28 грудня 2016

За ялинку без чипа – півтисячі штрафу

За ялинку без чипа – півтисячі штрафу
Ялинку можна вибрати та купити ледь не на кожній вулиці міста
Фото Сергія Даневича

Усі новорічні деревця треба купувати з чипами, аби уникнути непорозумінь
Наближаються свята і вулиці заполонили ялинки. Їх продають повсюди. Є великі, малі, зв’язані з гілок і звичайні. Різняться й ціни на зелених красунь. Наприклад, найменша, сантиметрів зо тридцять, зв’язана з гілочок ялинка вартує в межах 20-25 гривень, більша – зо півметра – 50-65 гривень, вищі – 90-170 гривень. А ось вартість звичайних ялинок варіюється від 80 до 700-800 гривень, залежно від розмірів, пишноти і породи.
Нині величезну популярність мають саме ялинки з гілочок. Вони привабливіші за ціною, є різних розмірів і транспортувати їх значно простіше. Продавцям же добре, бо їх, по суті, роблять з безкоштовних гіляк, а можна вигідно продати, плюс документів та бирок на них не потрібно. Натомість звичайні деревця повинні мати бирку і реалізовувати їх мають тільки з нею.
- Підписано наказ про посилення охорони хвойних насаджень. Рейдові бригади держлісохорони мають спільно з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля виявляти правопорушників. Перевірити законність походження ялинки можна буде он-лайн, зазначила у «Фейсбуці» т. в. о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич. 
Вартість звичайних ялинок варіюється від 80 до 700-800 гривень, залежно від розмірів, пишноти і породи
Бирка, яка має бути на кожному зрубаному дереві, містить унікальний порядковий номер, занесений до єдиного реєстру електронного обліку деревини. За допомогою цього номера можна дізнатися, де саме і яким підприємством було заготовлено святкове дерево. Відсутність такої інформації у реєстрі, пояснюють в установі, означатиме незаконне походження ялинки.
- Бирки є двох типів – самоклейні стрічки і пластикові. Лісова охорона перевіряє легальність зрубаних дерев на території лісового фонду. Перевіряти ялинки у містах – справа контролюючих органів, які мають на це повноваження. Якщо ялинка нечипована, значить, це є самовільна рубка і це є порушення. За самовільну рубку, звичайно ж, передбачено адміністративний штраф та відшкодування збитків. За дерево діаметром до десяти сантиметрів – це трьохкратна вартість, себто більше трьохсот гривень, плюс адмінштраф, загалом виходить десь п’ятсот гривень найменше за одну самовільно зрубану ялинку, - розповідає начальник відділу Чернівецькогообласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Пилип’юк.
Водночас закону дотримуються далеко не всі. Подекуди по місту трапляються продавці з ялинками без бирок, а буває, що ті ж таки бирки знімають перед тим, як покупець забере ялинку, мабуть, аби потім перевісити її на іншу.
Правоохоронці час від часу звітують про виявлення незаконно вирубаних ялинок. Наприклад, на офіційній сторінці патрульної поліції Чернівців у соцмережі «Фейсбук» повідомляли, що 20 грудня патрульні помітили автомобіль марки "Mitsubishi", в якому перевозили ялинки. Як з'ясувалось, всі 55 ялинок були без чипів. А потім на вулиці Героїв Майдану інспектори помітили КАМАЗ, в кузові якого було 80 нечипованих ялинок. В обох випадках охоронці порядку викликали слідчо-оперативну групу. І такі випадки непоодинокі.
Разом із тим у лісгоспах фіксують антирекорд продажів. Люди щороку купують чимраз менше ялинок, знаходячи заміну традиційній лісовій красуні.
- Цьогоріч, як ніколи, продажі ялинок надзвичайно впали. Лісгоспи поки що реалізували лише три тисячі ялинок, - каже В. Пилип’юк. - Це пов’язано напевно з тим, що більше є штучних ялинок. По-друге, люди більше питають про ялинки в горщиках, аби взяти в оренду чи потім посадити. По-третє, новорічні дерева формують з гілочок хвойних порід. То дуже багато перейшли на ці гілочки, з них в’яжуть гарні ялинки і люди їх залюбки купують. На них попит більший.
Враховуючи ціни на живі ялинки, набагато практичніше купувати штучну. Купив один раз і маєш на років десять. Штучні ялинки вартують від 60 і до 3000 гривень, залежно від матеріалів, з яких їх виготовили, розмірів та реалістичності. Оптимальний варіант можна підібрати за 200-400 гривень. Є й вже прикрашені ялинки, та вони вартують дорожче за рахунок прикрас.
Якщо таки купуєте живе деревце, варто звертати увагу, чиповане воно чи ні, інакше, може доведеться й штраф заплатити, якщо раптом правоохоронці помітять, що ялинка без чипа. Отоді новорічна красуня обійдеться, як цілих п’ять.

0 коммент.:

Дописати коментар