31 травня 2016

Лісовідновлення повинно стати пріоритетним напрямком нарівні з охороною лісів від пожеж

Таке рішення прийняли учасники круглого столу «Підсумки державного моніторингу відтворення лісів за 2015 рік», який пройшов 25 травня в Громадській палаті РФ. У заході брали участь представники Комісії з розвитку реального сектора економіки, Мінприроди, Рослесхоза, Російського центру захисту лісу, Рослесінфорга, Департаменту лісового господарства в Центральному федеральному окрузі, а також міністерства лісового господарства Тверській області.

На круглому столі в Громадській палаті Російської Федерації обговорили підсумки державного моніторингу відтворення лісів, який вперше проводився в 2015 році. Проводити державний моніторинг відтворення лісів доручено Російському центру захисту лісу. Мета даного моніторингу - отримати об'єктивну інформацію про стан відтворення лісів в суб'єктах Російської Федерації, своєчасно виявити, оцінити і спрогнозувати відповідні позитивні і негативні процеси для прийняття управлінських рішень. Основним джерелом даних для моніторингу були звіти суб'єктів, крім цього проводилися натурні обстеження і використовувалися дані дистанційного зондування землі.

Моніторинг проводився за кількома напрямками. Фахівці аналізували в динаміці зміна площі земель, зайнятих лісовими насадженнями. За період з 2008 по 2014 роки на території Російської Федерації щорічно вибуття лісових насаджень перевищувала прибуття, а площа земель вкритих лісовими насадженнями в цілому по Російській Федерації збільшилася. При виявленні земель, не зайнятих лісовими насадженнями та вимагають лісовідновлення за той же період, спостерігається збільшення фонду лісовідновлення.

При натурних роботах було виявлено, що п'ята частина лісових ділянок, переведених в покриту лісом площу, не відповідала тій цільової породі, по якій вона була переведена. При обстеженні лісових культур 2014 року створення такого, зафіксовано, що 15% підлягають списанню, так як їх приживлюваність була нижче 25%.

Станом на 1 січня 2016 року, ряд федеральних округів не забезпечено посівним матеріалом на весняні лісокультурні роботи. Найбільший дефіцит насіння спостерігався в Центральному, Південному і Північно-Кавказькому федеральних округах. У суб'єктах спостерігається дефіцит насіння, в тому числі і з-за відсутності страхових фондів в регіонах. В ході роботи спеціалістами Рослісозахист був порахований страховий фонд, який повинен бути за нормативами при поточних обсягах лісовідновлення, тобто, скільки повинно бути насіння, щоб суб'єкт зміг себе забезпечити хоча б на 4 роки, тобто на період неврожайні хвойних порід. Тільки в Північно-Західному федеральному окрузі, в цілому, є дворічна забезпеченість.

«Якщо протягом двох років не буде врожаю, в 2020 році відновлювати ліс буде нічим, тому що в 17 і 18-му році вже не буде чого сіяти. В інших округах немає і такого запасу насіння. Суб'єкти Російської Федерації щодо лісового насінництва зараз знаходяться в патовій ситуації. Федерального фонду насіння вистачить тільки на 5% лісовідновлення, і використовувати його можна тільки на період надзвичайних ситуацій - тільки в тих випадках, коли необхідно проводити термінове збільшення обсягів з лісовідновлення », - прокоментував ситуацію директор ФБУ« Рослесзащіта »Євген Трунов.

Проведений моніторинг виявив багато огріхів в сфері відтворення лісів, з цим погодилися всі учасники круглого столу. Після обговорення теми, було прийнято рішення вийти з конкретними пропозиціями до органів законодавчої та виконавчої влади. Серед пропозицій були озвучені наступні моменти: вивчення досвіду успішних регіонів, що володіють достатнім страховим фондом; зміна кадрової політики; відродження лісгоспів; необхідність повернення до нормативів при лісовідновленні.



Також в ході круглого столу були позначені плани по державному моніторингу відтворення лісів на 2016 рік. Об'єктами натурних обстежень у 2016 році будуть ділянки лісу, віднесені до земель, зайнятих лісовими насадженнями в 2015 році на площі 15 680 га, що становить 1,5% від усієї площі перекладу в 2015 році. При оцінці характеристик, що використовуються при відтворенні лісів, насіння лісових рослин і садивного матеріалу лісових рослин планується обстежити: 129 розплідників і не менше 6 261 партій насіння лісових рослин. В цьому році, з метою вивчення можливості застосування дистанційних методів для здійснення завдань державного моніторингу відтворення лісів, планується використовувати матеріали державної інвентаризації лісів в частині виконання заходів з дистанційного моніторингу використання лісів. Буде проведена апробації в регіонах з високим рівнем використання лісів.

 опубліковано: 9:15, 27.05.2016, змінено 12:13, 27.05.2016
http://www.rosleshoz.gov.ru/media/news/2763

0 коммент.:

Дописати коментар