25 липня 2018

Ліс, європейське майбутнє чи популізм?



Віктор Уколов
Політолог, колишній журналіст, екс-народний депутат Верховної Ради України 6 скликання, співпрацює з Адміністрацією президента

Попри літній сезон українську політику вже вдруге штормить ніби восени – президент проявив принциповість і наклав вето на закон N 5495.

Перша спроба Олега Ляшка оголосити, що президент, нібито підтримує контрабанду, – з тріском провалилася вчора. Незвично відвертий коментар прес-служби пояснив, що президент підтримує кримінальну відповідальність за незаконний експорт лісу, але він проти лобізму.

На тлі активних коментарів лідера Радикальної партії, мені особисто було навіть дивно з мовчання його основного електорального конкурента – Юлії Тимошенко, яка також розраховує на довірливість виборців. Проте сьогодні Юлія Володимирівна, образно кажучи, кинулася навздогін і навіть випередила Олега Ляшка полум'яною обуреною заявою на своїй сторінці.

Активна дискусія з цього питання, потішить нас ймовірно одразу після завершення парламентських канікул. Однак сьогодні було чітко зафіксовано нові антиєвропейські позиції двох лідерів парламентських партій, що, на мою думку, ми ще побачимо і не раз до кінця виборів.

Коли Європа відкриває свої ринки для українських товарів і ми нарощуємо експорт до 11 млрд євро – це звісно ж подобається усім. Проте як тільки доходить до виконання зобов'язань України щодо підтримання зони вільної торгівлі, – ми починаємо грати в політику.

Без сумніву Карпати треба рятувати, висаджуючи нові ліси, дотримуючись закону про мораторій на вирубку, який був прийнятий ще навесні.

Але цікаво, що під час голосування за мораторій на вирубку карпатських лісів лише 11 з 20-ти депутатів від Батьківщини віддали за нього свої голоси. Не голосували Юлія Тимошенко, Григорій Немиря, Сергій Власенко... 

Як бачимо з таблиці голосування – вони позначені як відсутні, коли приймався настільки принциповий закон.

Звичайно ж фракція Радикальної партії також голосувала на вся – 15-ть із 21-го, але принаймні Олег Ляшко за мораторій своїй голос віддав.

Тому в неоголошеному змаганні популістів наразі я б віддав перемогу йому, щоправда не підтримуючи жодну з сторін.



24 липня 2018, 18:14

0 коммент.:

Дописати коментар