30 грудня 2016

Чому новорічна ялинка живе не довго?

Сказати, що в Харкові все «окей», і зовсім не торгують лісовими красунями з-під поли, значить збрехати. За інформацією Держекоінспекції в Харківській області, такі випадки були зафіксовані, коли біля станції метро «Київська», на вулиці Грицевця та в інших місцях ялинками торгували, не маючи ні карток обліку (ордера), ні карантинних, ні радіологічних сертифікатів. Порушники, згідно з Постановою Кабміну України від 23 липня 2008 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» зобов'язані були сплатити адмінштраф (85-170 грн.), а також добавку за діаметр стовбура. Приміром, якщо він був менше 10 см, штраф становив понад 197 грн. за дерево, якщо – більше 14 см – вже понад 893 грн. Цінні сорти хвойних дерев обійшлися порушникам втричі дорожче.

І все ж у нашому улюбленому місті проблем з покупкою новорічних красунь стало менше. Ялинкові ринки з'явилися вже після 10 грудня. Підприємства заготовили 50 тис. колючих красунь, Природно, відповідна продукція в Харків прибула і з інших регіонів України. Як повідомили в ГУ лісового та мисливського господарства Харківської області, ялинки продавали на близько двохстах спеціально відведених торговельних майданчиках міста, а вартість одного дерева висотою до 1,5 м складала близько 60 грн.

Разом з тим споживачі дізналися про те, що з нинішнього року кожне дерево повинно було мати або пластиковий чіп, або спеціальні самоклеючі етикетки зі штрих-кодами, інакше – продавцям загрожував штраф.

Звичайно, відразу позбутися незаконної торгівлі неможливо, особливо якщо цією справою не займатися систематично і серйозно. Однак, як стверджують соціологи, кількість любителів справжніх ялинок зменшується. Люди все більше хочуть придбати ялинкові ікебани або штучні аналоги. Цього року торговці також пропонували городянам «новинку» – дерево в діжці. В такому стані і в результаті правильного догляду ялинка може прожити цілий рік, однак ціна за таке задоволення при висоті дерева в 1,7 метра, на жаль, «тягне» – понад 1500 грн., а це означає, що врятувати хоча б одне дерево від новорічної смерті зможуть далеко не всі...

0 коммент.:

Дописати коментар