10 грудня 2016

Про незаконну рубку в Нововодолазькому районі. Харківська область. ВІДЕО

Аліна Ловчиновська про незаконну рубку в Нововодолазькому районі. Харківська область. GreenDa int.

Опубликовано: 9 дек. 2016 г.

Доброго дня, мене зовуть Аліна Ловчиновська і я представляю Громадську організацію «ГРІНДА Інтернешнл». Ми екологічна організація, одним із основних напрямків діяльності якої є захист лісів. Протягом останніх днів ми займаємося проблемою незаконної вирубки дерев в Нововодолазьському районі Харківської області.

29 листопада 2016 року ми отримала тривожну інформацію про масштабну вирубку дубового масиву поблизу села Просяне Нововодолазського району Харківської області. Було вирішено наступного дня разом із активістами виїхати на місце події та провести професійну аерозйомку за допомогою квадрокоптеру та іншого сучасного фото та відео обладнання.

Прибувши на місце, ми зрозуміли, що вирубка опинилася ще масштабнішою, ніж ми очікували. Було вирублено ліс на схилах яру довжиною майже кілометр. Більшість порубаних дерев – дуби, які є дорогою породою дерева взагалі та особливо цінною породою для лісодефіцитної Харківської області, так як ми є Південно-Східним форпостом нагорних дубрав Євразії.

Нам було відомо, що на той час було заведено кримінальне провадження по цьому випадку, але ми не знали, хто саме був Заявником та одже не могли отримувати всю необхідну нам інформацію по цій справі. Тому того ж дня я написала заяву-повідомлення до Нововодолазьського районного відділу міліції та до Головного слідчого управління Національної поліції в Харківській області.

Також поставала проблема збереження лісопродукції, яка утворилася під час незаконної рубки.

Було зрозумілим, що державі нанесені збитки у масштабі мільонів гривень, але вони до того часу не були обчислені. Тому наступного дня ми повернулися на місце вирубки із спеціалістом з Екологічної інспекції для обчислення збитків.

Прибувши на місце подій, ми зустріли там людей із бензопилами, що займалися лісозаготівлею. Ані пояснення, отримані від цих невідомих, ані документи, які вони показали, не виправдовували їх дій на місці незаконної вирубки. Вони не мали лісорубного квитка, працювали вони із суттєвими порушеннями техніки безпеки. Ми припустили, що ці люди причетні до незаконної рубки та, звичайно, був викликаний наряд поліції, який зафіксував все, що відбувалося, встановив особи та прийняв у представника ГО «Східний корпус» заяву про правопорушення. Пізніше, на місце подій прибули представники прокуратури області, слідчий по справі та працівники Головного слідчого управління області, радник Голови районної державної адміністрації. Прокурором було проведено слідчі дії. На місці відбулася дискусія щодо ситуації, що склалася, було вислухано точки зору всіх присутніх.

Весь цей час активісти проводили майже безперервну відео зйомку. На даний час ми сподіваємось на професійні слідчі дії, відшкодування збитків державі та притягнення винних до відповідальності. Ми відкриті до співпраці та готові допомогати слідству.


Додатково:

Незаконна рубка дуба в урочищі Вовчий Зруб (Нововодолазький р-н, Харківська обл.). Green Video

30.11.2016 року. Огляд за допомогою квадрокоптера незаконної рубки дуба в урочищі Вовчий Зруб Нововодолазького району Харківської області. Просянська сільська рада. Нововодолазький Агроліс.

0 коммент.:

Дописати коментар