07 жовтня 2015

Мєшкова Валентина Львівна

  1. Прізвище, ім’я, по батькові: Мєшкова Валентина Львівна
  2. Посада і місце роботи, служби завідувач лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА      
3.Число, місяць, рік і місце народження 7 жовтня 1952 р., м. Харків
  1. Стать жіноча   
  2. Громадянство: громадянка Україна з 1991 року_
6  Освіта:    вища, Харківський державний університет, 1971 р.
  1. Спеціальність: біологія – ентомологія
  2. Науковий ступень, вчене звання, спеціальне звання доктор біологічних наук, професор
  3. Які має державні і галузеві нагороди, дата: _Іменний годинник (2002), нагрудний знак «Відмінник лісового господарства України” Держкомітету лісового господарства України (2007), Подяка Голови Держлісагентства України (2012) .
  4. Домашня адреса: м. Харків
  5. Службова адреса:  м. Харків, вул. Пушкінська,  86
  6. Загальний стаж роботи: 44 р. 13. стаж роботи у даному колективі:  41 р.
  7. Характеристика з зазначенням конкретних особливих заслуг особи:
Мєшкова Валентина Львівна, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Лісівничої Академії наук України  народилася у  м. Харкові 7 жовтня 1952 року.
Закінчила біологічний факультет Харківського Державного університету ім. В.Н.Каразіна (кафедра зоології).
У грудні 1974 року поступила до аспірантури Українського НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М.Висоцького. Обіймала посади: молодшого наукового, старшого наукового та провідного наукового співробітника, першого заступника директора УкрНДІЛГА, а з листопада 2010 р. – завідувач лабораторії захисту лісу
У 1981 році у Всесоюзному інституті захисту рослин захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук „Воздействие вирусного препарата вирин-энш на популяцию непарного шелкопряда в Нижнем приднепровье” за спеціальністю 03.00.09-ентомологія. У 2003 році у Національному аграрному університеті захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук „Екологічні основи прогнозування масових розмножень основних видів комах-хвоєлистогризів лісових насаджень україни” за спеціальністю 16.00.10-ентомологія.


Основні напрями наукових досліджень:
– лісова ентомологія (фенологія, поширення та динаміка популяцій комах-шкідників, їх ентомофагів, методи нагляду, обліку, прогнозування);
– взаємний вплив комах і збудників хвороб на стан деревних рослин;
– технологія лісозахисту (випробування хімічних і мікробіологічних препаратів для захисту лісу);
– вивчення можливих наслідків глобальної зміни клімату для поширення та шкідливості лісових комах.
В.Л. Мєшковою вперше в Україні проведено випробування вірусного препарату ВІРИН-ЕНШ і виявлено закономірності поширення вірусного захворювання в популяціях лісових комах. Розроблені оптимізовані методи обліку лісових комах, таблиці для прогнозування пошкодження насаджень з урахуванням лісорослинних умов, створено інформаційно-пошукову систему «Лісозахист». Запропоновано класифікацію комах-хвоєлистогризів за типами сезонного розвитку. Обґрунтовано фенологічну теорію динаміки чисельності. Здійснено зонування території України за ймовірністю масових розмножень комах-хвоєлистогризів, побудовано схему стратегічного, тактичного й оперативного прогнозування масових розмножень і відповідні методики. Вдосконалено методи обліку та прогнозування (сезонного, річного та багаторічного) комах-хвоєлистогризів, шкідників коріння, стовбурових комах, шкідників лісових культур. Досліджується вплив змін клімату, техногенного забруднення довкілля та лісогосподарської діяльності на поширення осередків шкідників лісу, вплив шкідливих комах на ріст і стан лісів, роль комах і збудників хвороб у лісовідновленні на згарищах.
В.Л.Мєшкова є автором і співавтором рекомендацій і настанов, зокрема “Методичних вказівок з державного випробування хімічних, мікробіоло­гічних інсектицидів і фунгіцидів у лісовому господарстві” (1996), “Методики оцінки ефективності виробничого застосування вірусних інсектицидів” (1997), “Інструкції з застосування аерозольної технології для захисту лісу від хвоє-листогризучих шкідників з використанням генераторів регульованої дисперсності ГАРД-МН” (1997), “Рекомендацій з ведення лісового господарства в умовах радіоактивного забруднення” (2008), “Настанов з ведення господарства в Нижньодніпровських лісах” (2008), Рекомендацій із комплексного захисту лісових культур від комах-шкідників коріння (2008), Рекомендацій щодо обстеження соснових культур на заселеність шкідливими комахами (2008). Розробки В.Л.Мєшкової включені у важливі нормативні документи, що регламентують господарську діяльність у лісах України, зокрема у “Санітарні правила в лісах України”.
Опублікувала понад 310 наукових праць, у тому числі монографії „Історія і географія масових розмножень комах-хвоєлистогризів”, “Сезонное развитие хвоелистогрызущих насекомых”, у співавторстві – навч. посібники “Сільськогосподарська екологія” та “Фитофаги декоративных древесно-кустарниковых пород в Приднестровье”.
Щорічно бере участь у міжнародних конференціях у різних країнах Європи, має понад 40 публікацій англійською мовою, якою вільно володіє.
Виступає на телебаченні та дає інтерв’ю засобам масової інформації з питань захисту лісу та зелених насаджень міст від шкідників і хвороб, регулярно розміщає матеріали з цієї тематики на сайтах УкрНДІЛГА та Держкомітету лісового господарства України.
Є керівником лісогосподарської секції Харківського відділення Малої академії наук України. Її вихованці посідають щорічно призові місця на Всеукраїнських та міжнародних конкурсах.
Неодноразово читала лекції для фахівців із захисту лісу в Українському центрі підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства (м. Боярка), постійно надає консультації виробничникам з питань захисту лісу.

https://www.lisportal.org.ua/85127/

0 коммент.:

Дописати коментар