03 лютого 2015

У Яценюка зацікавилися проблемою деревообробки: чого чекати лісовій галузі


3 лютого 2015, 15:52
http://finance.obozrevatel.com/economy/73062-u-yatsenyuka-obratili-vnimanie-na-problemu-derevoobrabatyivayuschej-otrasli.htm

У Кабміні вирішили заборонити видачу дозволів на рубку лісу

У Кабінеті Міністрів України, ймовірно, усвідомили катастрофічність ситуації в деревообробній галузі, пов'язаної з гострим дефіцитом деревини в країні з причини її масового експорту.


Принаймні, за інформацією "Обозревателя", це питання обговорювалося на Урядовому комітеті з питань економічної політики та європейської інтеграції 23 січня 2015 року.

Результатом обговорення стало доручення Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка низці міністерств та відомств відпрацювати питання тимчасового припинення видачі дозволів на проведення рубок у лісах до прийняття рішення щодо стимулювання розвитку деревообробної галузі.

На виконання доручення глава уряду відвів два тижні.





На думку представників деревообробної промисловості, таке рішення можна сприймати позитивно, хоча і з застереженнями.

"Сама постановка питання однозначно правильна, бо зараз дуже багато зловживань із отриманням таких дозволів. Але перед тим, як приймати остаточне рішення, треба дуже уважно вивчити, які саме рубки будуть заборонені, щоб це не завдало збитків українським споживачам деревини. Треба враховувати також і фактор лісистості, так як він відрізняється в залежності від області ", - заявили в коментарі" Обозревателю "у Всеукраїнській асоціації деревообробних підприємств.


Як вважає президент Асоціації "Меблідеревпром" Сергій Сагаль, в дорученні прем'єра присутній дуже правильний момент - усвідомлення державою необхідності розвитку деревообробної галузі.

"Поки деревообробна галузь не буде проінвестовано і не почне розвиватися, до того часу і не треба рубати ліс. Навіщо це робити? Щоб експортувати? Тому завдання поставлене правильно - треба насамперед розробити низку заходів, які привернули б капітал у галузь, дозволили б їй ефективно розвиватися. Це одна з небагатьох в Україні галузей, яка має свої внутрішні сировинні, трудові, промислові ресурси. Тут величезні перспективи ", - поділився з" Обозревателем "Сагаль, додавши, що про правильність прийнятих урядом заходів у цьому напрямку можна буде судити після їх оприлюднення.


Разом з тим, на сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, спрямованих на відновлення деревообробної та меблевої промисловості в Україні:

1) "Про внесення змін до Закону України" Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів "(щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді) (реєстр. № 1362), розробники - народні депутати Добродомов Д.Є., Томенко М.В. та ряд інших;

2) "Про встановлення мораторію на вирубку лісів та експорт лісо- та пиломатеріалів" (реєстр. № 1748), розробники - народні депутати Ляшко О.В., Ленський О.О. та ряд інших.

Як повідомляв "Обозреватель", підприємства деревообробної галузі масово закриваються через відсутність сировини - воно масово йде на експорт і приносить чиновникам з Держагентства лісових ресурсів мільйонні відкати.

0 коммент.:

Дописати коментар