и охотничьего хозяйства.

Так, за прошлый год на Луганщине выявлено 192 случая самовольной вырубки леса, объем которых составил 896 куб. м.

Наибольший объем самовольных рубок зарегистрирован в ГП «Ивановское лесоохотничье хозяйство» – 443,3 куб.м. или 50% от их общего количества по области. Также значительные объемы незаконных рубок зафиксированы в ГП «Северодонецкое лесоохотничье хозяйство» – 241 куб. м. и ГП «Новоайдарское лесоохотничье хозяйство» – 278 куб. м.

Директора и 6 лесничих этих хозяйств в августе месяце уволены. По данным фактам УСБУ в Луганской области ведется следствие.

Сокрытие действующих лесных пожаров от оперативного учета

Согласно официальным сводкам о лесопожарной обстановке в России, ситуация с лесными пожарами в Красноярском крае за последние два дня принципиально улучшилась. Согласно сводкам Авиалесоохраны, основывающимся на данных региональных диспетчерских служб, утром 27 мая (в 00.00 по московскому времени) в этом регионе проводились работы по тушению 27 пожаров на землях лесного фонда на площади 14 444 га, а утром 29 мая - только 12 пожаров на землях лесного фонда на площади 437 га. Ссылки:

О лесопожарной обстановке в России на 00:00 мск 29.05.2017

О лесопожарной обстановке в России на 00:00 мск 27.05.2017

Однако, это улучшение достигнуто главным образом путем сокрытия основной частью действующих лесных пожаров от оперативного учета. Крупнейшие лесные пожары продолжают действовать, их площадь продолжает увеличиваться - но они просто не включаются в официальные сводки, и этим достигается кажущееся улучшение ситуации с лесными пожарами в Красноярском крае. Данные дистанционного мониторинга - как общедоступной системы FIRMS, так и отраслевой системы ИСДМ-Рослесхоз - однозначно подтверждают, что крупнейшие лесные пожары в Дзержинском, Абанском и Богучанском районах Красноярского края по состоянию на 29 мая 2017 года продолжают действовать. Вот, например, группа действующих лесных пожаров в Дзержинском и Абанском районах - все они без исключения приходятся на зону лесоавиационных работ (то есть действующее законодательство не позволяет прекращать их тушение - каждый из этих пожаров необходимо продолжать тушить, пока он действует). Красные контура на схеме - границы действующих на 29 мая 2017 года лесные пожары по данным ИСДМ-Рослесхо; желтые - термоточки системы FIRMS (по данным сенсора VIIRS спутника Suomi NPP) за последние сутки; белая линия - административная граница между Красноярским краем и Иркутской областью; у крупнейших пожаров указаны площади по данным ИСДМ-Рослесхоз по состоянию на вечер 29 мая 2017 года):



О том, что пожары действующие, свидетельствуют как термоточки (соответствующие зонам активного горения), так и дым, видимый на космоснимках.

А это данные ИСДМ-Рослесхоз по крупнейшему из этих пожаров, действующему в Дзержинском районе, и частично перешедшем в Тасеевский район:



Суммарная площадь крупных лесных пожаров, возникших в предыдущие дни и однозначно действующих (по данным дистанционного мониторинга) по состоянию на 29 мая 2017 года, превышает в зоне лесоавиационных работ Красноярского края 25 тысяч гектаров. Таким образом, уполномоченные органы государственной власти скрыли от официального оперативного учета примерно 98% площади действующих лесных пожаров, причем тех, от тушения которых лесное законодательство отказываться не позволяет.

Ситуация с лесными пожарами в Красноярском крае сейчас существенно хуже, чем в Иркутской области; однако, в официальной сводке в Иркутской области по состоянию на утро 29 мая числились 8 пожаров на землях лесного фонда на площади 10 900 га, а в Красноярском крае - в 25 раз меньше.

Лучшего на Ямале лесного пожарного назовут в Ноябрьске



Сегодня, 30 мая, на площадке Ноябрьского лесхоза-филиала ОАУ «Леса Ямала» в 9:30 состоится церемония открытия региональный этап конкурса профессионального мастерства «Славим человека труда!» в номинации «Лучший лесной пожарный» в ЯНАО.

Конкурсанты должны пройти лесопожарную полосу препятствий и проверку теоретических знаний о технологии выполнения работ, о применяемом оборудовании и технике, о правилах охраны труда. Помимо проведения соревнования, в программу мероприятия включена выставка лесопожарной техники.

Церемония награждения и подведение итогов конкурса состоится 1 июня. Победителю и призёрам будут вручены дипломы, кубки, памятные сувениры, разовое денежное поощрение. Все участники конкурса будут награждены дипломами и памятными сувенирами, сообщает администрация Салехарда.

В программу мероприятия включена выставка лесопожарной техники/

29 травня 2017

С 2019 года планируется повысить зарплаты работникам лесного хозяйства




На четверть планируется повысить зарплаты работникам лесного хозяйства с 2019 года.


Такие поправки в закон рассматривают в Сенате. На расширенном заседании Комитета по аграрным вопросам депутаты обсудили изменения в законодательыне нормы. Документ прежде всего направлен на сохранение и развитие биоразнообразия видов животных и растений.

Предлагается наделить Правительство компетенцией принимать решения об изъятии редких и находящихся под угрозой исчезновения видов растений. Также планируется усилить контроль за незаконными порубками леса. Для развития рыбоводства будет упрощено предоставление естественных водоемов для ведения озерно-товарного и садкового рыбоводства.

Рашит Акимов, депутат Сената Парламента РК:

- Здесь определены новеллы, которые будут способствовать в целом сохранению биоразнообразия. Это и социальный вопрос, где низкая заработная плата. Мы предусматриваем, что принятие законопроекта будет способствовать не только вовлечению новых кадров, но и закреплению ныне работающих.

29.05.2017, 21:04




http://24.kz/ru/news/economyc/item/179585

Берегометські лісівники подарували прикордонникам комп’ютер

ДП «Берегометське державне лісомисливське господарство» упродовж багатьох років сумлінно допомагає вирішувати нагальні питання і проблеми підшефній заставі «Фальків» Чернівецького прикордонного загону Державної прикордонної служби.

У День прикордонника України, який відзначили вчора, 28 травня, буковинських вартових державного кордону у «Фалькові» привітав з професійним святом головний лісничий лісогосподарського підприємства Іван Акришора. Від імені лісівників він вручив військовим подарунок – комп’ютер. Були також інші подарунки від підприємств та організацій Вижницького району. Теплі напутні слова адресував прикордонникам лісничий Фальківського лісництва Василь Гуменюк, побажавши чистого неба над головою та спокійного горизонту, міцності духу, ясності думок та відданості присязі рідній державі.

«Вартові державних кордонів завжди були у великій повазі та пошані в українського народу, - наголошували у вітальних промовах працівники Берегометського ДЛМГ. - Вони стали важливою ланкою в системі зміцнення національної безпеки, захисту політичних, економічних та військових інтересів незалежної України. Особливо напруженою є їхня теперішня служба, коли в країні триває неоголошена війна, значну небезпеку становлять терористичні акти, не дають спокою контрабандисти».

Для наших славних прикордонників свою концертну програму підготували вихованці Мигівського та Долішньо-Шепітського навчальних закладів.
.
Прес-служба Берегометського ДЛМГ




На Львівщині відбулась зустріч Ради Європейських Лісівників


Днями у Національному лісотехнічному університеті України відбулась зустріч представників Правління Ради Європейських Лісівників.

