24 лютого 2015

Українським лісам готують нового «наглядача»


Цікава стаття з'явиласася на сайті "Деловой столицы"

24 лютого, 9:17 // Леся Павелецька пише

Радник побіжного екс-міністра Присяжнюка хоче монополізувати торгівлю деревиною, яка щорічно приносить дохід у 5 млрд.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства перейнялися створенням нового державного монополіста. Днями радник глави цього відомства Олексія Павленка Олександр Григорович, який курирує лісове господарство, повідомив, що вже до 2016 року в країні може з'явитися державна корпорація "Ліси України". Створена вона буде, за його словами, "на базі господарюючих суб'єктів" Держлісагентства. Швидше за все, їй передадуть державні лісгоспи разом з монопольним правом на реалізацію їх деревини. "Завдяки цим змінам ми консолідуємо ресурс, централізуємо його", - пояснює мету пертурбацій Григорович. Після чого Держлісагентство може бути взагалі реорганізовано в один з департаментів МінАПК.

Примітно, що чиновники почали фонтанувати ідеями з приводу реформування "дрімучої галузі" після того, як стало зрозуміло, що працювали роками в ній корупційні схеми, швидше за все, зберегти не вдасться. Раніше Держлісагентство масово вивозило за кордон деревину, продаючи її за явно заниженими цінами через дружніх посередників. Що викликало невдоволення вітчизняних споживачів, які фактично залишалися на голодному пайку: на експорт йшло до 70% лісоматеріалів. Деревообробники і меблеві компанії об'єднали лобістські зусилля, і на початку лютого на урядовій нараді було вирішено "до прийняття рішень про стимулювання розвитку деревообробної промисловості" припинити видачу дозволів на вирубку лісу. А вже через тиждень Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект (№1748) про введення 50-річного мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів, поданий главою Радикальної партії Олегом Ляшком. Він же незадовго до цього став співавтором ще одного законопроекту (№1362), який пропонує ввести 10-річний мораторій на вивіз необробленої деревини з вологістю більше 22%. Його ключовим ініціатором вважають нардепа від "Самопомочі" Степана Єднако, сім'я якого має частку в компанії "Інтервудкоммерц", що займається торгівлею деревиною.

Олександр Григорович. Фото: latifundist.com

Держлісагентство всіма силами опирається нововведенню. Нещодавно в цьому відомстві відбулося громадське обговорення документа, в результаті якого був складений цілий ряд поправок. Приміром, з переліку необхідних для експорту документів запропоновано вилучити сертифікат походження деревини (який, по суті, підтверджує її легальність), а сам мораторій "на прохання регіональних управлінь лісового господарства" відстрочити до 2018 року. За цей час нібито вдасться залучити інвестиції для будівництва лісообробного підприємств, які будуть доводити деревину до потрібної кондиції, зменшуючи її вологість. У Чернігівському управлінні лісового господарства вже підрахували: після прийняття закону про заборону на вивіз сирої деревини доведеться встановлювати додаткові сушки, кожна з яких коштує не менше 150 тис. євро. "За найоптимістичнішими оцінками, попит на український ліс після прийняття закону скоротиться на 500 тис. кубометрів на рік, а лісгоспи зменшать доходи на 700 млн грн.", - стверджують в Держлісагентстві. Додаючи, що поки вони пристосуються до нових правил, монопольне становище на ринку займуть деревообробники, які вже мають потрібні технології, в тому числі компанія Єднака.

Зрозуміло, що лісники не хочуть просто спостерігати, як цінний ресурс тікає з-під носа. Втім, вплив Віталія Атаманчука, який зараз виконує обов'язки голови Держлісагентства і вважається близьким до екс-керівника цього відомства, головного лісника "сім'ї" Віктора Сівця, невелика. "Вічний зам" Атаманчук зміг утриматися на своїй посаді після відставки Сівця та успішно спрацювався з його наступником, "свободівцем" Валерієм Черняковим, який керував Держлісагентства із березня 2014 року по січень 2015 року. Але сам Черняков явно не в фаворі у нового керівництва МінАПК . Опікуном напрямки лісового господарства в міністерстві зараз називають Григоровича, який свого часу був радником екс-міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, оголошеного в міжнародний розшук. Побіжний міністр прославився "ефективним державним управлінням" у зерновій галузі, проолобіювавши створення однієї з найскандальніших держкомпаній країни - Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ), в якій тільки торік аудитори знайшли порушень на $ 200 млн. Не виключено, що "Ліси Україна" створюватимуться за образом і подобою ДПЗКУ, монополізувавши торгівлю деревиною. А в тому, що цей ринок, який би забезпечив лісгоспам доходи, що перевищують 5 млрд грн. в рік, є надпривабливий, сумніватися не доводиться.

0 коммент.:

Дописати коментар