30 грудня 2016

ICTV поперло - Ну й розумне, аж шкварчить. ВІДЕО

Бурштин робить із людей варварів: як Рівненщина стала Марсом, а Карпати лишаються без лісу





Бурштинові копальні – ганьба року. Варварство, безкарність, споглядання влади і відсутність хоч якоїсь реакції на відвертий шабаш – просто вражають. Ще років зо два санітарної рубки лісу по-українськи і ми залишимося без Карпат.

Ліс


Руслана Лижичко, співачка, після кількамісячної експедиції регіоном:

– Ці дерева, як кладовище лісу… Вони поламані, висушені, якби хтось їх випалив… Якби там якась війна пройшла. ну видно, що це таке варварство.

Лише цього року в Україні незаконно зрубали понад 25 тис. кубометрів лісу. Це – офіційні дані. Реальні цифри в рази більші. Часто варварство прикривають санітарною вирубкою.

Заповнені кругляком вагони в Чернівцях – звична картина. Їх переправляють у Румунію, яка заборонила нищити свої Карпати, сюди українці вивозять цінний ліс як дрова. Просто розпилюють на двометрові колоди. Бо експортувати будь-який кругляк, окрім сосни, заборонили ще торік.

Попри те, що правоохоронці й митники закривають очі на крадіжки, а варвари вирубують – ефект від мораторію на вивезення деревини з України є. У нас відкрили десятки нових підприємств, ті ж європейці. Щоправда, тепер Євросоюз вимагає скасувати заборону на експорт кругляку. Свій ліс бережуть, а нашого їм не шкода.

Микола Томенко, співавтор закону про мораторій на експорт лісу:

– Сенс тоді нам було рухатись до Євросоюзу, якщо ми не можемо продавати готову продукцію? Чи навіть напівготову? Тобто, яка різниця? Що Росія на нас дивилася як на сировинний придаток, що зараз Європа дивиться? Що ж ми виграли тоді?

Бурштин

Гектари дерев викорчували через бурштинову лихоманку. І таких по-варварськи знищених лісів лише на Рівненщині – сотні гектарів. цю землю, як і інші, перетворять на пустелю без життя.

Віктор Матчук, голова Рівненської обласної державної адміністрації:

– Немає в цих людей в душі якогось кримінального специфічного гена. Є бажання жити!

За один день тут можна заробити десятки тисяч доларів. Однак самІ добувачі отримують мізер. Три чверті йде нагору. Видобуте продають скупникам, ті перепродують нелегальним перевізникам бурштину за кордон.

Віктор Матчук, губернатор Рівненщини (2006-2010рр.):

– Три чверті ціни покладуть до своїх кишень ті, хто дозволять бурштин провезти по дорогах України, хто дозволить бурштин скомплектувати в промислові партії, вивезти його за межі України, – а це вже митниця, прикордонники, це вже починає працювати ціла система.

Зламати бурштинову схему в липні взялася Генпрокуратура. Провели яскраву спецоперацію. 400 оперативників та спецпризначенців, 123 обшуки. понад 3 десятки затриманих. серед яких – підполковник контррозвідки СБУ та заступник обласного прокурора.

Після цього Рівненщину взяли під суворий контроль, навіть нацгвардію вводили. Але шоу тривало не довго. Справа жодного із затриманих бурштинових мафіозі досі не потрапила до суду. А нещодавно голову Нацполіції регіону Сергія Князєва перевели до Києва.

…Стара схема відновилася. Так званий квиток коштує $400-500 на день з однієї помпи, з якою працюють 5-7 людей. Данину платять по-різному: скидають на карточку чи передають спеціальним людям, які часто міняються. Не заплатиш, чекай на поліцію!

Платити державі і не ховатися люди готові. Але не вірять, що зможуть колись стерти клеймо бандитів і працювати легально. У парламенті вже давно лежать три законопроекти з легалізації бурштинокопачів, один із них навіть пройшов перше читАння. Але вже два роки чекає на друге.

Щороку через нелегальний видобуток бурштину країна втрачає мільярди. Важко уявити і збитки від вирубки лісу: в гонитві за наживою і чиновники, і прості українці наближають масштабну екологічну катастрофу.

Христина Гавриш, Факти ICTV.
Опубліковано Грудень, 30 в 21:14
http://fakty.ictv.ua/ua/videos/burshtyn-robyt-iz-lyudej-varvariv-yak-rivnenshhyna-stala-marsom-a-karpaty-lyshayutsya-bez-lisu/

0 коммент.:

Дописати коментар