25 липня 2018

Популісти не рятують українські ліси, вони сприяють зароблянню брудних грошей


Іванна Климпуш-Цинцадзе
віце-прем'єр-міністр
09:59  25.07.2018

Оригінал на сторінці Іванни Климпуш-Цинцадзе в Facebook

Українські популісти пробили чергове дно. Огидно від реакції критиків президента на його вето з пропозиціями на закон № 5495, яким "заслужені рятівники лісів" знову хочуть убити двох зайців: посприяти зароблянню брудних грошей і створити проблеми у наших взаєминах з ЄС.

Один мораторій ми вже маємо. Саме дякуючи вашій "турботі" галузь пішла в тінь, а замість вирішення реальних екологічних проблем з облисінням наших лісів маємо зростання обсягів незаконних рубок до небачених розмірів. Поясніть людям, яких ви так безсоромно дурите, влаштовуючи на телеканалах шоу з коровами і спіднім, одну просту річ: як можна захищати дерева, незаконно вирубуючи їх?

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ
Скандал міжнародного рівня, або Як крадуть український ліс
15:32 16.07.2018



Два роки вихваляєтеся виборцям, що доклалися до мораторію на експорт необробленої деревини, і подаєте це за велику заслугу. Але ж факти не завжди можна буде затуляти гаслами. Скажіть, хто виграв від вашого мораторію? Ліси рубають і так само вивозять за кордон, от тільки на папері вони називаються дровами. З України виїжджають дрова, а в ЄС уже потрапляють кругляком. Величезні гроші ідуть поза бюджетом і цементують чорні схеми, які ви подаєте за праведне.

Ви обіцяли мало не рай для деревообробної галузі, але його не видно – виробники і далі скаржаться на брак сировини через відсутність прозорого ринку, і мораторій скаламутив там воду ще більше. Ви обіцяли небачені інвестиції, але інвестують хіба що в пилорами. РПЛ – рубати, пиляти, лаяти інших?

Нині ви судомно накинулися на президентське вето закону № 5495. Не брешіть про те, що президент наклав вето на боротьбу з контрабандою. Президент наклав вето на консервацію схем і збагачення їхніх вигодоотримувачів. Адже його зауваження стосуються не норм закону про посилення відповідальності за рубки – ці зміни і президент, і уряд підтримують. Так, необхідно вирішувати проблему через жорсткий облік деревини, підвищення кримінальної відповідальності за незаконні вирубки та "чорний" продаж, через пріоритизацію екологічних завдань. І це ні в кого не викликає заперечень.

Президент чітко вказав на причини свого рішення, а саме на грубе порушення наших угод із СОТ і ЄС, яке ви таки просунули між першим і другим читанням закону без будь-яких консультацій і обговорень, поводячись як слон у крамниці з посудом, а не як цивілізований учасник міжнародних взаємин.

А пані Тимошенко вчора прямим текстом сказала, що зневажає вибір українців на Революції Гідності: "Певно, у глави держави були якісь свої аргументи щодо такого рішення – вимоги СОТ, стандарти ЄС, інтереси вільного ринку тощо… Однак до інтересів України це не має жодного відношення. Треба мати державницьке чуття і вміти розставляти пріоритети".

Дякую, принаймні, за чесність! Отже, вимоги СОТ, стандарти ЄС та інтереси вільного ринку не мають жодного стосунку до інтересів України?

Прошу не плутати Україну із собою! Скажіть, нарешті, вголос, куди вас тягне "державницьке чуття", якщо не в цивілізований світ? Якщо правила СОТ і ЄС для вас чужі, то за якими, чи то пак – чиїми, правилами хочете грати?

Під виглядом порятунку екології популізм намагається попіаритися на біді, яка справді є нагальною і вимагає від нас рішучих дій. Рішучих, але не таких незграбних, як чинять популісти, зображаючи Україну безвідповідальним партнером, де бажання товстосумів стоять вище за національні інтереси та міжнародні домовленості. Тому можу дати лише пораду – укотре ідучи на телекамери з маніпуляціями про захист лісів, хай ретельніше обтрушують тирсу зі своїх дорогих костюмів!

Іванна Климпуш-Цинцадзе

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

0 коммент.:

Дописати коментар