16 липня 2018

Скандал міжнародного рівня, або Як крадуть український ліс






Борислав Береза

Народний депутат
15:32   16.07.2018 

Оригінал на сторінці Борислава Берези у Facebook

Це вже скандал міжнародного рівня. Британці опублікували звіт про катастрофічне незаконне вирубування лісів в Україні і про незаконний видобуток бурштину. З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу, і більше, ніж з країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії разом узятих. Про це повідомляється в доповіді британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, передає "Інтерфакс-Україна". Організація протягом останніх двох років досліджувала проблему нелегальних лісозаготівель в Україні.

Згідно з висновками Earthsight, під час дії мораторію на вирубування лісу (в обхід не тільки національного законодавства, але й регламентів та сертифікацій ЄС) український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт до країн ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в 1 млрд євро в 2017 році.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ
Парламент криміналізував незаконне вивезення з України лісу та дров
13:27 03.07.2018

Розумієте? На 1 мільярд! За 4 роки! Без адмінресурсу і кришування на всіх рівнях досягти такого обсягу вивезення з України неможливо. А отже, можна стверджувати про те, що керівництво країни, як мінімум, знає про те, що відбувається, а як максимум - керує процесами. "Наші дані говорять про те, що сотні державних компаній беруть участь у систематичному, свідомому порушенні широкого кола правил під час заготівлі лісу", - йдеться в дослідженні.

Таким чином, майже 60% вирубувань порушують встановлені українським законодавством обмеження, найчастіше під надуманим приводом санітарних вирубувань.

Дослідження 18 лісозаготівельних дільниць у чотирьох найбільших лісозаготівельних регіонах України, виконане за замовленням Earthsight, показало, що від 67 до 78% рубок є невиправданими і, отже, незаконними. І не знати про це місцева влада і правоохоронні органи не могли. Це й називається системною корупцією.

Якщо цей результат екстраполювати на національний рівень, виходить, що незаконне санітарне вирубування складає нині 38-44% від загального виробництва та експорту лісу.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ
Ф
АО: Клімат в Україні змінюється швидше, ніж в інших країнах, і потерпають ліси
13:37 23.02.2018

За даними Earthsight, навіть якщо лісогосподарські підприємства продають деревину не безпосередньо, а у відповідності із законом на аукціонах, ті часто відбуваються непрозоро, і велика частина продукції в результаті цього потрапляє на "тіньові" тартаки, яких, за оцінками дослідників, в Україні вже понад 12 тис.

Там із "санітарного" лісу виробляють пиломатеріали на експорт, і в такій кількості, що, за даними дослідження, експорт пиломатеріалів перевищує їх легальне виробництво у країні на 75%. На країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини.

При тому, що в Євросоюзі з 2013 року діє Регламент ЄС, який встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС, - EUTR. Він прямо забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих в країні походження, а ще вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки "з належною обачністю" для мінімізації ризику потрапляння незаконної деревини на внутрішній ринок Євросоюзу.

Проте дослідження Earthsight показує, що цей закон не працює, і деревина незаконного походження систематично потрапляє на ринки ЄС.

Зазначається, що на першому місці серед імпортерів українського дерева, за даними Earthsight, компанія Egger, другий у світі за обсягами виробник дерев'яних панелей, її два конкуренти - Kronospan і Swiss-Krono, а ще польська целюлозна фабрика, яка входить до найбільшої у світі паперової корпорації International Paper.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року діє абсолютна заборона експорту лісу (мораторій на тверді породи дерева діє ще з 2015 року, торік його доповнила заборона на експорт сосни).

Скасування мораторію зникла з переліку вимог для отримання нової макрофінансової програми Євросоюзу. У цьому питанні ЄС вирішив задіяти двосторонній механізм вирішення спорів, прописаний в Угоді про асоціацію.

У квітні цього року стало відомо, що дані статистики України і Європейського Союзу щодо вивезення лісу-кругляка з нашої країни після введення мораторію Верховною Радою розходяться у 238 разів.

Таке вирубування лісів - це не тільки ознака системної корупції, але й наплювацьке ставлення до екосистеми України і до майбутнього держави. Ті, хто цим займаються на всіх рівнях, не планують жити в Україні. Їхні діти теж не житимуть у країні зі зруйнованої екологією. Питання в іншому. Як довго народ буде просто спостерігати, як знищується екосистема України? Хоча відсутність масової подачі заяв до правоохоронних органів, громадські протести на захист екології, відсутність посадок за ґрати організаторів, рубачів і контрабандистів лісу, а так само толерантність до подій вандалізму говорять про те, що це не є актуальною проблемою для українців. А отже, влада може спокійно і методично займатися тим же. І наступна влада просто перехопить управління і сяде на потоки. Адже байдужість до корупції і беззаконня породжує порочну систему, а безкарність породжує рецидив.

Борислав Береза

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

0 коммент.:

Дописати коментар