22 грудня 2016

Авторитет, зароблений десятиліттями…

Не делай зла — вернется бумерангом,
Не плюй в колодец — будешь воду пить,
Не оскорбляй того, кто ниже рангом,
А вдруг придется, что-нибудь просить.
Не предавай друзей, их не заменишь,
И не теряй любимых — не вернешь,
Не лги себе — со временем проверишь,
Что этой ложью сам себя ты предаёшь.
Омар Хайям

Ці рядки можуть бути епіграфом до всього великого та яскравого життя Віталія Павловича Білоуса, якій свою трудову діяльність в лісовому господарстві розпочав у 1974 році.

Дитячі та юнацькі роки Віталія Павловича пройшли  у мальовничих місцях Житомирщині, серед вікових соснових борів та блакитних озер. Тож обрання професії лісівника не було спонтанним.
Молодим спеціалістом Білоус, після закінчення Української сільськогосподарської академії, був направлений у Київську філію Інституту «Союздіпролісгосп», де працював на посаді старшого інженера.

У лютому 1979 року   переведений у Міністерство  лісового господарства на посаду старшого інженера відділу експорту продукції, а у 1987 році призначений на посаду провідного інженера управління охорони, захисту лісу і державного контролю Мінлісгоспу.

Фахові здібності  Віталія Павловича особливо розкрились  під час виконання у 1986-1989 рр. обов’язків керівника спеціальної групи Міністерства лісового господарства та безпосередньої участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

«Ця робота полягала у виконанні надзвичайно важливих державних завдань
з попередження та ліквідації лісових пожеж на найбільш забруднених територіях в безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС та недопущення розповсюдження радіонуклідів в оточуюче середовище», - пригадує Білоус.
   
В період з 1998 по 2011 рр. Віталій Білоус очолював відділ охорони і захисту лісів у центральному апараті Держкомлісгоспу. Маючи великий досвід Віталій Павлович    приймав участь в  розробленні ефективних заходів з охорони лісів від пожеж і незаконних рубок та їх захисту від шкідників і хвороб.

Головний ворог лісу- лісова пожежа! Приймати рішення під час локалізації та гасіння великих лісових пожеж в Криму – 1998 та 2007 роки та на Херсонщині у 2008 році Віталію Павловичу доводилось не одноразово. Він добре знає, як це втрачати бойових друзів під час гасіння пожежі.

«Наш відділ охорони і захисту лісів завжди опікувався питанням запобігання пожежній небезпеці в лісах та мінімізації негативних наслідків. З кожним роком захист лісів від лісових пожеж стає все болючішим. Актуальним є і буде - використання підвідомчими лісогосподарськими підприємствами сучасних та ефективних засобів пожежогасіння. Ні коли не припиняється, в галузі, створення та доукомплектування лісопожежних станцій, налагодження належної взаємодії наземних та авіаційних протипожежних формувань, співпраці з підрозділами служби з надзвичайних ситуацій та МВС»,- говорить Білоус.

Після виходу на пенсію у 2011 році Віталій  Білоус продовжив працювати на посаді інженера І категорії у Державному спеціалізованому лісозахисному підприємстві «Київлісозахист», а з початку 2012 року - на посаді заступника директора, де і працює по цей час. Загальний стаж роботи в лісовій галузі 46 років!!!

За період роботи на ДСЛП «Київлісозахист» Білоус В.П.  проявив себе як висококваліфікований спеціаліст. Він бере активну участь у складанні прогнозів розвитку популяцій шкідників та розповсюдження хвороб лісу, що дає можливість підприємству своєчасно робити висновки про доцільність проведення винищувальних заходів боротьби з ними.

Кваліфіковано забезпечує організацію та проведення лісопатологічних обстежень з метою визначення лісопатологічного та санітарного стану лісових насаджень, уточнення меж осередків шкідників та хвороб, надходження і перевірку ведення первинної документації в лісогосподарських підприємствах України.

Здійснював методичне керівництво щодо застосування на підприємствах нових способів і засобів боротьби зі шкідниками і хворобами лісу, а також керівництво з нагляду за ними.

Брав участь у розробці законодавчих документів, спеціальних інструкцій, методичних вказівок  з питань, направлених на оздоровлення лісу та захист його від будь-яких шкодочинних впливів.

Успішно координував роботу відділу нагляду за дотриманням правил ведення лісового господарства на забезпечення перевірок за дорученням Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів, правоохоронних органів, Міністерства екології і природних ресурсів та ін. і проходження документації за результатами роботи цього відділу. Надавав допомогу спеціалістам –лісопатологам, які мали менший досвід роботи.

Як висококваліфікований спеціаліст Білоус користується заслуженим авторитетом серед працівників галузі.

За багаторічну плідну працю в галузі, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток і підвищення ефективності лісогосподарського виробництва України був нагороджений нагрудним знаком Держкомлісгоспу України “Відмінник лісового господарства України” (2001), Іменним годинником Голови Держкомлісгоспу (2005), Почесною  грамотою МНС України (2006), Почесною Грамотою Держкомлісгоспу (2009, 2010, 2011), нагрудним знаком Державного агентства лісових ресурсів України «Почесний лісівник України» (2011).
 Лісівники України та колектив Держлісагентства щиро вітають з 65-річним ювілеєм  Віталія Павловича Білоуса, який він відзначає 22 грудня.



Шановний  Віталію Павловичу!

Зичимо міцного богатирського здоров'я, щастя, злагоди й добробуту в родині, успіхів та здобутків у професійній діяльності.

Бажаємо, щоб життя дарувало лише приємні події, нові ідеї, щоб збувалися заповітні бажання та все заплановане.

Нехай невичерпна енергія й життєва сила будуть з Вами повсякчас, а любов до лісової справи додає впевненості в завтрашньому дні.

Добра, наснаги, благополуччя та Божого благословення!

                                                             З повагою, лісівники 

0 коммент.:

Дописати коментар