25 липня 2018

НАДЛИШКИ І ВЕТО ПРЕЗИДЕНТА: ЩО ПОТРІБНО, АБИ НАЛАГОДИТИ ДЕРЕВООБРОБНУ ПРОМИСЛОВІСТЬ В УКРАЇНІ

Україні потрібен базовий документ – стратегія – з вирощування й обробки деревини


Про таке в ефірі "5 каналу" заявив голова товариства лісівників України Юрій Марчук.

"Деревообробка. Ми зараз розвиваємо деревообробку не розуміючи до кінця баланс деревини, що потрібен державі. Скільки потрібно для залізниці, для будівництва. Куди подіти ліс, ми повинні знати до того, як його рубаємо. І тоді у нас не буде лишків, які вилазять і потім хтось думає як і куди їх продати. Тобто в указі прописано розробити стратегію розвитку деревообробки в державі. Якщо стратегії не буде, як зрозуміє великий бізнес, як заходити в Україну і що переробляти, як інвестиції заводити. Я думаю, тут відповідальність Міністерства економіки, що відповідає за всі баланси. Якщо ми знаємо баланси сільського господарства, то чому ми не знаємо, що нам потрібно від лісового господарства?... В Україні немає базового документу, який у Європі називається Національна лісова політика... Повинна бути документально підтверджено хто чим займається. Я рахую, що цей базовий документ має примирити суспільство", – сказав голова товариства лісівників України.



Він також додав, що першочергово потрібно узгодити стандарти щодо деровини в Україні та ЄС: "Правила на ринку деревини повинні бути однакові, правила вирощування лісу повинні для всіх бути зрозумілі, і стандарти України повинні бути узгоджені з ЄС або з країнами, з якими ми працюємо".

Марчук сказав: "Зараз треба пригальмувати, скинути передвиборчі емоції, продумати ці варіанти і постаратися прийняти ті акти, які врегулюють ринок, а не ті, які введуть додаткове напруження… Я думаю, що вето Президента повинно змусити не образитись комусь а замислитися що робимо так, а що не так. Треба провести велику дискусію". Він також анонсував у вересні з'їзд лісвіників, де деревообробники і виробниками обладнання збираються підписати спільну угоду про створення лісопромислової ради, яка б узгоджувала спільні рішення, щоб у нас не було між собою дисонансу. 

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко ветував закон, який передбачає обмеження річного обсягу заготівлі необроблених лісоматеріалів 25 млн кубометрів на час дії мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів і введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу.

Також Порошенко запропонував парламенту виключити пункт про тимчасову заборону вивезення паливної деревини з ветованого ним закону, спрямованого на збереження українських лісів і запобігання контрабанді необроблених лісоматеріалів.

Дивіться також фотогалерею за темою:

0 коммент.:

Дописати коментар