Під час зустрічі обговорено виконання раніше запланованих заходів, пов’язаних з членством організації у робочих групах процесу співпраці європейських відомств, відповідальних за охорону лісів і лісове господарство «ForestEurope process» (13-14 червня 2017 р., Братислава), організацію Україною наукової конференції у рамках Маніфестації лісівників (Биїле Фелікс, Румунія, вересень 2017 р.), співпрацю з Департаментом з Розвитку сільського господарства та сільських територій Європейської комісії, яка відповідає зокрема і за формування та впровадження стратегій розвитку лісового господарства в ЄС.

Співорганізатором зустрічі поряд з Національним лісотехнічним університетом України є Львівське обласне управління лісового і мисливського господарства. Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека ознайомив учасників зустрічі з лісовим господарством Львівщини.

У рамках заходу представники Ради Європейських Лісівників відвідали Бібрський лісгосп. Директор Бібрськоголісгоспу Володимир Борщ та головний лісничий Мирослав Пилипів ознайомили присутніх з діяльністю лісгоспу. Поділились досвідом створення дубових та дубово-букових культур. Оглянули рубки догляду, які проводяться в цих культурах. Розповіли про впровадження в лісгоспі вибіркових способів рубок та рубок переформування деревостанів.

Учасники оглянули навчально-виробничий стаціонар «Романівський», де можна побачити формування високобонітетного різновікового насадження шляхом проведення вибіркових способів рубок.

Для підвищення стійкості і продуктивності лісів пріоритетним є застосування наближених до природи принципів ведення лісового господарства.

Професор Національного лісотехнічного університету України Григорій Криницький розповів представникам Ради Європейських Лісівників історію створення навчально-виробничого стаціонару «Романівський». На прикладі букових насаджень розказав про принципи і способи лісокористування наближеного до природи лісівництва за яких безперервно існує лісовий покрив, відтворюється структура природних різновікових лісів, постійно підтримується стійкість деревостану.

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека відмітив, що рубки переформування підвищують не лише стабільність деревостану, але й забезпечують збереження біорізноманіття у лісах і сприяють покращенню родючості грунтів. Вони забезпечують вирощування крупномірнихсортиментів високої якості, що збільшує розмір прибутку з лісової площі. Змішані різновікові деревостани є стійкішими до дії сильних вітрів та інших стихійних явищ.

Зустріч українських та європейських лісівників і науковців пройшла в дружній обстановці, учасники жваво обмінялись досвідом з ведення лісового господарства у своїх країнах. Гості були задоволені від побаченого та висловили вдячність українським лісівникам.

Довідково

Рада Європейських Лісівників (Council of European Foresters – C.E.F.) – міжнародна, відкрита, демократична організація, створена 25 серпня 2011 в м. Сібіу (Румунія), яка об’єднує лісівників Європи, їхні професійні організації та спілки і налічує 58,4 тисячі членів у 13 країнах. Членство у Раді та Дорадчій групі лісових експертів забезпечує доступ до інституцій ЄС (Європейський Парламент, Рада Європи, Європейська Комісія) та інституцій Ради Європи (Парламентська Асамблея, Комітет Міністрів, Конгрес місцевих і регіональних влад, Конференція міжнародних неурядових організацій Ради Європи). C.E.F. сприяє підвищенню продуктивності, активності та професіоналізму в діяльності лісівників, підтримує студентів і випускників лісотехнічних університетів та факультетів, а також сприяє підвищенню рівня і впровадженню в життя лісівничих наукових досліджень. Організація не лише відстоює права лісівників на усіх політичних рівнях, а й сприяє тому, щоб їхні вагомі здобутки приносили користь суспільству і збереженню лісів для нинішнього і майбутніх поколінь.

Керують організацією Правління і Президент, який обирається терміном на один рік. У 2017 році посаду Президента обіймає ректор НЛТУ України, академік НАН України Туниця Ю.Ю. Віце-президентом Ради є керівник об’єднання лісівників Румунії – Конфедерації Консільва. До України керівництво перейшло від Німеччини на початку 2017 року, а у 2018 році організацією керуватиме Туреччина.

Основними цілями Стратегії Ради Європейських Лісівників на нинішньому етапі є такі:

· представництво організацій-членів та лісівників у міжнародних організаціях, таких як ООН, Рада Європи, Європейський Парламент, Європейська Комісія та інші щодо питань лісового господарства, охорони довкілля, біоенергетичних запасів, деревини і біомаси, трудових відносин;

· сприяння виконанню «Декларації лісівника» задля її визнання і впровадження національними та міжнародними інституціями;

· залучення нових членів Ради Європейських Лісівників.

За інформацією прес-служби Львівського ОУЛМГ
29.05.2017

Леса на Полтавщине обработали от рыжего соснового пилильщика


На днях в ГП "Гадячский лесхоз" провели наземные истребительные мероприятия в очаге размножения рыжего соснового пилильщика.

Об этом сообщили в Полтавском областном управлении лесного и охотничьего хозяйства.

Обработка проводилась препаратом "Фастак" в соответствии с требованиями безопасности и карантина, изложенных в постановлениях по химической борьбе с вредителями леса.
Сообщается, что всего около 1200 гектер лесных насаждений были обработано от рыжего соснового пилильщика.

Справка SQ: Рыжий сосновый пилильщик — известен в просторечии как «ложногусеница». Вредитель сосны обыкновенной по всему ее ареалу.


29.05.2017, 16:47

Жидачівська райрада збирається заборонити у районі суцільні рубки лісів


Завтра депутати голосуватимуть за таке рішення на сесії.

Про це Варіанти повідомив депутат Жидачівської райради Тарас Матвіїв.

Проект рішення погоджено на відповідних комісіях та президії.

У пояснювальній записці документа йдеться, що протягом 2015-2016 рр. Національною поліцією у Жидачівському районі порушено 7 кримінальних проваджень за незаконну вирубку лісу. Протягом 2016 року громади сіл Вільхівці, Дем'янка Лісна, Заріччя, Млиниська, намагались зупинити вирубку лісів на територіях сільрад.




Нагадаємо, минулого року в рамках проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" Варіанти дослідили вирубку і вивезення лісу з Жидачівщини, про це йдеться у публікації Лісовий холокост.







ПОНЕДІЛОК, 29 ТРАВНЯ 2017, 16:06, ЮРІЙ СЕМАШКО

На Луганщине СБУ пресекла масштабную незаконную вырубку леса

Сотрудники Службы безопасности Украины прекратили масштабную незаконную вырубку леса в Кременском районе Луганщины.

Об этом передает пресс-служба ЛОВГА

Правоохранители задержали трех местных жителей во время загрузки в машину деревьев, вырубленных на территории оздоровительного лагеря. Только за один день злоумышленники успели спилить в рекреационной зоне почти сто сорок деревьев ценных пород, в том числе сорокалетние дубы. Древесину дельцы планировали сбыть на одной из местных лесопилок. По предварительным оценкам, стоимость противоправно вырубленной древесины составляет более ста тысяч гривен.

Сотрудники спецслужбы изъяли у злоумышленников бензопилы и арестовали два автомобиля, в том числе грузовик повышенной проходимости.

Открыто уголовное производство по ст. 246 Уголовного кодекса Украины.

В рамках досудебного следствия проверяется связь задержанных с представителями организованной группировки, специализирующейся на незаконных сделках с лесом, и причастность к нелегальному бизнесу работников лесоохотничьего хозяйства.

Май 29, 2017

Разрешение вырубать более тонкие деревья создаст угрозу птицам — орнитологи


Министерство земледелия вознамерилось изменить правила вырубки лесов. Идея разрешить вырубать деревья меньшего диаметра, по мнению орнитологов, чревата уничтожением всё новых мест обитания птиц в Латвии, сообщает Latvijas radio. Но непохоже, чтобы к их возражениям кто-то был готов прислушаться.

Проект поправок к правилам Кабинета министров предусматривает, что диаметр, по достижении которого дерево уже может быть срублено, уменьшится на несколько сантиметров.

