15 жовтня 2015

В Україні пропонують ввести тотальний електронний облік деревини

Держлісагентство пропонує запровадити загальну систему електронного обліку деревини

Державне агентство лісових ресурсів України виступає з ініціативою зробити електронний облік деревини обов'язковим для всіх лісокористувачів. Про це повідомив глава відомства Олександр Ковальчук, передають "Українські новини".

Він зазначив, що в управлінні агентства перебуває біля 74% лісів країни. Решта 26% належать іншим лісокористувачам і в рік рубають до 1,5 млн кубометрів лісу. З цього обсягу тільки 10% проходить через електронний облік, у той час як у структурі агентства цей показник досягає 90%. "Потенціал для зростання тіньового ринку колосальний. За різними даними, зараз він становить близько 20%. При загальної річної рубці в 14-15 мільйонів кубів обсяг "чорного" лісу - до 3 мільйонів. У грошовому еквіваленті це більше 2 мільярдів гривень. Разом з незаконної рубкою процвітає і тіньовий ринок документації на продаж лісу", - заявив Олександр Ковальчук.



В рамках концепції реформування лісового та мисливського господарство Держлісагентство розробило і готує для передачі в Кабінет Міністрів України положення про загальнообов'язкову електронну систему електронного обліку і відповідний проект розпорядження. "Продати дерево без чіпа, супровідних документів або сертифіката походження буде просто неможливо", - прокоментував Голова агентства.

Документи передбачають термін 6 місяців для переходу на електронний облік і установку всього необхідного обладнання. Зі свого боку агентство готове піти назустріч відповідальним лісокористувачам і надати всю необхідну допомогу. "Наприклад, вже зараз ми готові оформляти документи і самостійно "біркувати"деревину підприємств, які торгують нерегулярно і з власному обладнанні не потребують. Таким чином, ліс буде врахований, а бізнес заощадить до 9 гривень на кубометрі", - сказав Олександр Ковальчук.

У той же час він звернувся до покупців з проханням при закупівлі лісоматеріалів перевіряти наявність усіх дозвільних документів. "Коли закінчиться попит на "чорний" ліс, збувати його буде нікому. У цьому питанні ми повинні діяти спільно", - заявив глава Держлісагентства.

http://ubr.ua/market/industrial/v-ukraine-predlagaut-vvesti-elektronnyi-uchet-drevesiny-361686



Держлісагентство пропонує ввести загальну систему електронного обліку деревини

 15:01, 15 жовтня 2015
http://strichka.com/item/33905479


На незаконних рубках лісу Україна втрачає до 2 млрд грн, заявив Олександр Ковальчук
Державне агентство лісових ресурсів України виступає з ініціативою зробити електронний облік деревини обов'язковим для всіх лісокористувачів. Про це повідомив глава відомства Олександр Ковальчук.

Він зазначив, що в управлінні агентства знаходиться близько 74% лісів країни. Решта 26% належать іншим лісокористувачам, і за рік рубають до 1,5 млн кубометрів лісу. З цього обсягу тільки 10% проходить через електронний облік, в той час як в структурі агентства цей показник досягає 90%. "Потенціал для зростання тіньового ринку колосальний. За різними даними, зараз він складає близько 20%. При загальній річній рубці в 14-15 мільйонів кубів обсяг "чорного" лісу — до 3 мільйонів. У грошовому еквіваленті це понад 2 млрд гривень. Разом з незаконною рубкою процвітає тіньовий ринок документації на продаж лісу", — заявив Олександр Ковальчук.

У рамках концепції реформування лісового та мисливського господарства Держлісагентство розробило і готує до передачі до Кабінету міністрів положення про загальнообов'язкову електронну систему електронного обліку та відповідний проект розпорядження. "Продати дерево без чіпа, супровідних документів або сертифіката походження буде просто неможливо", — прокоментував глава агентства.

Документи передбачають 6 місяців для переходу на електронний облік і встановлення всього необхідного обладнання. Зі свого боку агентство готове піти назустріч відповідальним лісокористувачам та надати всю необхідну допомогу. "Наприклад, вже зараз ми готові оформляти документи і самостійно "біркувати" деревину підприємств, які торгують нерегулярно і у власному обладнанні не мають потреби. Таким чином, ліс буде врахований, а бізнес заощадить до 9 гривень на кубометрі", — сказав Олександр Ковальчук.

У той же час він звернувся до покупців з проханням під час купівлі лісоматеріалів перевіряти наявність всіх дозвільних документів. "Коли закінчиться попит на "чорний" ліс, збувати його буде нікому. В цьому питанні ми повинні діяти спільно", — заявив глава Держлісагентства.

0 коммент.:

Дописати коментар