16 лютого 2015

Лісівники Вінниччини готові до старту весняних лісокультурних робіт


Держпідприємства лісового господарства Вінниччини, виконуючи державну програму «Ліси України», готові в найкоротші терміни провести весняні лісокультурні роботи 2015 року, забезпечити посів і посадку лісу в держлісфонді на площі 1220 га, сприяння природному поновленню на площі 60 га, створення нових лісів на землях, переданих до лісового фонду, на площі 55 га. Збільшено обсяги створення в цьому році експериментальних плантаційних лісових культур горіха чорного, модрини європейської на площі 21 га, новорічних плантацій хвойних порід (ялини звичайної, сосни звичайної, ялиці білої по 11 га, сосни кримської 21 га).


У 2014 році відтворення лісів проведено на площі 1394 га, створено 12 га експериментальних плантацій швидкорослих порід, заготовлено майже 79 тонн лісового насіння деревних і чагарникових порід, в т. ч. 39 тонн жолуддя дуба.

Одним із найголовніших заходів, спрямованих на підвищення продуктивності лісів, є створення постійної лісонасіннєвої бази, переведення лісового насінництва на генетико-селекційну основу.

У 2010-2014 роках у лісовому фонді управління створено 12 га клонових та 56 га родинних лісонасінневих плантацій, відібрано 16,5 га постійних лісонасінневих ділянок, 21 плюсове дерево. Лісівники належно утримують об’єкти постійної лісонасінневої бази на площі 3093 га. 

Держпідприємствами ВОУЛМГ вирощено 12 млн. шт. сіянців та саджанців більш як 40 видів деревних порід та чагарників, більше 500 тис. шт. декоративних деревних та чагарникових порід з подальшою реалізацією на об’єкти озеленення області. Серед них такі основні види: туя західна колоновидна, туя західна вересковидна, туя західна золотиста, туя західна кулевидна, туя західна біла, ялина колюча голуба, ялівець звичайний колоновидний, ялівець козацький, ялина канадська конічна, самшит вічнозелений...

Площа лісових розсадників держпідприємств лісового господарства становить 230,3 га, з них постійні – 213 га, тимчасові – 17 га. Для вирощування посадкового матеріалу в контрольованому середовищі в лісогосподарських підприємствах управління є 4475 кв. м. теплиць, 4040 кв. м. парників.

Для проведення весняної посадки лісу держлісгоспи забезпечені пально-мастильними матеріалами, необхідним лісокультурним інвентарем, відремонтувано трактори, іншу спецтехніку. З дотриманням агротехнічних строків проведено підготовку грунту під створення лісових культур, очищено лісосіки від порубкових залишків, затверджено проекти лісових культур за найбільш раціональними схемами розміщення, облаштовано снігові та льодовикові ями для зберігання посадкового матеріалу.

До початку весняного комплексу робіт сформовано лісокультурні ланки, проводяться з ними навчання за 10-годинною програмою, розроблено план інформаційного забезпечення акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках».

Станіслав Вовк, керівник прес-служби ВОУЛМГ

0 коммент.:

Дописати коментар