Защитники природы считают, что при разработке законопроекта учитывалась только хозяйственная сторона вопроса, и в документе не учтено, насколько большой для всего биогеоценоза ценностью обладают старые деревья с толстыми стволами. Предусмотренный в законопроекте диаметр разрешенных к рубке деревьев — меньше того, что необходим, например, для того, чтобы дятлы выдалбливали себе дупла.

Общество орнитологов убеждено, что шаги навстречу лесоразработчикам приведут к усиленной вырубке латвийских лесов и создадут большое бремя для отдельных видов птиц, которые лишатся мест для гнездовий. По словам президента общества Виестура Керуса, потенциальное влияние этих изменений на популяцию птиц в Латвии разработчиками поправок не анализировалось. Между тем снижение критериев чревато не только разрушением привычных мест обитания пернатых, но и усиленным уничтожением их гнезд, потому что в Латвии до сих пор не введен запрет на лесоразработку в период гнездования птиц.

Орнитологи встретились с представителями министерства и поделились своими опасениями.

Министерство, со своей стороны, указывает, что поправки обоснованы экономическими соображениями и что взамен снижения ряда критериев ужесточатся требования к возобновлению лесопосадок. Глава департамента лесоразработки Нормунд Струве подчеркнул: число деревьев, которые требуется оставить на месте вырубки нетронутыми, в законе не меняется. Останется прежней и максимальная разрешенная площадь вырубки.

Струве считает, что позволение вырубать ели, сосны и березы на 1-5 см тоньше прежде разрешенных позволит лесовладельцам целесообразнее использовать делянки, но одновременно на них также наложат обязанность использовать для возобновления посадок селекционные саженцы.

Представитель Латвийского общества лесовладельцев Эдгар Дупуж также отметил в беседе с Latvijas radio, что речь идет скорее об упорядочении отрасли, чем о каких-то поблажках. Резкой активизации вырубки лесов он не прогнозирует.

Вступил в силу федеральный закон, допускающий передачу полномочий по федеральному государственному пожарному надзору субъектам РФ

29 мая 2017 года официально опубликован и вступил в силу федеральный закон закон от 28 мая 2017 года № 100-ФЗ "О внесении изменений в Федеральный закон "О пожарной безопасности" и Кодекс Российской Федерации об административных правонарушениях", в числе прочего создающий правовую основу для передачи полномочий по осуществлению федерального государственного пожарного надзора органам государственной власти субъектов РФ. Ссылка на официально опубликованный закон:

Федеральный закон закон от 28 мая 2017 года № 100-ФЗ "О внесении изменений в Федеральный закон "О пожарной безопасности" и Кодекс Российской Федерации об административных правонарушениях"

Этим законом вводится новая редакция статьи 6 федерального закона от 21 декабря 1994 года № 69-ФЗ "О пожарной безопасности", согласно которой федеральный государственный пожарный надзор может осуществляться должностными лицами органов госпожнадзора, находящихся в ведении органов исполнительной власти субъектов РФ, если им переданы соответствующие полномочия. Ранее возможность передачи субъектам РФ отдельных полномочий в области пожарной безопасности была предусмотрена статьей 16.1 указанного закона, введенной федеральным законом от 13 июля 2015 года № 233-ФЗ; но возможность осуществления федерального государственного пожарного надзора органами исполнительной власти субъектов РФ не предусматривалась.

Теперь на законодательном уровне все предпосылки для передачи полномочий по передаче полномочий госпожнадзора субъектам РФ созданы - окончательное решение остается за Президентом РФ (согласно статье 16.1 федерального закона "О пожарной безопасности", эти полномочия могут передаваться его указами).




8 червня відбудеться національний відбір Міжнародного конкурсу "Молодь в лісах Європи"


8 червня 2017 року об 11:00 Національний відбір Міжнародного конкурсу «Молодь в лісах Європи» відбудеться у приміщенні Держлісагентства.

Конкурс проводиться Державним агентством лісових ресурсів за підтримки Товариства лісівників України.

Під час відбору буде проведено:


  • тестування на знання лісового господарства України англійською мовою. Школярам потрібно буде обрати правильну відповідь із 4-х варіантів;
  • перевірка вміння розуміти текст лісівничої тематики. Школярам буде запропоновано переказати українською 2-3 абзаци англійського тексту лісівничої тематики;
  • усний тест англійською мовою. Школярам буде запропоновано представитись та відповісти на 1-2 запитання.


Заявка для участі повинна містити інформацію щодо членів команди та відповідального працівника від школи та/або лісогосподарського підприємства.

Контактна особа в Держлісагентстві України: Любов Полякова +380506983543 та Ольга Клименко 2356748.

Довідково

Міжнародний конкурс «Молодь в лісах Європи» включає два етапи, перший з яких – відбір на національному рівні команди школярів (до 19 років), другий - змагання команд на міжнародному рівні. У 2017 році фінал конкурсу відбудеться в Угорщині.

На Міжнародному рівні буде проведено три офіційних та один неофіційний конкурс. Офіційні конкурси – тестування на знання лісового господарства Європи, практичний конкурс на знання основ лісового господарства та підготовка презентації на задану лісівничу тему. Мова спілкування – англійська.

Умови проведення конкурсу та навчальний посібник щодо особливостей ведення лісового господарства Європи розміщено на сайті конкурсу http://www.ypef.eu/.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=249944304

На Херсонщине за сутки 12 раз горели лес и трава



За прошедшие сутки в области произошло 12 пожаров в экосистемах. Чаще всего на их ликвидацию, а именно 5 раз, пришлось выезжать огнеборцам г. Новая Каховка.
В частности, в 14:12 дежурное подразделение выехало на тушение пожара в районе дачного кооператива «Дружба». Здесь занялось отдельными очагами на открытой территории. На преодоление этого пожара на помощь новокаховским спасателям были направлены по одному пожарно-спасательному отделению 13-й ГПСЧ г. Каховка и 9-й ГПСЧ пгт Горностаевка. Этот пожар огнеборцам удалось ликвидировать в 19:30 на общей площади 1, 8 га.
Не обошлось и без возгораний в лесных массивах. В обеденное время на территории Олешковского района загорелась лесная подстилка в 6-м квартале Раденского лесничества.
Уже ближе к ночи вспыхнуло в 73-м квартале Кардашинского лесничества в Голопританском районе.
Эти пожары ликвидированы силами пожарно-спасательных подразделений ГСЧС.

На Київщині відбулися спільні тактико-спеціальні навчання лісівників та рятувальників

26 травня, у Київській області, на території державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» відбулися спеціальні навчання з ліквідації умовної надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.

Відповідно до тактичного задуму, у 515 кварталі Острівського лісництва через людську необережність під час поводження з вогнем загорілася суха трава на відкритій території біля лісового масиву. Згодом пожежа поширилася на лісові насадження та виникло загоряння сухої трави та самосіву. Дим був помічений працівником лісової охорони за допомогою системи відеоспостереження. Через поривчастий вітер, вогонь швидко набрав великих розмірів та розповсюдився на лісовий масив.

До місця події оперативно прибула інженерна техніка та працівники лісгоспу з ранцевими оприскувачами.

За результатами розвідки за допомогою квадрокоптера було виявлено низову пожежу на площі 1,8 га, яка швидко поширюється в напрямку села Жукин. Оперативно було встановлено координати, параметри пожежі та напрямок її розповсюдження. Працівники лісової охорони розпочали гасіння пожежі, застосовуючи ранцеві оприскувачі.

Швидко ліквідувати умовну пожежу наявними силами та засобами не вдалося. У зв’язку з високим класом пожежної небезпеки та поривчастим вітром, пожежа швидко розповсюджується і переходить в верхову. До місця пожежі прибувають додаткові сили засоби лісівникив та управління ДСНС у Київській області.

