13 грудня 2016

Держлісагентство в черговий раз ігнорує проблематику самосійних лісів на нелісових землях

Кожен рік в грудні місяці актуальною стає проблема боротьби з незаконними рубками хвойних дерев для використання в якості новорічних ялинок. Зокрема, 15 листопада цього року Державне агентство лісових ресурсів України (далі - ДАЛРУ) видало наказ №404 «Про заходи охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період 2017 року», який оприлюднила на своїй сторінці у його ФБ очільниця Христина Юшкевич .

У цьому наказі є перелік заходів щодо збереження хвойних насаджень в межах лісового фонду, але немає жодного слова щодо проблематики самосійних хвойних насаджень на землях нелісового фонду. Хоча після набуття Україною Незалежності було припинено ведення сільського господарства на багатьох малорентабельних землях (в гірських районах Карпат, на піщаних ґрунтах Полісся, на заболочених територіях тощо), і на даний момент ці землі заросли самосійним лісом. Переважно самозаліснення відбувається ялиною (в Карпатах), сосною та березою (на Полісся). Ці території де-факто є вже цілком дорослим 20-25 річним лісом, але де-юре лишаються або землями запасу, або землями сільськогосподарського призначення. Наприклад, лише в одному Жовківському районі Львівської області площа таких територій обчислюється тисячами гектарів, про що було озвучено 21 жовтня у місті Львів на круглому столі «Стале управління лісами як шлях подолання корупції» директором ДП «Жовківське лісове господарство» Степаном Сохнацьким. 

Ці території, у випадку їх передачі у постійне користування лісогосподарським підприємствам, змогли б збільшити площу лісистості України. Окрім того, за словами фахівців лісового господарства, при належних охороні та догляду ці ліси цілком можуть стати високопродуктивними насадженнями, які б могли б виконувати і екологічну, і економічну функцію. І якщо протягом минулих років такі землі поступово переводилися у землі лісового фонду, то в останні роки цей процес фактично призупинився. 

Окремо варто зауважити, що такі необліковані лісові ділянки є чи не одним із найголовніших джерел постачання «новорічних ялинок» (дерев сосни, ялини, ялиці) та незаконної вирубки лісів. Бо ці ділянки де-факто ніхто не охороняє, і, наприклад, лише в межах однієї сільської ради в Козелецькому районі Чернігівської області було нанесено збитків довкіллю від такої вирубки на 90 000 гривень.

На жаль, у публічному доступі досі немає повноцінної офіційної статистики щодо сумарної площі таких територій і у ЕПЛ виникає сумнів чи взагалі ведеться облік таких земель. 

Місяць тому на засіданні Уряду Міністр АПК Тарас Кутовий презентував інтерактивну карту вирубки лісів. ЕПЛ вже акцентувала увагу, що ця карта де-факто не може виявляти незаконні рубки, бо незаконних суцільних рубок в лісах в управлінні ДАЛРУ немає, а вибіркові рубки система не визначає. 

Проте, як показує досвід роботи ЕПЛ з аналогічною системою GlobalForestWatch,за допомогою супутникових знімків можна обраховувати площі самосійних лісів за межами лісового фонду. Наприклад, на нижченаведеному знімку синім кольором показані території, де з’явився зімкнутий лісовий покрив протягом останніх років в околицях села Станіславчик Бродівського району Львівщини. По кадастровій карті видно, що частина цих територій є землями сільськогосподарського призначення. Тому, «карту Кутового» можна використати з реальною користю з метою обрахунку актуальної площі самосійних лісів. 




Натомість ми бачимо незацікавленість органів державної влади у вирішенні проблем самосійних лісів. І у ЕПЛ немає жодного сумніву, що значна частина новорічних ялинок на базарах міст України, як і в минулі роки, знову буде «сірого походження» з самосійних необлікованих лісів.

ЕПЛ підготувало відповідні запити в Держгеокадастр та ДАЛРУ щодо площі самосійних лісів та темпів передачі їх у постійне користування лісогосподарських підприємств та буде далі інформувати суспільство про проблематику самосійних лісів.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Петро Тєстов, еколог ЕПЛ
тел.: +38 (032) 22-57-682
____________________________________________________________________________________________

Проект реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

МФ «Відродження» є однією з найбільших благодійних фундацій в України, заснований фінансистом і філантропом Джорджем Соросом. Місія фонду – розвивати відкрите суспільство в Україні на основі демократичних цінностей.


Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» - це правозахисна організація, яка з 1994 року відстоює екологічні права, здійснює діяльність в сфері охорони довкілля, підтримання, відновлення та покращення його стану; та надає правову допомогу в захисті інших, насамперед дотичних до екологічних прав людини.


http://epl.org.ua/events/2878-derzhlisahentstvo-v-cherhovyi-raz-ihnoruie-problematyku-samosiinykh-lisiv-na-nelisovykh-zemliakh

0 коммент.:

Дописати коментар