26 квітня 2019

Для відтворення лісового генофонду в Башкирії почали клонувати дерева



Для відтворення лісового генофонду в Башкирії в біотехнологічної лабораторії регіонального Россельхозцентра розпочаті роботи з мікроклонування дерев.

Сьогодні в Орджонікідзевському районі Уфи відкрився садово-консультаційний центр і нову будівлю, в якому розташувалася випробувальна біотехнологічна лабораторія з мікроклонування рослин Россельхозцентра.

Клонування дерев дозволяє зберегти генофонд найбільш цінних деревних порід. Як розповіли в прес-службі центру, сьогодні в лабораторії вже ведуться роботи з клонування берези і осики.

Спершу відбираються плюсові дерева, з яких заготовлюється матеріал. Тільки з одного грама вихідного матеріалу можна отримати до 11 тисяч зародків. Надалі, з мікрорастеній з'являться мікрочеренкі, готові до висадки в грунт.

«У клонованих дерев скорочується термін дозрівання, вони мають стійкий імунітет, зберігають господарські корисні властивості материнської рослини», - розповіла завідувачка випробувальної лабораторії Динара Гарифуллина.

«Ця робота копітка і вимагає певних навичок і часу. Але в успіху ми не сумніваємося. Як показує практика інших регіонів, за рахунок селекційної роботи продуктивність лісів збільшується на 30%. Ще один великий плюс мікроклонального розмноження - то, що при такій технології сіянці виходять здоровими. Міністерство лісового господарства планує розмножувати медоносних липу, березу і осику», - зазначив заступник міністра лісового господарства Венер Вахитов.

Зараз в лабораторії йде активна робота з вирощування безвірусної картоплі. В середині травня розпочнеться робота з пересадки мікрочеренків в теплиці. Ще один напрямок, в якому планують працювати в лабораторії, - вирощування полуниці.

УФА 25 Квітня 2019. / ІА «Башинформ», Гульфия Акулова /.
20:00, 25 квітня 2019 

0 коммент.:

Дописати коментар