Керівник навчань приймає рішення про формуванню та направленню до місця зведеного загону та залучення авіації ДСНС. З аеропорту «Ніжин» за рішенням Голови служби на гасіння пожежі вилітають пожежний літак та єврокоптер.

Працівники лісництва застосовують основні прийоми гасіння – прокладання загороджувальних і опорних мінералізованих смуг, застосувуть ранцевиі оприскувачі та водяні стволи від автоцистерни.

Згодом подається стаціонарний лафетний ствол з автоцистерни на гасіння лісової пожежі, що рухається хвойним підростом, а трактор з цистерною залучається для підвозу води.

Авіація здійснює злив води на осередки умовної пожежі. Всі ці заходи у підсумку дозволили уникнути розповсюдження полум’я на ще більшу площу та остаточно ліквідувати умовну пожежу.

На думку організаторів, мети навчань було досягнуто. Учасники відпрацювали шляхи взаємодії лісокористувачів та пожежно-рятувальної служби з метою недопущення пожеж в лісових масивах, взаємоінформування про виникнення пожеж, розглянули порядок дій по їх гасінню, а також практично відпрацювали злагодженість дій усіх залучених служб під час гасіння умовної пожежі.

Навчання відбулись під керівництвом першого заступника Голови Київської обласної держаної адміністрації Олександра Савченка, заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, начальника Головного управління ДСНС у Київській області Василя Слободяника, першого заступника начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Руслана Гузенка

Загалом до навчань було залучено 53 чоловіка, 17 одиниць техніки та авіація ДСНС.

 29.05.2017
За інформацією прес-служби Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=180264&cat_id=32888

У лісах області з початку року зафіксували близько 50 пожеж


З початку року в лісах Дніпропетровщини вогнеборці загасили близько 50-ти пожеж. Переважна кількість загорянь сталася через людську недбалість, повідомили в управлінні цивільного захисту ДніпроОДА.

«У теплу погоду громадяни починають вибиратися на природу, збільшується кількість лісових пожеж. У першу чергу – через необережне поводження з вогнем. Люди палять сміття, торішнє листя або залишають місце пікніку з незатушеним вогнем», - розповіли в управлінні.

Пожежі зафіксовані в Дніпропетровському, Новомосковському, Криворізькому, Верхньодніпровському, Васильківському, Марганецькому та Павлоградському лісгоспах. Не оминув вогонь і Дніпровсько-Орільський природний заповідник. Загалом полум’я зашкодило майже 11-ти гектарам лісу.

«Аби попередити вигоряння лісових масивів слід не допускати розповсюдження полум’я. Відпочивши на природі – залити вогнище водою або засипати землею. Це убереже природу від руйнівних наслідків», - додали в управлінні.

У випадку лісової пожежі слід негайно телефонувати 101.

29.05 12:30

1,7 тыс. га сосновых лесов Львовщины усыхают из-за верхушечного короеда (фото)

На Львовщине площадь сосновых лесов, пораженных усыханием, составляет 1,7 тыс. гектаров. Это – «дело рук» верхушечного короеда, усугубленное засухой последних лет и негативным влиянием патогенных бактерий и грибков.



Процесс усыхания начинается с верхушки. Нередко усыхает часть кроны, а другие ветки остаются зелеными. Древесина больных деревьев приобретает синий оттенок, и не может эффективно использоваться в производстве, то есть – обесценивается.



Помимо санитарных рубок, для борьбы с вредителями сотрудники лесхозов Львовского ОУЛОХ (ГП «Бродовский лесхоз», ГП «Золочевский лесхоз», ГП «Буский лесхоз», ГП «Рава-Русский лесхоз», ГП «Жовковский лесхоз») закупили 220 феромоновых ловушек с IBL-3 феромоновым диспенсером Acumodor, которые установили в очагах пораженных короедом лесных насаждений.



Принцип действия таких ловушек базируется на том, что во время брачного периода самки короеда выделяют пахучие вещества – феромоны. Привлеченные запахом, вредители попадают в ловушки. Диспенсер предназначен для прогнозирования появления и борьбы с верхушечным короедом в сосновых насаждениях. В зависимости от температуры воздуха, количества осадков, численности выловленных жуков каждые одну-две недели проводится контроль ловушек с дальнейшим уничтожением вредителя.

АВТОР: ИРИНА ЖЕЛЕЗНЯК | ОПУБЛИКОВАНО: МАЙ 29, 2017 В 10:08

По материалам www.lvivlis.gov.ua

Татьяна Кузьменко, член редколлегии Собкор интернет-издания "AtmWood. Дерево-промышленный вестник"


http://atmwood.com.ua/2017/05/29/17-tys-ga-sosnovyx-lesov-lvovshhiny-usyxayut-iz-za-verxushechnogo-koroeda-foto/

Навчання іноземних лісівників в Артвині (Туреччина)

10 лісівників з України і Киргизстану пройшли навчання з боротьби із шкідниками лісу.

Артвин (AA) - Стамбул, 10 лісників України та Киргизстану були навчені в боротьбі з лісовими шкідниками.

Менеджер  лісництва Артвин Селим Gurbetoğl розповів кореспонденту, що інформацію про стан екосистеми повинен знати кожен.

Gurbetoğl заявив, настільки важливим для лісу і його захисту з метою покращення життя усього людства є основне завдання - це планування лісового господарства без нанесення шкоди лісу, збереження лісу, його розвиток, покращення та поліпшення благоустрою та наявності. "Я думаю, що в цьому контексті у лісів відсутні кордони», - сказав він.

Кордонів у кордонів екосистем немає, підкреслив Gurbetoğl, вважаю, що лісники у всьому світі виконубть священний обов'язок.

Відповідно до вказівок Міністра водного і лісового господарства Вейселя Ероглу, розроблено план співпраці лісівників для 13 країн в боротьбі з комахами-шкідниками, такий план працює у лісівників в рамках Киргизстану і в Україні

Зазначивши, що Стамбулське обласне управління лісового господарства  має досвід в боротьбі з шкідниками, що мігрують з Кавказу, Селим Gurbetoğl продовжив:

«Від D'micans через Кавказ в 1966 році, було знищено 700 тисяч кубометрів сосни. Був випущено в ліс проводиться Grandis бойових дій в 9 мільйонів одиниць R. з цього питання і за умови природного балансу в результаті біологічного контролю. Найбільш небезпечні оболонки класифікуються як комах Ips typographus, в період між 2003 -2009 років був сухим 1 мільйон кубометрів сосни. цей короїд зробив з біологічної, біотехнологічної та механічної боротьбою з прийняттям успішних результатів, за умови, що буде збережено природний баланс в регіоні Чорного моря".

В рамках плану дій, обласне управління експертів лісового господарства Стамбулу, мало можливість протягом 5 днів під час навчань поділитися досвідом по боротьбі з лісовими шкідниками із лісниками лісозахисту - колегами зарубіжних країн - 10 лісників Киргизстану і України як в теоретичному, так і в практичному плані.

Наші гості лісники під час підготовки вчора після завершення польових робіт, що здійснювалася в районі Борчка (фото), вони попрощаються сьогодні.







27 травня 2017 - 14: 04 Milliyet.com.t є "Артвин Новини" Новини
http://www.milliyet.com.tr/artvin-de-yabanci-ormancilara-egitim-artvin-yerelhaber-2070633/


***





НАГАДАЄМО


У АРТВИНІ ПОЧИНАЄТЬСЯ НАВЧАННЯ ЩОДО БОРОТЬБИ ІЗ ШКІДНИКАМИ ЛІСУ
24 травня 2017

Артвин обласне управління лісового лісового господарства делегації 10 чоловік з «Боротьба з лісовими шкідниками» Україна і Киргизстан про початок їх навчання.

