23 травня 2017

Рада ввела штрафи за рубку дерев у пралісах

Які території віднесуть до пралісів, вирішать за методикою Мінекології

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №4480 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.


Вирубка лісів
З відкритих джерел

Таке рішення підтримали 245 народних депутатів. Онлайн-трансляцію вів телеканал "112 Україна".

Згідно тексту законопроекту, на територіях заказників забороняються суцільні, прохідні, лісовідновні та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Ці самі рубки забороняються на території пам’яток природи.

А от на території пралісових пам'яток природи забороняються всі види рубок, у тому числі санітарні, рубки формування і оздоровлення лісів та видалення захаращеності (крім догляду за лінійними об’єктами та вирубування окремих дерев під час гасіння пожежі), будівництво споруд, прокладання шляхів, лінійних та інших об’єктів транспорту і зв’язку, випасання худоби, промислова заготівля недеревинних лісових продуктів, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та транспортних засобів оперативних і спеціальних служб).

Визначення належності територій до пралісових пам’яток природи здійснюється за спеціальною методикою, яка розробляється і затверджується Мінекології.

Незаконну рубку дерев чи чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах тягне штраф від 5 100 грн до 8500 грн або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо порушили повторно, або ж група осіб - йдеться про обмеження волі на строк 2-5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, у першому читанні законопроект ухвалили 17 січня поточного року.

17:50, 23 травня 2017

0 коммент.:

Дописати коментар