26 серпня 2016

Словаки незаконно вирубували карпатські ліси

6 год. працівники військової прокуратури обшукували адміністрацію Держприкордонслужби у Києві. Вилучили документи, що стосувалися незаконної вирубки лісів у Карпатах. Ясен, бук, клен і ялицю вивозили у Словаччину.

Ліс почали рубати торік уздовж 30-кілометрової смуги біля українсько-словацького кордону. Дерева нищили робітники словацьких бізнесменів. Українські прикордонники видавали їм спеціальні санітарні квитки. Вони дозволяють розчищати прикордонну смугу від гнилих дерев і захаращення. Однак рубали здорові дерева. Вивезли лісу на $700 тис. — 17,5 млн грн.

Справу під особистий контроль взяв генеральний прокурор Юрій Луценко, 51 рік. На вертольоті облетів Тячівський і Рахівський райони Закарпаття. Сфотографував вирубки. Фотографії виклав у соцмережі "Фейсбук".

"Сліди тракторів, які вивозили ліс, ведуть до словаків", — написав Юрій Луценко.

— Якщо звичайна людина зрубає дерево, то на неї кримінальну справу заводять. А словаки так просто зайшли на нашу територію і нищили ліс, — говорить 52-річний Василь Михайлович із райцентру Тячів на Закарпатті. — Чув, що вирубкою займалася їхня фірма "Фрітеллі". Вона — провідний виробник музичних інструментів. Самі ж лісоруби працювали під прикриттям наших і словацьких прикордонників.

Винними за пропуск контрабандної деревини у Словаччину називають двох капітанів — керівників Чопського прикордонного загону. Їхні прізвища не розголошують. Також прикордонна служба провела службове розслідування. До дисцип­лінарної відповідальності притягли 19 працівників.

— Підозри щодо незаконної вирубки лісу були оголошені нашим відомством ще місяць тому. Тому прокурорський обшук нагадує красивий ­спектакль. Та й документи по Чопському прикордонному пункту зберігаються там, а не у нас, — каже Олег Слободян, речник Держ­прикордонслужби.

0 коммент.:

Дописати коментар