Хайят Акбас

Артвин-Артвин обласне управління лісового лісового господарства делегації 10 чоловік з «Боротьба з лісовими шкідниками» Україна і Киргизстан про початок їх навчання.

Заява Артвин виступив регіональне управління лісового господарства, «під керівництвом нашого міністра закордонних справ в 2016 році в 13 країн, що охоплюють конкретну співпрацю» План дій «було підготовлено. В рамках ініційовані зазначені плани дій, які будуть проводитися відповідно в 2017 році, Стамбул обласне управління лісового господарства має 22 по 26 травня 2017 в складі делегації 10 людей лісової з України і Киргизстану «Боротьба зі шкідниками лісу» в навчанні буде дано «, говориться в заяві.


Артвин DSI регіональна конференція за освітою провів в салон лісового господарства Регіональний директор директорату Селіма Gurbetoğl, члени лісів, з України і Киргизстану, заступник регіонального директора Муаммер Treble, заступник регіонального директора Алі довгі, заступник регіонального директора Емін Ільмаз, Головного управління лісового господарства лісових шкідників по боротьбі з відділом Президії лісовий злочинності керівник філії з шкідливими Akin впевнений, лісової охорони керівник філії Kamuran першої, лісові екосистеми моніторингу керівник філії Стк Озчерк, Стамбул обласне управління лісового ОЗМ керівник філії Тунджай Can, Стамбул OBM захисту керівник філії Тургай батьківщину, біолог Язар Аксу, західній частині Чорного моря ліс. Місце проживання Енсор. Dir. Морський Біолог Вік і Артвин обласне управління лісового господарства керівників філій взяли участь.

Лісництво менеджер СЕЛІТА Gurbetoğl в своїй вступній промові; «Навчання в рамках Національного лісового господарства, Стамбул зробив в" боротьбі з шкідниками лісу «Ласкаво просимо на навчання. Киргизстан, і я хотів би висловити нашу вдячність присутність серед нас української делегації. Ліси і екосистема являє собою явище, що кожен повинен йти с. Є межі екологічної системи країни, але немає межі лісу. Ліси захищають, поліпшити і підвищити обов'язок всіх людей повинні мати. Наскільки важливим є планування вигоди без шкоди для лісів, охорони лісів, розробки, вдосконалення і розширення присутності настільки важливо. У зв'язку з цим, я думаю, що відсутність лісу і кордонів лісового господарства. Лісники і колеги по всьому світу і виконувати священну місію. Артвин обласне управління лісового господарства переживає досвід через шкідників, які виходять із Кавказу. d.micans виходить з Кавказу в 1966 році, 700 тис.м3 сухих ялинових дерев. r.grandis вироблено 9000000 було Лару Салін лісу з цього питання і в боротьбі проти природного балансу було досягнуто в результаті біологічного контролю. Але найнебезпечніший короїд Ips typographus був оголошений сухий їли 1 млн м3 в період з 2003 по 2009 роки. Це короїди, зроблені з біологічної, біотехнологічної та механічної боротьби з успішними результатами, отриманими, природний баланс був досягнутий в регіоні Східної Чорного моря. Артвин обласне управління лісового господарства є досвідченим Регіональним управлінням по боротьбі з лісовими шкідниками. В цей день будуть раді поділитися з Вами інформацією ми отримали до сих пір, я хочу, щоб успішно пройти навчання і буде корисним «, уклав він.

5-денний тренінг в Туреччині навчилися буде проінформований про роботу боротьби з шкідниками лісу.

http://www.artvin.org.tr/artvinde-orman-zararlilariyla-mucadele-egitimi-basladi/


Artvin'de yabancı ormancılara eğitim verildi


http://www.memleket.com.tr/artvinde-yabanci-ormancilara-egitim-verildi-1137471h.htm

Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 ormancı, orman zararlıları ile mücadele konusunda eğitildi
ARTVİN (AA) - Artvin'de, Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 ormancıya, orman zararlıları ile mücadele konusunda eğitim verildi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine, ekosistemin herkesin sahip çıkması gereken bir olgu olduğunu söyledi.

Ormanları korumanın, iyileştirmenin ve artırmanın tüm insanların görevi olması gerektiğini belirten Gurbetoğlu, "Ormanlara zarar vermeden yararlanılmasının planlanması ne kadar önemli ise ormanların korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve varlığının artırılması da o kadar önemlidir. Bu bağlamda ormanların ve ormancılığın sınırının olmadığını düşünüyorum." dedi.

Gurbetoğlu, ülkelerin sınırları olduğunu ancak ekosistemin sınırları bulunmadığını ifade ederek, ormancıların tüm dünyada kutsal bir görev yürüttüğüne inandığını vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı doğrultusunda, orman zararlılarıyla mücadele konusunda 13 ülkeye yönelik somut iş birliği eylem planı hazırlandığını anımsatan Gurbetoğlu, bu plan çerçevesinde Kırgızistan ve Ukrayna'da görev yapan ormancıları kentte ağırladıklarını dile getirdi.

Gurbetoğlu, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün, Kafkasya üzerinden gelen zararlılarla mücadele konusunda tecrübe sahibi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"1966 yılında Kafkasya üzerinden gelen D'micans, 700 bin metreküp ladin ağacını kuruttu. Konuyla ilgili yapılan mücadelede 9 milyon adet R. Grandis üretilerek ormanlara salındı ve böylece biyolojik mücadele sonucunda doğal denge sağlandı. En tehlikeli kabuk böceği olarak ilan edilen Ips typographus, 2003-2009 yılları arasında 1 milyon metreküp ladin ağacını kuruttu. Bu kabuk böceği ile yapılan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele ile başarılı sonuçlar alınarak, Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal denge sağlandı."

Eylem planı sayesinde, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü uzmanlarının, orman zararlılarıyla mücadele konusundaki tecrübelerini, yabancı ülkelerde görev yapan ormancı meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı bulduğunu aktaran Gurbetoğlu, Kırgızistan ve Ukrayna'dan gelen 10 ormancıya 5 gün süreyle hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildiğini kaydetti.

Gurbetoğlu, misafir ormancıların eğitimlerinin dün Borçka ilçesinde gerçekleştirilen saha çalışmasının ardından tamamlandığını, bugün misafirlerini uğurlayacaklarını sözlerine ekledi.


Artvin'de yabancı ormancılara eğitim verildi


Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 ormancı, orman zararlıları ile mücadele konusunda eğitildi.

 

27 Mayıs 2017 Cumartesi 10:56


Artvin'de, Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 ormancıya, orman zararlıları ile mücadele konusunda eğitim verildi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine, ekosistemin herkesin sahip çıkması gereken bir olgu olduğunu söyledi.

Ormanları korumanın, iyileştirmenin ve artırmanın tüm insanların görevi olması gerektiğini belirten Gurbetoğlu, "Ormanlara zarar vermeden yararlanılmasının planlanması ne kadar önemli ise ormanların korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve varlığının artırılması da o kadar önemlidir. Bu bağlamda ormanların ve ormancılığın sınırının olmadığını düşünüyorum." dedi.

Gurbetoğlu, ülkelerin sınırları olduğunu ancak ekosistemin sınırları bulunmadığını ifade ederek, ormancıların tüm dünyada kutsal bir görev yürüttüğüne inandığını vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı doğrultusunda, orman zararlılarıyla mücadele konusunda 13 ülkeye yönelik somut iş birliği eylem planı hazırlandığını anımsatan Gurbetoğlu, bu plan çerçevesinde Kırgızistan ve Ukrayna'da görev yapan ormancıları kentte ağırladıklarını dile getirdi.

