13 грудня 2016

Чи зменшиться кількість вкраденого лісу у зв’язку із введенням нових санітарних правил!?



12 грудня в Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося обговорення нової редакції Санітарних правил у лісах, які нещодавно вступили в дію.



Присутні – начальник управління Олег Яремко та т.в.о першого заступника управління Любомир Ничка, заступник директора державного спеціалізованого підприємства «Львівлісозахист» Василь Сеник, начальник та головний спеціаліст Управління екології та природних ресурсів Орест Сінгалевич і Олег Зайшлий, начальник та інженер-лісопатолог Тернопільського опорного лісопатологічного пункту «Львівлісозахист» Василь Луцик та Володимир Лучка, головні спеціалісти відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів облуправління, керівники, головні лісничі, інженери з охорони і захисту лісів, та інженери лісових культур підпорядкованих підприємств, а також керівники п'яти комунальних підприємств асоціації «Тернопільоблагроліс».


На початку наради головний спеціаліст відділу ЛМГОЗЛ облуправління Іван Приймачук коротко поінформував присутніх про семінар-нараду, яка відбулася в Держлісагентстві. За прикладом даної наради, обговорення якої, за словами головного спеціаліста, відбувалася у вигляді розгляду її по кожному пункту, було запропоновано провести в такому ж форматі.

Загалом, на думку присутніх, у нових правилах є багато недоліків, які в процесі роботи потрібно буде виправляти. Зокрема, є багато подвійної роботи, яка гальмуватиме вчасність виконання даних лісогосподарських робіт. Крім того, є пункти (п. 27 Суцільні санітарні рубки) щодо яких у присутніх виникли запитання. Разом із тим, за словами заступника директора «Львівлісозахисту» Василя Сеника, є вимоги даного документа, виконання яких фізично неможливо (облік на буреломних площах).

Василь Сеник також продемонстрував масштабність всихання соснових насаджень по Україні на прикладі Житомирської та Львівської областей, які з'явилися протягом поточного року. До слова, в Тернопільській області є 25 тис. га соснових насаджень, із них 15 тисяч припадає на державні підприємства. Доповідач продемонстрував лісові ділянки, де зафіксовано перші ознаки всихання сосни. Крім того, кожен керівник озвучив проблемні питання по своєму господарству, які виникатимуть в майбутньому у світлі нових санітарних правил. Це стосується не лише всихання соснових, а й ясеневих насаджень, які раніше створювали монокультурами.


Окремо виділено і п. 11 санправил, який стосується лісовідновлення високопродуктивними насадженнями після проведення санітарних рубок. Як зауважила головний спеціаліст відділу ЛМГОЗЛ Надія Козацька, при проектуванні заходів із відновлення лісів дубом звичайним, планувати посадку дубових лісових культур лише методом посіву жолудя дуба звичайного, враховуючи його неперіодичне плодоношення. Щодо інших лісових порід, таких як бук і сосна - сприяти їх природному поновленню.

На нараді прозвучала і думка стосовно того, що в країнах Європи (Республіка Польща) такого поняття як Санітарні правила в лісах немає, а є інструкції з охорони лісу, які затверджує голова агенції Лісів Польщі, що поширюються на всіх користувачів лісів. Крім того, продемонстровано, як польські лісові підприємства здійснюють санітарні рубки.

Як підсумок наради прозвучала думка про необхідність спільних напрацювань всіх, кого стосуватиметься нова редакція даного документа. А чи можливе повне виконання даного документа постійними лісокористувачами, покаже лише час.

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
Понеділок, 12 грудня 2016, 21:48

0 коммент.:

Дописати коментар