13 грудня 2016

Скасування мораторію можливе лише після запуску повноцінного ринку деревини


Скасування мораторію на експорт кругляка може мати місце лише після запуску повноцінного прозорого ринку необробленої деревини в Україні, де вітчизняні підприємства зможуть у нормальний спосіб конкурувати і купувати собі сировину. Уряду потрібно створити онлайн-майданчик для торгів усією деревиною, таким чином, зробивши всі процеси прозорими та формувати ринкові ціни на сировину. В торгах повинні брати участь підприємства, які мають реальні переробні потужності. Коли такі механізми запрацюють, лише тоді буде можливість відкривати ринок для зовнішніх покупців. Організувати для них окремі аукціони із деревиною, яка не була викуплена українськими виробниками.
Український виробник зазнавав дискримінацію до введення мораторію
До повної дії мораторію сировина розподілялася лісгоспами в «ручному» режимі за вказівками з Києва. Були корупційні домовленості між покупцями української деревини за кордоном і чиновниками в столиці. Фактично, представники офшорних компаній залишали собі з нічого маржу, і ділилися нею з представниками влади. Це стовідсоткова корупція.
Дефіцитна деревина розподілялася у непрозорий спосіб, а на аукціони для вітчизняного виробника виставлялися залишки. Тому, фактично, до введення мораторію існувала дискримінація українського виробника. Йому доводилося купувати деревину на біржах, які брали за це окрему плату. Тобто, це була така своєрідна імітація ринку. Адже ми добре знаємо, що в Україні біржі нормально не працюють, і ціноутворення було не прозоре, створювався штучний дефіцит сировини для українського виробника. Всі ці факти не сприяли інвестиціям, введенню нових технологій, технологічного обладнання, тому в результаті вітчизняний деревообробник програвав конкуренцію на глобальних ринках.
Крім того, через хаотичний корупційний ринок українські ліси зазнавали величезних негативних екологічних наслідків. Відбувалися масові нелегальні та напівлегальні вирубки. Адже маючи дефіцит сировини та її високу ціну, українському виробнику доводилося йти на «договорняки» із працівниками лісгоспів, та, ймовірно, за корупційну вигоду брати ліс від чорних лісорубів. Мораторій же це все відсік. Він залишив деревину для вітчизняного виробництва. І тепер держлісгоспи, постачальник сировини, і український виробник можуть працювати у рівних умовах.
Підприємці не розуміють політичних ігор уряду
Проте за рік роботи мораторію ми так і не змогли побачити його повної реалізації. Рівень корупції хоч і зменшився, проте все ще вона продовжує «працювати». А Держлісагентство вправно її покриває. Крім того, уряд так і не зробив жодних спроб запустити прозорий ринок деревини, не розробив законодавчих механізмів для кращої реалізації в життя мораторію.
Все це говорить про те, що не можна зараз скасовувати заборону на експорт необробленої деревини. Ви тільки вдумайтесь, завдяки мораторію за останні півроку інвестиції в деревообробне обладнання збільшились в рази. Імпорт такого обладнання збільшився в 3,5 рази (з 14,7 млн. дол. до 50 млн. дол.). Експорт оброблених пиломатеріалів за цей час зріс на 12 %. Почалася активна модернізація підприємств. Українські виробники повірили державі, і почали робити більш поглиблену переробку. Тепер же, коли уряд вимагає скасування мораторію, всі представники бізнесу у відчаї.
Можна з впевненістю сказати, що вимагаючи в Парламенту скасувати мораторій Держлісагентство та уряд лише прикриваються тиском Єврокомісії та договором про вільну торгівлю з ЄС, бажаючи відновити корупційні схеми при експорті деревини. Незрозуміла лише позиція ЄС – адже вони, розставивши неправильно акценти, фактично потакають українським корупціонерам.
Автор
Народний депутат VIII скликання, секретар Комітету екополітики, позафракційний
17:55 | 12.12.2016

0 коммент.:

Дописати коментар