19 листопада 2015

Пожеж у Чорнобильській зоні поменшає?

Михайло ГУБАШ.

Щороку в Україні виникає в середньому близько 3,5 тис. лісових пожеж, які знищують зелені масиви тисячами гектарів, що завдає великих збитків державі та довкіллю. Особливу небезпеку, в зв’язку з можливим підвищенням радіаційного фону, становлять пожежі в зоні відчуження ЧАЕС.

А ТРАВА і дерева там спалахують щороку і регулярно, особливо в літній спекотний період. На жаль, не став винятком і поточний рік. Остання пожежа сталася три місяці тому, в серпні, на території лісового господарства «Чорнобильська пуща» між колишніми селами Буда-Варовичі та Ковшилівка. Вогонь охопив близько 70 га, до його гасіння, крім особового складу Держслужби з питань надзвичайних ситуацій та відповідної техніки, залучалися літаки та вертольоти. Впоралися за тиждень. Також 29 червня в Чорнобильській зоні зайнявся торф, вогонь розповсюдився на 130 га. Остаточно загасити його вдалося лише 16 липня. Але наймасштабніша за роки незалежності пожежа в Зоні відчуження сталася наприкінці квітня поточного року. Повністю її загасили вже 2 травня, але площа ушкодження лісу сягнула 320 га. Така регулярність пожеж у Чорнобильській зоні викликає неабияке занепокоєння як у чиновників профільних міністерств, так і в екологів та експертів.


І ось нещодавно відбулася подія, яка вселяє надію на те, що «вогняні півні» менше «клюватимуть» зелений килим все ще радіоактивної Чорнобильської зони. Це стане можливим завдяки подарунку наших європейських партнерів, які 30 жовтня передали українській стороні інсинератор — установку для спалювання гілок старих дерев. За словами виконуючого обов’язки голови Державного агентства з управління Зоною відчуження Віталія Петрука, функціонування інсинератора допоможе утилізовувати суху та іншу деревину, що зменшить ризики виникнення спонтанних лісових пожеж у Зоні та радіаційного забруднення повітря. Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив, що це не перший проект, який впроваджено на території Зони відчуження, й запевнив, що Європейський Союз і надалі приділятиме особливу увагу подоланню наслідків Чорнобильської катастрофи.

Установка створювалася за фінансової підтримки Європейської комісії, її вартість 1,25 млн євро. Вона є безпечною для довкілля, бо оснащена унікальною системою фільтрації і акумулює викиди у процесі спалювання забрудненої деревини. Піч-інсинератор є також втіленням енергозбережних технологій, оскільки теплова енергія, яку отримуватимуть при спалюванні деревини в цій установці, використовуватиметься для живлення систем теплопостачання Чорнобиля, де проживає вахтовий персонал. А це зменшить і залежність від природного газу.

http://www.silskivisti.kiev.ua/19320/index.php?n=29639

0 коммент.:

Дописати коментар