30 вересня 2017

Лісівники ДП "Гайсинський лісгосп" рятують ліси від всихання, хвороб та шкідників



Масове всихання лісових насаджень, зараження деревостанів шкідливими комахами та хворобами лісу останнім часом спостерігаються в Україні і в Європі в цілому. На виконання доручення голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія «Щодо вивчення екологічної ситуації, що склалася з хвойними насадженнями на території області» вінницькі лісівники провели інвентаризацію хвойних насаджень.

У підвідомчих лісогосподарських підприємствах Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства всихання насаджень становить більше 2,0 тис. га (сосна, ялина, дуб, ясен).

В лісових угіддях ДП «Гайсинський лісгосп» місця найбільшого всихання знаходяться в Басаличівському лісництві біля села Ладижинські хутори. Там всихає біля 90 га сосни звичайної. Ще 20 га сосни звичайної всихає біля села Крутогорб (Кунянська сільрада). На території Степашської сільради всихає біля 10 га сосни звичайної і 15 га ялини європейської. В Соболівському лісництві на території Губницької сільради всихає 13 га сосни звичайної. Крім цього майже на всій території лісгоспу проходить всихання листяних деревних порід - береста, граба, а подекуди і ясеня, дуба.

Причина всихання та погіршення санітарного лісів – різке підвищення середніх температур, зниження рівня грунтових вод, що згубно впливає на хвойні насадження, які мають поверхневу кореневу систему та не переносять високих температур. Загальна площа осередків шкідників і хвороб лісу в насадженнях Гайсинського держлісгоспу становить 794 га, хворобами уражено 794 га. Протягом інвентаризаційного періоду осередки шкідників лісу знешкоджено на площі 534 га. В 2017 році проведено вибіркові санітарні рубки в хвойних деревостанах на площі 68 га. Санітарно-оздоровчі заходи першочергово проводяться в насадженнях, де відбувався природний відпад сухостійних, всихаючих, сильно ослаблених та засохлих дерев, а також в осередках шкідників і хвороб лісу.

Силами лісової охорони проведено санітарні обстеження лісових насаджень, здійснено невідкладні санітарно-оздоровчі заходи з метою недопущення накопичення сухостійної деревини, особливо біля населених пунктів, навколо доріг, аби попередити розповсюдження вторинних шкідників. В цілому з 2012 року проведено суцільні санітарні рубки на площі 95 га, відведено та виписано лісорубні квитки на проведення вибірково-санітарних рубок на площі 805 га і 343 га - рубок формування молодняка. В таких умовах пріоритетним напрямком діяльності лісозахисної служби є розробка і впровадження біологічних засобів і методів боротьби зі шкідливими комахами та хворобами лісу. Ці засоби не шкодять довкіллю і застосовуються в лісах, де використання хімічних методів боротьби заборонено. Ліквідовано також засмічення лісових насаджень від побутових та інших відходів.

Загальний санітарний стан держлісфонду ДП «Гайсинський лісгосп» протягом 2017 року підтримується в належному стані. Активно проводяться роботи по розчищенню лісових масивів поблизу автомагістралей та інших доріг загального користування, прибираються вітровальні дерева навколо об’єктів, що мають культурну або історичну цінність і у місцях масового відпочинку населення. До вирішення проблеми захисту лісів залучаються не лише працівники державної лісової охорони, а й природоохоронні організації, жителі області, місцеві ЗМІ.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
2017-09-29 15:56:36

0 коммент.:

Дописати коментар