22 листопада 2015

Причини повені в Закарпатті

В Інтернеті з'явилися перші гіпотези причин повені в Закарпатті. Іван Шкирта: "Ось до чого призводить Закарпатська різня бензопилою" (ВІДЕО)

Стверджуючи, що повені не пов’язані з вирубуванням лісів, чиновники лукавлять: це впливає на масштаб лих. Однак депутат Закарпатської обласної ради Іван Шкирта так не вважає.

Догралися!

Парадоксальна річ! Іноземців більше цікавить стан наших лісів, ніж нас!? Тепер бачать всі до якого лиха призвів заробіток із деревини. Ось ТАК ДРУКУВАТИ МІЛЬЯРДИ ГРОШЕЙ З ЛІСУ!!!!


Основними причинами паводку Я вважаю хижацьке використання пралісів та несанкціонована вирубка лісу на експорт!

Ну і звісно самі мешканці сіл і міст є винуватцями страшної біди. Одні щоби вижити, а декотрі і для наживи, заснували сотні лісорубок та лісопідприємств, і роками займалися сплавом продукції по Україні та за кордон.

Закарпатські повені минулих років очевидно, їх нічого не навчили.

Якби лісу було більше, то зайва вода спочатку б сходила через внутрішньоґрунтові стоки, а вже потім, коли вони заповнилися, пішла б униз.

А тепер пожинаємо плоди варварської вирубки, яка стала найбільшим посилюючим чинником для збільшення руйнівної сили стихійного лиха, - написав на своїй сторінці в соціальній мережі facebook Іван Шкирта.




http://www.clipnews.info/newstopic.htm?id=98087

Паводок на Закарпатті призвів до підтоплення більше 200 об’єктів

21 листопада, 2015 - 21:53


Фото надав Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ


Після засушливого літа та не надто дощових попередніх осінніх місяців учорашні зливи, які тривали чи майже добу, знову нагадали, що паводки для Закарпаття таке ж регулярне природне явище, як торнадо для Оклахоми.

Станом на сьогоднішній вечір уже підтоплено понад 200 приватних осель та дворогосподарств. Стихія найбільше лютує тих гірських районах, де неконтрольоване вирубування лісів упродовж багатьох років є наймасовішим - Рахівському, Тячівському, Воловецькому та Міжгірському.

Найскладніша ситуація нині у місті Рахів, де зранку Тиса піднялася на чотири з половиною метри і вийшла з берегів та затопила розташоване в низині колишнє військове містечко та ще кілька вулиць. До вечора в райцентрі було підтоплено близько 80 дворогосподарств. Кілька годин місто було заблоковане водою з обидвох боків. Нині вїзд з боку Ужгорода розчищено, а зі сторони Івано-Франківська добратися в райцентр на автомобілі поки неможливо.

Складна ситуація залишається в с.Білин на Рахівщині, де протягом дня зійшли три зсуви й перекрили центральну дорогу. Лише кілька годин тому вдалося відновити постачання електроенергії у селище Кобилецька Поляна, яку відключену вранці через підтоплення електропідстанції.

У сусідньому Тячівському районі протягом дня було підтоплено більше сотні дворогосподарств. Постраждали як високогірні села Усть-Чорнянського куща (тут найбільш руйнівної сили завдали невеличкі гірські потоки), так і населені пункти, розташовані вздовж річки Тересва – Калини, Ганичі, Нересниця. На кількох автодорогах місцевого значення потужною хвилею знесені мости через річку. Мешканці підтоплених будинків відселені до родичів чи знайомих, потреби в масовій евакуації, на щастя, немає.

Рівень води у Латориці в межах Мукачева та Ужа в обласному центрі теж помітно зріс, але не є критичним.

Після обіду вода у малих річках пішла на спад, однак на ніч синоптики прогнозують у горах проливні дощі з мокрим снігом. Пік паводкової хвилі очікується в ніч на неділю, тому найбільш критичні години гірські райони області переживуть сьогодні вночі. А через добу паводкова хвиля дістанеться й низинних територій…

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, Закарпаття
http://www.day.kiev.ua/uk/news/211115-pavodok-na-zakarpatti-pryzviv-do-pidtoplennya-bilshe-200-obyektiv

На Закарпатті збільшилась кількість підтоплених господарств 

Тривають роботи з ліквідації наслідків підтоплень окремих населених пунктів в басейнах гірських річок Закарпатської області та відновлення транспортного сполучення на автодорозі Мукачево-Рогатин між селами Білин та Кваси Рахівського району.

Про це розповіли у прес-службі ДСНС України, – повідомляє УНН.

За останніми даними підтоплено 315 господарств, з яких 144 житлові будинки у Міжгірському, Рахівському, Тячівському, Іршавському районах. Частково відключено від електропостачання с. Кобилецька Поляна Рахівського району, смт. Дубове, с. Усть-Чорна та с. Новоселиця Тячівського району.

Для проведення протипаводкових робіт залучено сили та засоби цивільного захисту районних державних адміністрацій, підрозділи ДСНС, Національної поліції, дорожніх організацій, басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та місцеве населення загальною кількістю 210 осіб та 50 одиниць техніки.

Відбувається подальше зниження рівня води.

За прогнозами Укргідрометцентру протягом наступної доби у гірських районах Закарпаття очікуються опади у вигляді дощу з мокрим снігом.

http://zik.ua/ua/news/2015/11/22/na_zakarpatti_zbilshylas_kilkist_pidtoplenyh_gospodarstv_645232

0 коммент.:

Дописати коментар