Якщо ви зібралися по гриби, незайвим буде вивчити інформацію, як виглядають їстівні та неїстівні гриби.
Друга половина літа — традиційний початок сезону тихого полювання, як люблять називати свої походи по гриби завзяті грибники. У цьому проведенні часу на лоні природи немає негативних моментів, але є одне велике АЛЕ. У лікарнях фіксується значне почастішання випадків отруєння грибами. Відбувається це тому, що недосвідчені грибники, перш ніж відправитися в ліс по гриби, не задаються питанням безпеки збору грибів та їх подальшого приготування. Причому цікаво те, що отруєнь отруйними грибами куди менше, ніж їстівними, інформує Ukr.Media.
Тому, якщо ви зібралися по гриби, незайвим буде вивчити інформацію, як виглядають їстівні та неїстівні гриби, а також ті, які можна назвати умовно їстівними. Їх вживання буде безпечним тільки в тому випадку, якщо дотримуватися суворої технології приготування. Але найкращим виходом буде йти по гриби в компанії людини, яка розбирається в сортах грибів і зможе підказати, чи варто вам брати той чи інший гриб чи ні.
Найбільш грибні місяці
Перші гриби в лісах починають з'являтися вже в кінці квітня або початку травня. Але, якщо досвіду у вас немає, варто почекати до літа. Адже в кінці весни в лісі можна зустріти хіба що рядовки і зморшки. Ці гриби лише умовно можна вважати їстівними. А ось в червні вже можна вирушати в ліс по гриби опеньки. Це справжні їстівні гриби. Головне при зборі бути уважними і не переплутати їх з поганками. У липні можна зібрати солідний урожай маслюків та сироїжок. А з серпня з'являються рижики, боровики і грузді, а також всіма улюблені польські гриби та маслюки. Триває грибний сезон аж до жовтня.
Що взяти з собою, збираючись по гриби?
Щоб збір грибів приносив вам задоволення, до нього варто правильно підготуватися. Краще всього буде надіти зручний закритий одяг з трикотажу і гумові чоботи. Це позбавить від небезпеки укусу кліща та інших комах. А також можна використовувати репелент. З собою у грибника повинна бути аптечка з препаратами для першої допомоги при травмах і порізах, зручний, легкий і не надто громіздкий кошик, складний ніж або ножиці, їжа і вода, а також смартфон з навігатором.
Як відрізняти їстівні гриби від отруйних?
Для грибника з невеликим досвідом це може здатися непростим завданням. Для більшої впевненості, вирушаючи в ліс по гриби, придбайте докладний довідник з фотографіями грибів та їх описами. У спірному випадку він вам допоможе. Але взагалі вас має насторожити зовнішній вигляд гриба. Особливо якщо він має надмірно яскраве забарвлення капелюшка, нехарактерний для грибів запах, колір поверхні відрізняється від кольору на зрізі, гриб сочиться або виділяє клейкий слиз на поверхні.
Якщо ж говорити про конкретні випадки, то бліду поганку видає облямівка в нижній частині ніжки. А сатанинський гриб можна сплутати з білим, якщо не звернути уваги на ворсисту поверхню капелюшка, «цибулевий» запах і фіолетовий відтінок на зрізі. Але найбільшу небезпеку для початківців грибників представляють гриби-двійники. Це несправжні лисички та опеньки, а також отруйні перцеві гриби, які можна прийняти за маслюки. Відрізнити їх все ж таки можливо, якщо придивитися до червонуватого відтінку губчастого шару під капелюшком перцевого гриба; відсутності білої облямівки у помилкових опеньків (справжні опеньки на відміну від помилкових майже завжди ростуть групами); надмірно яскравого кольору отруйних лисичок і короткому губчастому шару (у справжніх він тягнеться майже по всій ніжці).
Друга половина літа — традиційний початок сезону тихого полювання, як люблять називати свої походи по гриби завзяті грибники. У цьому проведенні часу на лоні природи немає негативних моментів, але є одне велике АЛЕ. У лікарнях фіксується значне почастішання випадків отруєння грибами. Відбувається це тому, що недосвідчені грибники, перш ніж відправитися в ліс по гриби, не задаються питанням безпеки збору грибів та їх подальшого приготування. Причому цікаво те, що отруєнь отруйними грибами куди менше, ніж їстівними, інформує Ukr.Media.
Тому, якщо ви зібралися по гриби, незайвим буде вивчити інформацію, як виглядають їстівні та неїстівні гриби, а також ті, які можна назвати умовно їстівними. Їх вживання буде безпечним тільки в тому випадку, якщо дотримуватися суворої технології приготування. Але найкращим виходом буде йти по гриби в компанії людини, яка розбирається в сортах грибів і зможе підказати, чи варто вам брати той чи інший гриб чи ні.
Найбільш грибні місяці
Перші гриби в лісах починають з'являтися вже в кінці квітня або початку травня. Але, якщо досвіду у вас немає, варто почекати до літа. Адже в кінці весни в лісі можна зустріти хіба що рядовки і зморшки. Ці гриби лише умовно можна вважати їстівними. А ось в червні вже можна вирушати в ліс по гриби опеньки. Це справжні їстівні гриби. Головне при зборі бути уважними і не переплутати їх з поганками. У липні можна зібрати солідний урожай маслюків та сироїжок. А з серпня з'являються рижики, боровики і грузді, а також всіма улюблені польські гриби та маслюки. Триває грибний сезон аж до жовтня.
Що взяти з собою, збираючись по гриби?
Щоб збір грибів приносив вам задоволення, до нього варто правильно підготуватися. Краще всього буде надіти зручний закритий одяг з трикотажу і гумові чоботи. Це позбавить від небезпеки укусу кліща та інших комах. А також можна використовувати репелент. З собою у грибника повинна бути аптечка з препаратами для першої допомоги при травмах і порізах, зручний, легкий і не надто громіздкий кошик, складний ніж або ножиці, їжа і вода, а також смартфон з навігатором.
Як відрізняти їстівні гриби від отруйних?
Для грибника з невеликим досвідом це може здатися непростим завданням. Для більшої впевненості, вирушаючи в ліс по гриби, придбайте докладний довідник з фотографіями грибів та їх описами. У спірному випадку він вам допоможе. Але взагалі вас має насторожити зовнішній вигляд гриба. Особливо якщо він має надмірно яскраве забарвлення капелюшка, нехарактерний для грибів запах, колір поверхні відрізняється від кольору на зрізі, гриб сочиться або виділяє клейкий слиз на поверхні.
Якщо ж говорити про конкретні випадки, то бліду поганку видає облямівка в нижній частині ніжки. А сатанинський гриб можна сплутати з білим, якщо не звернути уваги на ворсисту поверхню капелюшка, «цибулевий» запах і фіолетовий відтінок на зрізі. Але найбільшу небезпеку для початківців грибників представляють гриби-двійники. Це несправжні лисички та опеньки, а також отруйні перцеві гриби, які можна прийняти за маслюки. Відрізнити їх все ж таки можливо, якщо придивитися до червонуватого відтінку губчастого шару під капелюшком перцевого гриба; відсутності білої облямівки у помилкових опеньків (справжні опеньки на відміну від помилкових майже завжди ростуть групами); надмірно яскравого кольору отруйних лисичок і короткому губчастому шару (у справжніх він тягнеться майже по всій ніжці).
04-08-2019 10:45