27 вересня 2017

Вирішення проблеми всихання похідних смеречників та інших лісових культур - серед основних завдань лісівників Буковини



«Питанню масового всихання лісових насаджень була присвячена нещодавня колегія Держлісагентства України. Системну боротьбу з цим небезпечним для лісів явищем, спричиненим різкою зміною клімату на посуху і спеку, на Буковині розпочато кілька років тому, коли тільки виникло загрозливе масштабне погіршення санітарного стану хвойних лісів краю, – розповідає в. о. начальника Чернівецького обласного управління лісового господарства Роман ЧЕРЕВАТИЙ. – Щоб не допустити у лісах «біологічної пожежі», були проведені грамотні, науково обґрунтовані санітарно-оздоровчі заходи з ліквідації сухостою і заміні монокультур на природні мішані деревостани через природне, штучне і комбіноване лісовідновлення. Це нелегка робота, але лісівники Буковини виконали її на відмінно. Тільки протягом трьох років похідні ялинники замінили на площі понад 1700 га. Забрали уражений шкідниками сухостій, висадили сіянці бука, ялиці, дубу, модрини європейської, вирощені у розсадниках держлісгоспів з елітного місцевого насіння. Тож завдяки професіоналізму фахівців лісогосподарської справи області, маємо позитивний результат. Тепер на місці уражених посухою і шкідниками лісів підростають молоді здорові дерева».

Держлісгоспи області, підпорядковані ЧОУЛМГ, продовжують заходи із заміни уражених всиханням лісів на стійкі і високопродуктивні деревостани. Серед необхідних методів з оздоровлення лісів у місцях виникнення осередків сухостою – проведення санітарних рубок. Почасти це єдиний спосіб відновити у лісах екологічну рівновагу, врятувати їх від знищення, зберегти їх економічну та соціальну функцію, не допустивши перетворення на труху і гниль цінної деревини, необхідної для розвитку деревопереробної галузі.

«Усі санітарні рубки проводяться з дотриманням вимог чинного законодавства і галузевих нормативів, після дослідження призначених у рубку ділянок спеціалістами-лісопатологами. У рубку призначаються саме хворі дерева», – наголошує Роман ЧЕРЕВАТИЙ.

На озброєнні у буковинських лісівників - практичні «Рекомендації з ведення лісового господарства у похідних ялинниках Українських Карпат», розроблені фахівцями Українського НДІ гірського лісівництва ім. П. Пастернака (Івано-Франківськ) та Національного лісотехнічного університету України (Львів). Схвалений Держлісагентством збірник рекомендацій щодо збалансованого ведення лісового господарства у Карпатському регіоні містить фахову інформацію про усі види рубок при лісогосподарських роботах і санітарно-оздоровчих заходах, включаючи рубки догляду і рубки переформування у лісових ділянках, що всихають.



Як колись вихання смеречників перетворилося на лихо у Карпатському регіоні України і всієї Європи, де є гірські ліси, так сьогодні проблема всихання лісових насаджень набуває ознак надзвичайної ситуації у соснових лісах зони Полісся – в Україні, Білорусі, частині Європейських країн. Масштабне всихання сосни супроводжується стрімким розповсюдженням деревних шкідників, особливо короїдів. Окрім сосни, біда торкнулася ялини і дуба.

У першому півріччі 2017 року площа всихання насаджень у лісах, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів, становить 331,3 тис га.

Для унеможливлення загибелі соснових та інших насаджень на значних площах та безповоротної втрати цінних лісових ресурсів, керівництво Держлісагенції запроваджує необхідні заходи для боротьби з цією проблемою.

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ
2017-09-26 18:41:50

0 коммент.:

Дописати коментар