29 травня 2016

Волинські лісівники прокоментували інформацію про "підозрілу" лісозаготівлю



Волинські лісівники спростували інформацію поширену Волинською обласною організацієюполітичної партії "Зелений Тризуб" щодо виявлення ними "підозрілої лісозаготівлі" у Сокиричівському лісництві ДП "Ківерцівське лісове господарство".

Відтак Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства повідомляє наступне:

По перше, вказані активістами ділянки суцільного санітарного рубання у кварталі 87 вид. 3 площа – 1,1 га та кварталі 83 вид. 10 площа – 1,7 га Сокиричівського лісництва ДП "Ківерцівське лісове господарство" призначено в рубку згідно з вимогами Санітарних правил у лісах України, а саме: комісією спеціалістів із лісової патології Державного Спеціалізованого Лісозахисного підприємства "Рівнелісозахист", яке своєю чергою відповідає за надання дозволів на проведення суцільних санітарних заходів у лісах Рівненської та Волинської областей. У результаті натурного обстеження відповідних насаджень було встановлено: в насадженнях наявні суховершинні куртини, при тому, що стовбур цих суховершинних дерев без ознак ураження вторинних шкідників та хвороб лісу і має ділову технічну придатність, проте при взятті модельних дерева виявлено пошкодження вершинним короїдом, внаслідок чого відпад перевищує приріст і дерева потребують обов'язкової рубки.

По друге, відповідним наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 19 травня 2016 року № 188 призупинено проведення суцільних санітарних рубок у межах біосферних заповідників та природних національних парків, що належать до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України, до внесення змін до Санітарних правил в лісах України, затверджених Кабінетом Міністрів України від 27 липня 1995 року №555. Цей наказ не має ніякого законодавчого регулювання щодо проведення санітарно-оздоровчих заходів (у тому числі суцільних санітарних рубок) на землях лісогосподарського призначення підприємств, що належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України.

Також варто зазначити, що сьогодні у лісових насадженнях західних областей України (Житомирська, Рівненська та вже частково і Волинська область) склалася дуже складна санітарна ситуація, яка викликає у всіх свідомих громадян та відповідних спеціалістів велике занепокоєння. Площі уражених шкідниками та хворобами лісів набирають без перебільшення катастрофічних розмірів (враження верхівковим та низинними стовбурними шкідниками), що може призвести до втрати такої цінної на Волині лісової породи, як сосна звичайна.

http://strichka.com/item/46489089

Водночас фахівці та керівництво Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства звертаються до всіх громадян:

у разі виявлення фактів порушення лісового законодавства, в тому числі незаконних вирубок лісу, просимо телефонувати за номером: (0332) 24 25 38 (цілодобова лінія), emailpriyomna@voulg.org.uaа також звертатися до громадських активістів та правоохоронців.

З метою ж недопущення поширення недостовірної інформації про діяльність лісівників у ЗМІ просимо представників засобів масової інформації звертатись у прес-службу ВОУЛМГ.

http://volga.lutsk.ua/view/11338/

0 коммент.:

Дописати коментар