Gurbetoğlu, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün, Kafkasya üzerinden gelen zararlılarla mücadele konusunda tecrübe sahibi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"1966 yılında Kafkasya üzerinden gelen D'micans, 700 bin metreküp ladin ağacını kuruttu. Konuyla ilgili yapılan mücadelede 9 milyon adet R. Grandis üretilerek ormanlara salındı ve böylece biyolojik mücadele sonucunda doğal denge sağlandı. En tehlikeli kabuk böceği olarak ilan edilen Ips typographus, 2003-2009 yılları arasında 1 milyon metreküp ladin ağacını kuruttu. Bu kabuk böceği ile yapılan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele ile başarılı sonuçlar alınarak, Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal denge sağlandı."

Eylem planı sayesinde, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü uzmanlarının, orman zararlılarıyla mücadele konusundaki tecrübelerini, yabancı ülkelerde görev yapan ormancı meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı bulduğunu aktaran Gurbetoğlu, Kırgızistan ve Ukrayna'dan gelen 10 ormancıya 5 gün süreyle hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildiğini kaydetti.

Gurbetoğlu, misafir ormancıların eğitimlerinin dün Borçka ilçesinde gerçekleştirilen saha çalışmasının ardından tamamlandığını, bugün misafirlerini uğurlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

http://www.ulusalkanal.com.tr/yurt/artvin-de-yabanci-ormancilara-egitim-verildi-h160861.html


Artvin'de Yabancı Ormancılara Eğitim Verildi

Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 ormancı, orman zararlıları ile mücadele konusunda eğitildi.
Dünya / 27 Mayıs 2017 Cumartesi 13:53



Artvin'de, Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 ormancıya, orman zararlıları ile mücadele konusunda eğitim verildi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine, ekosistemin herkesin sahip çıkması gereken bir olgu olduğunu söyledi.

Ormanları korumanın, iyileştirmenin ve artırmanın tüm insanların görevi olması gerektiğini belirten Gurbetoğlu, 'Ormanlara zarar vermeden yararlanılmasının planlanması ne kadar önemli ise ormanların korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve varlığının artırılması da o kadar önemlidir. Bu bağlamda ormanların ve ormancılığın sınırının olmadığını düşünüyorum.' dedi.

Gurbetoğlu, ülkelerin sınırları olduğunu ancak ekosistemin sınırları bulunmadığını ifade ederek, ormancıların tüm dünyada kutsal bir görev yürüttüğüne inandığını vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı doğrultusunda, orman zararlılarıyla mücadele konusunda 13 ülkeye yönelik somut iş birliği eylem planı hazırlandığını anımsatan Gurbetoğlu, bu plan çerçevesinde Kırgızistan ve Ukrayna'da görev yapan ormancıları kentte ağırladıklarını dile getirdi.

Gurbetoğlu, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün, Kafkasya üzerinden gelen zararlılarla mücadele konusunda tecrübe sahibi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'1966 yılında Kafkasya üzerinden gelen D'micans, 700 bin metreküp ladin ağacını kuruttu. Konuyla ilgili yapılan mücadelede 9 milyon adet R. Grandis üretilerek ormanlara salındı ve böylece biyolojik mücadele sonucunda doğal denge sağlandı. En tehlikeli kabuk böceği olarak ilan edilen Ips typographus, 2003-2009 yılları arasında 1 milyon metreküp ladin ağacını kuruttu. Bu kabuk böceği ile yapılan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele ile başarılı sonuçlar alınarak, Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal denge sağlandı.'

Eylem planı sayesinde, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü uzmanlarının, orman zararlılarıyla mücadele konusundaki tecrübelerini, yabancı ülkelerde görev yapan ormancı meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı bulduğunu aktaran Gurbetoğlu, Kırgızistan ve Ukrayna'dan gelen 10 ormancıya 5 gün süreyle hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildiğini kaydetti.

Gurbetoğlu, misafir ormancıların eğitimlerinin dün Borçka ilçesinde gerçekleştirilen saha çalışmasının ardından tamamlandığını, bugün misafirlerini uğurlayacaklarını sözlerine ekledi.

http://beyazgazete.com/haber/2017/5/27/artvin-de-yabanci-ormancilara-egitim-verildi-3903437.html

МАТЕРІАЛИ НА ТЕМУ:

Навчання по біологічному захисту лісів в Туреччині. ФОТО

21-26 травня група українських спеціалістів лісозахисних підприємств відвідала Туреччину для стажування у галузі використання біологічних і біотехнічних методів контролю шкідників і хвороб. Голова делегації – Давиденко Катерина (директор ДСЛП «Харківлісозахист»), а також...


Проект з моніторингу земельних ділянок Znaydeno! переміг у фіналі Egap Challenge



Соціальний стартап Znaydeno! зайняв перше місце у номінації «агропромисловий комплекс» Egap Challenge у рамках масштабної IT-конференції iForum 2017.

Вчора, у фіналі Egap Challenge команда спеціалістів презентували проект Znaydeno! — унікальну систему візуалізації, моніторингу та контролю використання земель, вирубки лісів та несанкціонованої утилізації сміття. Стартап зайняв перше місце у номінації «агропромисловий комплекс», та отримав 250 тис. грн. на подальший розвиток проекту.

Загалом, проект орієнтований на територіальні громади, що також буде надавати необхідні дані правоохоронним органам, журналістам та активістам, які прагнуть навести лад на місцях. Співзасновник стартапу Вадим Остапенко підкреслив, що проект допомагає головам об’єднаних територіальних громад виявити проблемні ділянки та повернути кошти до бюджету.

«Znaydeno! дозволить автоматично обробляти супутникові знімки і дані отримані з дронів, з даними кадастрового поділу. Інформація про лісові ресурси повинна виглядати як кадастрова карта із точними географічними об'єктами, де показано хто і на яких підставах проводить вирубку лісу. Тому, ми активно будемо ініціювати відкриття державного реєстру вирубок лісів. Те ж стосується і питання нецільової обробки землі», — повідомив Вадим Остапенко під час презентації.

За словами співзасновника Артема Бєлєнкова, у подальшому стартап збираються вивести на всеукраїнський рівень. «Команда Znaydeno! виконала багато роботи, і ми дуже вдячні організаторам конкурсу Egap Challenge за отриманий шанс зробити щось дійсно важливе для країни. Призові кошти допоможуть розширити проект та поширювати його на нові регіони», — зазначив Артем Бєлєнков. Він повідомив, що команда має на меті вивести Znaydeno! на всеукраїнський рівень.

Надалі спеціалісти Znaydeno! планують брати участь у подібних стартап-конкурсах для пошуків додаткового фінансування та розширення співробітництва, яке було б корисне не тільки для агропромислового комплексу, а й для економіки України в цілому.

Довідково:

Egap Challenge – це національний конкурс IT-проектів у сфері е-демократії з призовим фондом 2 млн гривень. Проекти вже отримали по $2 тис. доларів посівних інвестицій і у фіналі отримають призові гроші загальною сумою $80 тис. Програма «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) та конкурс Egap Challenge, що є її частиною, фінансується Швейцарською Конфедерацією і виконується Фондом Східна Європа та Фондом InnovaBridge.

26.05.2017

За неделю в Латвии выгорело 48,14 гектара леса



Вчера в Латвии произошло 30 лесных пожаров, их общая площадь составила 13,5 гектара, сообщает Государственная служба леса.

В целом на прошлой неделе выгорело 48,14 гектара леса.

С 1 мая в латвийских лесах объявлен пожароопасный период, во время которого, находясь в лесу, необходимо соблюдать запреты и ограничения - не бросать окурки, тлеющие спички, не разводить костры и т.д. За несоблюдение ограничений могут быть применены не только административные штрафы, но и уголовная ответственность.

В 2016 году в стране был зарегистрирован 641 лесной пожар, огонь уничтожил лес на площади 467 гектаров. В 75,7% случаев причиной возникновение лесных пожаров было неосторожное обращение с огнем, в 15,7% случаев - поджоги.

