29 грудня 2016

Лісники проти браконьєрів

У рейд з фахівцями по лісових стежках відправився кореспондент Олександр Шустер (дивитися сюжет телеканалу ОНТ).

Станьковское лісництво - це 5,5 тисячі гектарів і 30 працівників. У ці дні бригади посилюють охорону. Патрулі, фотопастки і чергування на дорогах - уникнути покарання у мисливців за ялинками мало шансів.

Цим деревам - по 10-12 років (див. Відео). Саме такий молодняк, зростаючий прямо біля дороги, - найбільш ласий шматок для браконьєрів. Тому на охорону таких насаджень кинуті основні сили лісгоспів. Це як щоденні рейди, так і установка камер фотофіксації.

У лісах Мінської області їх близько сотні. Захід цей швидше профілактична - зйомку без попередження вести не можна. Передбачається, що такий напис зупинить потенційного порушника. Якщо немає - інформація відразу ж надійде в лісгосп і злочинця затримають по гарячих слідах, іноді в прямому сенсі.

Дмитро Пінчук, провідний інженер з охорони і захисту лісу Мінського державного виробничого лісогосподарського об'єднання: «За фотографією, якщо є номер транспортного засобу, впізнання проводиться, і затримуємо порушника. Так, у нас протягом року затримано вже 39 порушників. Їх притягнуто до адміністративної відповідальності. Різні порушення: є і за вирубку, є і за сміття. Поки за новорічні їли за допомогою камер фотофіксації ми не залучили, але при проведенні рейдових заходів затримано двоє людей ».

До рейдів підключається Державтоінспекція. Організовано як постійні пости, так і мобільні групи. Під прицілом - лісові дороги.

Тому, хто везе ялинку, доведеться пояснити, як вона потрапила в багажник. Бажано - документами, які підтверджують покупку. Інакше штраф до 1000 рублів. Дешевше і швидше купити. Тільки лісництва Мінської області організували 240 базарів, але ж є ще й приватні. У продажу - 45 тисяч дерев.

Андрій Калечіц, лісничий Станьковского лісництва: «Самі дерева ми вирубувати на рубках догляду, в нижній частині полога лісу, пригноблені, що відстали в рості, які в подальшому не сформують деревостани. Ще коли робимо розчищення квартальних просік, ЛЕП і на суцільних рубках, де підріст не зберігається ».

Тут не тільки ялинки, але і сосни, дерева в діжках і навіть букети. Вибір на самий різний смак і гаманець. Ціни стартують з позначки в 10 рублів і залежать від висоти і густоти. З покупцями в Мінську сьогодні не густо - відлякує погода. Так, на Комарівці продано всього 20 дерев. Вчора виручка була в три рази більше.

Тетяна Богайчук, продавець: «Півтора метра, два метри в основному беруть. У нас є також ялинки "віп" - це найбільші та пишні - по 105-120 рублів ».

Андрій Калечіц, лісничий Станьковского лісництва: «У першу чергу після того, як її принесли в будинок, дати трошки їй набрати кімнатну температуру і поставити бажано у вологий пісок. Так він прослужить довше ».

Цей патруль порушників не виявив. Але буквально днями в Станьковском лісгоспі на гарячому затримали відразу двох браконьєрів. Посилені рейди лісники проводитимуть до самої новорічної ночі. А потім почнеться інша полювання - за тими, хто захоче викинути непродані або обсипалися ялинки в ліс.

0 коммент.:

Дописати коментар