14 грудня 2016

Воякам у зоні АТО бракує для обігріву дров



Вояки, підрозділи яких виведені з передової на місця базування на Донбасі, скаржаться, що в холоди мають проблеми зі своєчасним постачанням дров. Рублену деревину тиловики привозять, однак її обсягів не вистачає для повноцінного обігріву. До того ж, бійці нарікають на пічки-буржуйки, які використовують для обігріву наметів.

Про це йдеться у програмі військових журналістських розслідувань «Стежками війни» (щовівторка о 21:30) на телеканалі ZIK.

Військовики на полігоні скаржаться, що дрова закінчуються, тому мусять економити на обігріві.

«Ми вибрали так званий ліміт ще там, на фронті. Там дрова нам роздавали і на бліндажі, і на окопи, і на обігрів наметів. А тепер нам кажуть, що є ліміт лісоматеріалів для бригади», – каже військовик, який побажав не називати свого імені.

Тепер за пальне для буржуйок хлопці відповідають самі: купують деревину або за свої гроші, або ж ходять до лісу шукати колоди.

«Пічки нам видають «буржуйки». Така пічка дуже неефективна: її складно розігріти, постійно треба бути поряд, щоб підтримувати вогонь. Вночі ми чергуємо біля неї по дві години. Якщо вона загасне, то буквально за годину тут буде температура як в погребі», – розповідає інший вояк, що нині живе у наметовому містечку.

Хлопці обурюються: чому вони повинні вирішувати проблему, якою мали б займатися тиловики? Їхня справа – воювати, а якщо відвели в тил – то покращувати військові навики, а не шукати у лісі дрова.

«Дві з половиною тисячі людей живуть в наметах і кажуть, що в них вже закінчились дрова і вугілля. Тобто вони вичерпали свій ліміт. Раз в день приїжджає вантажівка. Всі збігаються. Хто вхопить побільше, той проживе ще добу. Решта – опалюють мотлохом, і так – до весни», – розповідають вояки.

Нарікають на проблеми із забезпеченням й солдати на передовій. Живуть вони у землянках і жартують, що  їхній побут – не те, що на полігоні.

«Бувають затримки з дровами. Часто виходить так, що ти не встиг і все вже розібрали, а ти лишився без дров. Тоді ми люк до землянки зачиняємо, щоби тепло не виходило назовні. Раз по раз ходимо у лісосмугу, там нарубуємо скільки треба колод», – розповідає боєць на псевдо «Кіса».

Вояки з передової додають, що їх, у порівнянні із тилом, забезпечують краще. Хоча їхній підрозділ теж виводили на полігоні і вони мали такі ж проблеми із паливом.


АТОвійна на ДонбасіСтежками війни Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/12/14/voyakam_u_zoni_ato_brakuie_dlya_obigrivu_drov_1008987

0 коммент.:

Дописати коментар