Фото: EPA/ScanPix
LETA
Сегодня, 08:27

Утваржден перечень президентских поручений по ликвидации последствий пожаров на природных территориях


Утвержден перечень президентских поручений по итогам совещания по ликвидации последствий паводков и пожаров, прошедшего в Иркутске 12 мая 2017 года. Перечень содержит один очень опасный пункт, реализация которого может привести к значительному росту пожарной опасности, количества и площадей лесных пожаров, количества случаев перехода пожаров с природных территорий на населенные пункты и объекты инфраструктуры.

Как уже сообщалось ранее, глава Якутии Е.А.Борисов заявил, что "он будет добиваться на федеральном уровне того, чтобы сельхозпалы было разрешено проводить в Якутии, так как из-за этого страдают сельскохозяйственные угодья", и действительно выступил с такой инициативой на совещании 12 мая. В результате в перечень президентских поручений было включено такое поручение Правительству РФ: "рассмотреть вопрос о целесообразности предоставления субъектам Российской Федерации права регулирования вопросов, касающихся выжигания сухой травянистой растительности, стерни, пожнивных остатков на землях сельскохозяйственного назначения при условии обеспечения ими соблюдения мер пожарной безопасности".

Глава Якутии готов пожертвовать федеральными лесами, здоровьем и жизнями людей, чтобы поддержать отдельные элементы экстенсивного сельского хозяйства

Фактически речь идет о возможной отмене запрета на сельхозпалы, введенного постановлением Правительства РФ от 10 ноября 2015 г. № 1213. Запрет был введен в связи с тем, что именно бесконтрольное выжигание сухой травы, стерни и тростника, в первую очередь на землях сельхозназначения, является главной причиной весеннего пика лесных пожаров, первоисточником абсолютного большинства торфяных пожаров и абсолютного же большинства случаев перехода огня с природных территорий на населенные пункты и объекты инфраструктуры. Большинство крупных катастроф последних лет, связанных с пожарами на природных территориях, было вызвано в первую очередь именно массовыми поджогами сухой травы.

В самой Республике Саха (Якутия) до 2014 года включительно массово применялась с ведома и одобрения республиканских властей практика весеннего выжигания сельхозугодий (пастбищ и сенокосов) - и практически каждый год эти выжигания становились как минимум одной из главных причин катастрофических лесных пожаров. В 2015 году региональные власти учли трагические итоги массовых поджогов сухой травы в Хакасии и Забайкалье, и отказались от выжигания (за несколько месяцев до введения общего федералього запрета) - в результате впервые за много лет регион смог пережить пожароопасный сезон без катастрофических лесных пожаров. В 2016 году вступил в силу уже федеральный запрет - траву в Якутии опять массово не жгли, и пожарной катастрофы опять получилось избежать. Об итогах весны 2017 года судить пока рано - она в Якутии фактически только начинается, но там, где уже могло гореть, массовых поджогов травы пока не было (запрет все-таки действует), как и сколько-нибудь существенных лесных пожаров.

Если же Якутия вернется к практике выжигания своих сельхозугодий - неизбежно вернутся и катастрофические лесные пожары, вызываемые палами сухой травы (и не только в Якутии, поскольку поручение касается всей страны). "Условие обеспечения ими соблюдения мер пожарной безопасности", о котором говорится в президентском поручении - штука лукавая: люди, жгущие траву, обычно уверены, что соблюдают меры пожарной безопасности, но очень часто переоценивают свои силы и возможности, и упускают огонь из-под контроля, например, при усилении ветра. Соблюдение реальных мер пожарной безопасности при проведении контролируемых выжиганий требует больших сил и обходится дорого; поэтому на практике чаще всего обходятся без них, полагаясь на авось (авось огонь не убежит, авось ветер не переменится, авось само потухнет, и т.д.). Так что возврат к практике массовых сельхозпалов неизбежно повлечет за собой и увеличение количества пожаров, и более частые случаи перехода огня на населенные пункты и инфраструктуру.

Удивительнее всего то, что следующее поручение из этого же перечня предписывает принять меры по увеличению финансирования переданных Якутии полномочий по тушению лесных пожаров. То есть Якутия, возможно, получит право больше жечь для поддержки своего экстенсивного сельского хозяйства, что практически неизбежно приведет к росту лесных пожаров - и одновременно с этим получит больше денег для тушения этих пожаров. Такое сочетание поручений выглядит совершенно нелогичным: если уж регион считает необходимым выжигать сухую траву на сельхозугодьях - то пусть и лесные пожары, возникающие в результате этого выжигания, тушит за свой счет. А федеральные деньги, выделяемые на тушение, нужно в таком случае перераспределять не от других регионов в пользу Якутии, а наоборот - от Якутии в пользу других регионов, согласных более ответственно обращаться с огнем.

Ниже приводится полный перечень президентских поручений, данных по итогам совещания, прошедшего 12 мая 2017 года.


Перечень поручений по итогам совещания по ликвидации последствий паводков и пожаров

1. Правительству Российской Федерации:

а) оказать необходимое содействие органам исполнительной власти Республики Бурятия, Иркутской и Тюменской областей в ликвидации последствий паводков и пожаров на территориях указанных субъектов Российской Федерации.

Срок – 1 июня 2017 г.;

б) рассмотреть вопрос о целесообразности предоставления субъектам Российской Федерации права регулирования вопросов, касающихся выжигания сухой травянистой растительности, стерни, пожнивных остатков на землях сельскохозяйственного назначения при условии обеспечения ими соблюдения мер пожарной безопасности;

в) представить предложения о внесении в методику распределения между субъектами Российской Федерации субвенций из федерального бюджета для осуществления отдельных полномочий Российской Федерации в области лесных отношений, реализация которых передана органам государственной власти субъектов Российской Федерации, изменений, предусматривающих увеличение объёма субвенции, предоставляемой бюджету Республики Саха (Якутия) на осуществление мер пожарной безопасности и тушение лесных пожаров.

Срок – 1 июля 2017 г.

Ответственный: Медведев Д.A.

2. Правительству Российской Федерации подготовить совместно с органами исполнительной власти заинтересованных субъектов Российской Федерации и представить предложения по привлечению организаций и граждан к борьбе с природными пожарами.

Срок – 1 июля 2017 г.

Ответственные: Медведев Д.А., высшие должностные лица (руководители высших исполнительных органов государственной власти) субъектов Российской Федерации.

3. Правительству Российской Федерации совместно с органами исполнительной власти Республики Бурятия, Иркутской и Тюменской областей провести оценку ущерба, причинённого в результате чрезвычайной ситуации хозяйствам населения, расположенным на территориях этих субъектов Российской Федерации, и принять при необходимости решения о возмещении ущерба.

Срок – 15 июня 2017 г.

Ответственные: Медведев Д.А., Цыденов А.С., Левченко С.Г., Якушев В.В.

4. Правительству Российской Федерации совместно с Правительством Республики Бурятия рассмотреть вопрос о реконструкции автомобильной дороги Улан-Удэ – Баргузин на участке 230–251 км.

Срок – 1 июня 2017 г.

Ответственные: Медведев Д.А., Цыденов А.С.

5. Правительству Российской Федерации подготовить совместно с Правительством Республики Саха (Якутия) и представить предложения по созданию в Республике Саха (Якутия) подразделения федерального бюджетного учреждения «Центральная база авиационной охраны лесов «Авиалесоохрана».

Срок – 15 июня 2017 г.

Ответственные: Медведев Д.А., Борисов Е.А.

6. Правительству Российской Федерации совместно с Правительством Иркутской области:

а) принять меры по закрытию посёлка Бубновка Киренского района Иркутской области и обеспечению переселения его жителей.

