19 листопада 2015

2 млрд гривень: шалені прибутки на знищенні лісів (ВІДЕО)

Кожне п’яте дерево в Україні зрубують незаконно. Завдяки налагодженій схемі, організатори нелегальної вирубки лісів заробляють понад 80 мільйонів доларів на  рік.

Майже тисячі гектарів лісів знищуються під прикриттям Санітарних правил в лісах України. За словами Олексія Василюка, заступника голови Національного екологічного центру України, цим документом можна обґрунтувати будь яку вирубку як необхідну для оздоровлення лісів.

 – Навіть якщо зайти на сайт Держкомстату ми побачимо, що останні кілька років – більше 50% деревини, яка рубається – це санітарні рубки, – додав він.


За організацію санітарної вирубки лісу відповідають структурні органи Агентства лісових ресурсів України. Але визначенням хворих дерев безпосередньо займаються лісники конкретних господарств. За словами голови Агентства лісових ресурсів України Олександра Ковальчука, саме на цьому етапі відбуваються порушення:

– Збільшення лісосіки, зміни сорту деревини – є багато шляхів зловживань на місцях. Ми проводимо десятки розслідувань.




Не дивлячись на те, що більшість українських лісів досить хворобливі, Україна залишається одним із головних експортерів необробленої деревини в Європу. Багато років поспіль сировина йшла на Захід як легально, так і контрабандою. Сьогодні ж експорт необробленого лісу за кордон – під забороною. Однак співавтор мораторію, голова комітету ВР з питань екологічної політики Микола Томенко заявив:

– Кордон ми закрили, але викрити ринок і зрозуміти, що там відбувається, надзвичайно важко.

У Агентстві лісових ресурсів України запевняють у наявності планів на реформування у 2016 році: в Україні мають запровадити тотальний облік деревини з обов’язковим чипуванням (аби кожне зрубане дерево було під контролем), змінити модель управління в галузі та провести чистки на місцях.

Євгенія Моторевська, "Дістало!"
http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1567396

0 коммент.:

Дописати коментар