26 квітня 2019

Як горять ліси Полісся (ВІДЕО)



Пожежу площею у два гектари в Рівненському природному заповіднику, що розташований у селі Старе Село на Рокитнівщині, повністю локалізовано, але торф місцями продовжує тліти.

Як повідомила речниця управління лісового господарства обасті Світлана Горошко, на кордонні з Білорусю чергують лісники та бригади рятувальників. Вони в разі потреби запобігатимуть перекиданню вогню з Ольманського болота, яке горить на території сусідньої держави ще з початку тижня.

Дим помітний приблизно за кілометр від автомобільної дороги на кордонні з Білоруссю. Туди нас везе пан Володимир разом із дружиною та сином.



– Та сторона – взагалі зовсім поруч будинки, метрів 400 – і будинки. Воно тут горить, вітер подув і через 400-500 м знову загорається. А там є ще покрівля з очерету стара. Можуть будинки зайнятися, – каже житель с.Дроздинь Володимир Лісовець.

Місцеві приїжджають сюди, хто чим може. Окрім дорослих тут багато дітей. На територію дроздинського лісу вогонь перекинувся із Білорусі.



– Перекинулося то вчора, у середу виходить. А горіло у понеділок-вівторок. А білоруси що ж там, яка їхня реакція – тушили по можливості. Вчора там все кидали і тікали. Ось тут тушиш, а там вже перекинуло і втікай, як хочеш. Сам тушиш і опиняєшся в епіцентрі вогню, – розповів житель с.Дроздинь Віталій Крупіч.



На фото заступник начальника Служби порятунку області Ігор Михальчук

– Локалізацію проводимо, проливаємо підручними засобами. Три одиниці техніки на цій ділянці у нас знаходяться, розосередженні ДСНС, лісова охорона і тримаємо, звісно, контакт із прикордонниками.

– Ми бачили, місцеві привезли бочку з водою. Ви будете її використовувати? (запитує журналістка)

– Будемо використовувати, зараз обладнання привезеться і все буде використовуватися, – сказав Ігор Михальчук.


Окрім лісу в Дроздині, біля сусіднього Старого Села в середу загорівся Рівненський заповідник. Він також межує з Білоруссю і є другим за розмірами в Україні. Зі слів речника Служби порятунку області Дмитра Мельника, тут згоріло 2 гектари лісу. Місцями молоді посадки вигоріли повністю. Вогонь локалізували, але де-не-де сухі гілля дерев ще горять.


Рятувальників у заповіднику ми не зустріли, натомість помітили лісника.



На фото лісник Рівненського природного заповідника Петро Василевич

– Основна причина – корови тут часто ходять, пастухи пасуть.

– Це люди попідпалювали? (запитує журналістка)

– Так, буває. Є такі, що такі пасуть худобу, "хроніки" називаються алкоголічні. Їм всерівно, йшов кинув "бичка". А що ж, тут торф, кинь і воно спалахнуло, – каже Петро Василевич.

Частина заповідника знаходиться за кілька метрів від кордорну. Тут зібралося більше десятка жителів Старого Села.



На фото житель с.Старе село Михайло Кузьмич

– Он, вогонь горить. Ось він йде на територію України. Ми його будемо тут тримати.

– Що ви із собою маєте, щоб гасити? (запитує журналістка)

– Лопати маємо. Зараз ще пожежна із заповідника приїде, – сказав Михайло Кузьмич.



На фото заступник голови Старосільської ОТГ Анатолій Павлович

– Зараз є дуже багато бажаючих, так як це місцеві люди з прикордонних сіл, які тут збирають клюкву в сезон, згідні перейти і тушити. Але дозволу немає, тому люди прсто спостерігають. Моніторять, хоча б як дійде до української території, не дійшло до кордонну. Рокитнівський держлізгосп горить навколо с.Старе Село, Березівський лісгосп, селянський ліс, Рівненський природний заповідник і білоруська територія горить, – розповів Анатолій Павлович.

Загалом з початку року на Поліссі зафіксували 12 пожеж у лісах. За словами речниці управління лісового господарства обасті Світлани Горошко, вогонь знищив понад 9 гектарів лісу.

Зі слів речника Нацполіції області Антона Крука, наразі за п`ятьма фактами підпалів, в тому числі у Рівненському природному заповіднику, які зафіксували впродовж останніх двох днів, розпочали досудове розслідування.


17:08, 26 кві. 2019

0 коммент.:

Дописати коментар