Доклад – до 25 июня 2017 г.;

б) обеспечить организацию отдыха детей и семей с детьми, проживающих в населённых пунктах, пострадавших в результате чрезвычайной ситуации, в оздоровительных детских лагерях и санаториях, расположенных на территории Иркутской области.

Срок – 1 июня 2017 г.

Ответственные: Медведев Д.А., Левченко С.Г.

7. Рекомендовать органам исполнительной власти Республики Бурятия, Иркутской и Тюменской областей:

а) провести оценку ущерба, причинённого в результате чрезвычайной ситуации объектам инфраструктуры, жилым домам, объектам социального назначения, и принять меры по их восстановлению;

б) оказать необходимую помощь в обеспечении жильём граждан, лишившихся его в результате чрезвычайной ситуации.

Доклад – до 1 июня 2017 г., далее – ежемесячно;

в) организовать предоставление консультативной юридической помощи гражданам, жилые помещения которых утрачены или повреждены в результате чрезвычайной ситуации, в целях своевременного оказания им мер поддержки;

г) оказать содействие гражданам в восстановлении повреждённых и строительстве утраченных в результате чрезвычайной ситуации хозяйственных построек, предусмотрев выделение строительных материалов и проведение строительных работ.

Доклад – до 1 июля 2017 г.;

д) обеспечить постоянный контроль за оказанием гражданам финансовой помощи в связи с утратой ими в результате чрезвычайной ситуации имущества первой необходимости.

Доклад – до 1 июля 2017 г., далее – ежеквартально.

Ответственные: Цыденов А.С, Левченко С.Г., Якушев В.В.

Запуск первого российского спутника, предназначенного для оперативного выявления пожаров, запланирован на 14 июля 2017 года

Запуск первого российского спутника, предназначенного для оперативного выявления пожаров по вызываемым ими тепловым аномалиям - Канопус-В-ИК, запланирован на 14 июля, сообщает Интерфакс. Запуск должен состояться с космодрома Байконур. Ранее этот запуск неоднократно откладывался, начиная с 2015 года, но сейчас, насколько известо, все готово к тому, чтобы он состоялся. Ссылка:

На Байконуре ведутся работы по программе "Канопус-В-ИК"

Спутник Канопус-В-ИК разработан научно-производственной корпорацией ВНИИЭМ. По своим объявленным характеристикам установленный на нем многоканальный радиометр среднего и дальнего инфракрасных диапазонов (МСУ-ИК-СРМ) очень хорош, и по пространственному разрешению даже превосходит лучший из имеющихся - сенсор VIIRS американского спутника Suomi NPP. Пространственное разрешение сенсора МСУ-ИК-СРМ составляет 200 метров (сенсора VIIRS - 375 метров), ширина полосы съемки - 2000 км (VIIRS - 3000 км). Ссылка:

Космический аппарат «Канопус-В-ИК»

Как все это будет работать на практике - зависит от многих разных причин, в том числе от того, будут ли создана открытая и удобная для всех потенциальных пользователей система доступа к этим данным. Если такая система будет создана, и все будет работать в штатном режиме, запуск этого спутника может существенно улучшить выявление пожаров относительно малой площади и низкой интенсивности (в частности, пожаров на торфяниках на ранних стадиях развития).

http://www.forestforum.ru/viewtopic.php?f=9&t=20968&sid=ad854c386c7e0b9738d5773d89bc232b


На сайте Правительства РФ размещены новые Правила санитарной безопасности в лесах Российской Федерации

На сайте Правительства РФ размещены новые Правила санитарной безопасности в лесах Российской Федерации (пока официально не опубликованные и не вступившие в силу - но это уже вопрос ближайших дней). Старые правила, которые были утверждены постановлением Правительства РФ от 29 июня 2007 г. № 414, отменены. Ссылка на документ:

Постановление Правительства РФ от 20 мая 2017 г. № 607 "О Правилах санитарной безопасности в лесах"

В целом новые правила представляют собой свод требований по санитарной безопасности в лесах, уже содержащихся в действущем законодательстве, а также традиционных для санправил положений. Есть, однако, и нововведения. Например, вводится прямой запрет на проведение чересполосных рубок в еловых и пихтовых древостоях, на проведение прореживаний и проходных рубок в насаждениях с участием ели и пихты 7 и более единиц, на осуществление авиационных мер по борьбе с вредными организмами в лесах, расположенных в водоохранных зонах. Сроки запрета хранения (оставления) в лесу неокоренной (незащищенной) заготовленной древесины по лесным районам указаны непосредственно в Санправилах.

http://www.forestforum.ru/viewtopic.php?f=9&t=20969&sid=ad854c386c7e0b9738d5773d89bc232b

Лісовому управлінню Закарпаття – чверть віку



Здається, це було вчора, а не 25 років тому… Працюючи заступником директора державної лісової дирекції, яка була у складі асоціації «Закарпатліс», я звернувся до керівництва краю з пропозицією створити спеціалізоване обласне державне управління лісами.

Як на мене, це був єдиний шлях зберегти їх як загальнонародну власність, бо лісокомбінати пішли шляхом приватизації всіх підприємств, що входили до складу виробничого об’єднання «Закарпатліс», які після цього об’єдналися в однойменну асоціацію. Вона працювала неефективно і згодом розвалилася. Могутні засоби виробництва, майно розікрали. Відтак на початку травня 1992 року на сесії облради прийняли рішення про створення управління лісами в складі Закарпатської облдерж­адміністрації та призначили мене начальником цієї структури.

З чималим оптимізмом взявся за роботу. Про історію становлення лісового управління можна писати багато. Про це я навіть видав книгу «Лісам Закарпаття зеленіти вічно» (2010 р.). Та не все було гладко. Так звана «устичівська» влада розграбувала потужні лісокомбінати, та й усю систему «Закарпатлісу». Створила свої лісгоспи, які не мали ні кола ні двора, бо все, що залишалося, розпродали. До розробок допустили близько 400 приватних організацій, які торгували лісом-кругляком як сировиною по всій Європі й дуже добре заробляли. В результаті потужний лісовий комплекс Закарпаття залишився без сировини. Тоді ми втратили 50 тисяч робочих місць, мільйони зарплати, й багато краян змушені були, залишивши сім’ї, їхати на заробітки.

Хаотичне вирубування лісів протягом 7 – 8 років спровокувало два катастрофічні паводки (1998, 2001), які завдали мільярдні збитки, принесли людські жертви. Щоб не бути учасником тих чорних справ, які насувалися, і я як спеціаліст це відчував, – у кінці 1994-го залишив посаду начальника й пішов працювати в лісове господарство.

Сьогодні лісівникам краю, на мою думку, необхідно вирішити три проблеми. Перша – робити лісові дороги, бо без них не можна говорити про культуру господарювання, розвиток туризму тощо. Друга проблема – відсутність нової техніки й технологій природозберігаючого напряму. І нарешті третя – недостатнє фінансування галузі. А без грошей нічого з переліченого вирішити неможливо.

І ще одне питання, яке не можна обминути, – це відродження в області потужного лісового комплексу, який би зміг переробляти близько мільйона кубометрів деревини щорічно і випускати готову конкурентоспроможну на європейському ринку продукцію. Для цього вкрай необхідно зацікавити і привабити інвесторів – як вітчизняних, так і іноземних. Практична реалізація вищенаведеного – це десятки тисяч нових робочих місць, достойна зарплатня та добробут закарпатським сім’ям.

А в перспективі ми повинні відходити від традиційної сировинної оцінки лісу по кубометрах деревини до його екологічної значущості.

Микола БІГУН,
перший начальник управління лісами Закарпатської ОДА, заслужений природоохоронець України

http://novzak.uz.ua/news/lisovomu-upravlinnyu-zakarpattya