31 січня 2019

Лісівників та ветеринарів кличуть вакцинуватися від сказу


У Чернівецькій області залишилося 700 доз вакцини від сказу.

Вакцина «Верораб» може використовуватися як для екстреної профілактики у осіб, покусаних тваринами, так і для попередження сказу в осіб з груп професійного ризику.

Впродовж 2018 року в Чернівецькій області було зареєстровано 1015 звернень за антирабічною допомогою, з яких 959 - після укусів тварин. З цього числа 311випадків - серед дітей.

Як повідомляє ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України», протягом 2018 року в області вірус сказу було виявлено і підтверджено у 6 тварин, серед яких кіт, корова і чотири собаки (Вижницький, Заставнівський, Новоселицький, Герцаївський і Сторожинецький райони).

Крім екстреної профілактики при укусах тварин, захист від сказу важливо забезпечити особам з груп професійного ризику: працівникам ветеринарних лабораторій, клінік та інших лабораторій, які працюють з вуличним вірусом сказу, мисливцям, лісникам, спеціалістам ветеринарної медицини, працівникам боєнь, таксидермістам, особам, що виконують роботу з відлову і утримання безпритульних тварин, а також працівникам притулків для утримання безпритульних тварин.

Читайте ще: Випадок сказу зареєстрували на Буковині

Епідеміологи зазначають, що в області залишилося близько 700 доз вакцини проти сказу. Відтак, щонайменше 200 мешканців області з груп професійного ризику можуть отримати безкоштовне профілактичне щеплення проти сказу в Лікарні швидкої медичної допомоги, що в Чернівцях, а також у центральних районних лікарнях краю.

Для проведення профілактичної імунізації проти сказу застосовується трьохкратне введення вакцини «Верораб» - по 0,5 мл на 0-й, 7-й та 28-й день.

Довідково:

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Перебіг захворювання характеризується розвитком своєрідного енцефаліту, паралічем м’язів тіла, починаючи з місця укусу чи подряпини, стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У процесі швидкого поширення вірусу розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські тварини. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри і навіть при потраплянні зараженої слини тварини на слизові оболонки тіла.

Вам буде цікаво: Буковинців закликають вакцинувати домашніх тварин

Єдиним способом екстреної профілактики та попередження хвороби є своєчасне введення антирабічної вакцини.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/lisivnikiv-ta-veterinariv-klichut-vakcinuvatisya-vid-skazu-40931. Сайт http://acc.cv.ua/

0 коммент.:

Дописати коментар