02 травня 2020

Спостереження за деревами онлайн: ефективну технологію взяли на озброєння лісівники Славути



Поки хтось міряє ефективність прибутками, славутські лісівники запобігають збиткам. На цій війні, як кажуть, всі методи згодяться.

Ось кому поталанило з роботою. Та це лише на перший погляд. Кожного, хто заходить до пункту спостереження, привертає увагу черговий, що пильно вглядається в екран монітора. Робить це із самого ранку до пізнього вечора. Його завдання – не змикати очей, щоб проґавити лісову пожежу.

На моніторі – відео із камер відеоспостереження, – пояснює нам директор ДП «Славутське лісове господарство» Віктор Сапожник. Одразу демонструє нам, як користуватися кімнатним далекоглядом. Насправді, телевізійні камери, а таких у господарстві три, стоять на пожежних вишках і, незалежно від пори року, оглядають лісові масиви на 360о.

Навіть малий дим – це велика тривога! Раніше як було, – розповідає черговий, – сторож мав залізти на височенну пожежну вежу і обдивитися всі довколишні ліси. Добре, якщо тиха погода, а от у спеку доводилось не легко. Тепер же у будь-яку пору доби можна «комфортно» наглядати за лісом. Телевізійні камери дозволяють виявляти пожежу на початковій стадії.

Огляд, як правило, починається із Нетішинської АЕС. Впевнившись, що там все добре, спостерігачі квадрат за квадратом «прочісують» усі славутські ліси. Запровадження відеонагляду вже врятувало не один гектар лісових угідь. І хоч коштує таке задоволення не дешево, воно повністю себе виправдало. На озброєні у лісівників і 5 пожежних автомобілів. Нас запевняють, що проти вогню озброєні до зубів.

Літо для них – не період відпусток, а гаряча пора напруженої та відповідальної роботи. Тож готуються до нього ще з ранньої весни, подбавши про достатню кількість інвентарю, пального та стан протипожежної техніки.

Втім, найкраща боротьба з пожежами, на думку лісівників, запобігання їх виникненню. Тож усіх відпочивальників просять бути відповідальними та дотримуватися основних правил поведінки в лісових масивах.

Меня поставили подглядывать и подслушивать... :: Лилия ...

12.07.2017 

0 коммент.:

Дописати коментар