06 лютого 2015

Щодо заборони експорту деревини-кругляка з України

На сайт lesovod.org.ua звернувся дописувач з проханням розмістити його аналітичні розмірковування щодо заборони експорту деревини.
.
Михайло Юрійович, мій знайомий написавши таку замітку відносно проголосованого вчора закону про заборону експорту. Ви можете її розмістити на своєму сайті. Дякую / Дякую свого колегу і товариша. Розміщую надіслану замітку і буду вдячний за обговорення М.П./

Зараз ведеться багато дискусій з приводу заборони експорту деревини-кругляка з України. Нібито це створить більше робочих місць. Давайте перевіримо цю ідею, почнемо з деяких фактів:

В Україні 1 кубометр (куб) сосни коштує $ 25-30 (приблизно 500-700 грн) з лісу, в Китаї така ж сосна коштує від $ 110 до $ 130. Крім того, китайська компанія повинна сплатити митне оформлення, транспортування до своєї фабрики, а також 14% податку на імпорт.

Береза ​​в Україні коштує $ 20-25 за кубометр (приблизно 450-600 грн). У Китаї ця ж береза ​​коштує від $ 110 до $ 130, залежно від обсягу відвантаженої партії і порту доставки, плюс транспортні витрати до фабрики, мита і 14% податку на імпорт.

За рахунок чого така велика різниця в ціні? В основному, через витрати на транспортування.

Ще трохи фактів:

$ 10-15 - це вартість доставки одного кубометра сосни залізничним транспортом до порту відправки;
$ 50-60 - це вартість доставки одного кубометра в контейнері кораблем з України до порту в Китаї;

Тобто, китайські компанії переплатят $ 60 - $ 75 тільки за власне доставку, плюс брокерські витрати, митні збори і т. д.

Для того щоб доставити деревину з лісу в Україні до фабрики в Китаї, потрібно приблизно 50 днів. Протягом цих 50-ти днів гроші заморожені, при цьому колоди втрачають свою якість через процеси гниття, зміни кольору та механічних пошкоджень, які трапляються під час переміщення і навантаження-розвантаження.

Отже, чому Китай робить гроші, купуючи сосну по $ 115 за кубометр, а українці не можуть робити гроші, купуючи її за ціною $ 25 за кубометр?

Відповіді прості:

В Україні банки не дають грошові позики зараз. Щоб пилорама забезпечила необхідний для партії обсяг деревини, потрібні гроші. У Китаї процентні ставки по позикових грошей становлять близько 2-5% річних. В Україні ж практично неможливо отримати кредит, і навіть якщо вам це вдалося, то процентні ставки в гривні становлять 25, 30, 50% в рік.

Клієнти не люблять робити передоплату українським компаніям: багато імпортерів не дають передоплату українським компаніям через занадто високого ризику. Справді, українські компанії теж не люблять давати передоплату, з такої ж причини. Якщо компанія не надсилає хороший товар, або, можливо, не відправляє товар зовсім - ви практично не маєте шансів отримати свої гроші назад через судову систему.

Якість пиломатеріалів низьке: багато українських виробників бояться продавати деревину на експорт, оскільки вони розуміють, що її якість не відповідає вимогам клієнтів.

Тому заборона експорту буде просто означати, що в Україні з'явиться ще більше непродаваемого низькоякісного бруса і дошок. Очевідно, що краще експортувати колоди, ніж нічого.

Якщо український Уряд дійсно хоче створити більше робочих місць, то дія, яка має бути розпочато насамперед, - це зміцнення банківської системи. Якщо банки зможуть знову кредитувати - це дасть величезний стимул всій економіці - не тільки в сфері лісоматеріалів, а й в IT, у виробництві пластика, сільському господарстві і т. п.

Друге - це реорганізація Генпрокуратури. Якщо Генпрокуратура буде дійсно чесним і прозорим органом, банки зможуть кредитувати легше, бізнесмени зможуть інвестувати без побоювань і компанії зможуть купувати і продавати один одному товари з меншим ризиком.

Отже, чи призведе заборона експорту до таких результатів, як збільшення робочих місць або поліпшення платіжного балансу? Очевидно, що ні.

Адреса статті http://www.lesovod.org.ua/node/23570


0 коммент.:

Дописати коментар