15 лютого 2015

Чиновникам заплатять за інформацію про корупцію

Зразу уточню - для РФ. А ще нез'ясоване питання - чиновники, що будуть повідомлять самі на себе, та й ще за це отримувати премії?
В Мінпраці пропонують винагороджувати чиновників, які повідомили про корупційні факти і запобігли злочину. Сума заохочення може скласти від 5 до 15 відсотків запобігання шкоди від хабара. Про це йдеться в законопроекті відомства, розміщеному на єдиному порталі розкриття інформації держорганами.

Ініціатива Мінпраці покликана забезпечити захист людей, які в інтересах суспільства донесли інформацію про незаконну діяльність всередині державних органів, органів місцевого самоврядування, а також держкорпорацій, позабюджетних фондів і громадських організацій. Це може бути як інформація про дачу хабара, так і про зловживання службовим становищем.

Крім грошової винагороди за повідомлення про корупцію передбачені й інші методи заохочення. Наприклад, лист подяки або внесення в книгу пошани. Для інформаторів передбачається забезпечення конфіденційності відомостей, які містилися в повідомленні, плюс можливість безкоштовної юридичної допомоги.


"Також в якості запобіжного захисту передбачено обов'язкову участь прокурора при розгляді комісією з дотримання вимог до службового поводження і врегулювання конфлікту інтересів питань застосування дисциплінарних стягнень або звільнення особи, яка повідомила про корупційне правопорушення", - уточнюється в пояснювальній записці. Захищати планується і родичів інформатора.

Втім, у прес-службі міністерства праці заявили, що над виробленими нормами ще належить працювати. Пізніше законопроект розглянуть в уряді. На думку ж члена комітету з безпеки і протидії корупції Держдуми Бориса Рєзніка, висловленого ним в інтерв'ю ТАСС, заохочення повідомлень про хабарі є неприпустимим.

У 2010 році на зустрічі "Великої двадцятки" був прийнятий Антикорупційний план дій, зобов'язання по його виконанню були прийняті і Росією. Один з пунктів документа говорить про підвищення рівня захисту осіб, які повідомляють про факти корупції. На зустрічі "двадцятки" в 2014 році був прийнятий схожий план на 2015-2016 роки.

Суд роз'яснив, як карати чиновників-корупціонерів

Верховний суд роз'яснив, як застосовувати норми законодавства, пов'язані із залученням чиновників до дисциплінарної відповідальності за корупційні проступки. Про відповідне Огляді судової практики за останні два роки розповідає "Российская газета".

За законом, щодо чиновників, як на місцевому, так і на федеральному рівні діє цілий ряд заборон і обмежень. Так, їм заборонено мати рахунки в іноземних банках. Вони зобов'язані звітувати про свої доходи, майно та витрати. Крім того, держслужбовці не повинні допускати виникнення конфлікту інтересів, тобто особистої зацікавленості в результатах своєї діяльності. За порушення цих вимог вони можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності - аж до звільнення.

За даними статистики, за перше півріччя 2014 дисциплінарне покарання отримали 3700 чиновників, 162 з них - були звільнені. Нерідко держслужбовці, викриті в корупції, намагаються це заперечити і в судовому порядку вимагають, щоб їх поновили на роботі. Верховний суд роз'яснив, як судді повинні розглядати такі справи.

Крім того, Верховний суд нагадав: чиновники повинні вживати всіх заходів, щоб запобігти виникненню конфлікту інтересів - ситуацію, коли вони будуть мати особисту зацікавленість в отриманні матеріальної вигоди.

Головний суд країни уточнив: звітувати про доходи і витрати зобов'язані не всі держслужбовці, а тільки ті, чиї посади занесені у відповідні переліки.

Також головний суд країни нагадав: притягнути до дисциплінарної відповідальності провинився чиновника можна не пізніше, ніж через місяць з моменту, коли стане відомо про корупційний проступок. Причому в цей строк не входять періоди, коли працівник хворів або перебував у відпустці, або відсутній з інших поважних причин.

http://nnm.me/blogs/atck/chinovnikam-zaplatyat-za-informaciyu-o-korrupcii/#cut

0 коммент.:

Дописати коментар