11 травня 2017

Звернення Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України

Звернення 

Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України
до Прем’єр-міністра України, Антимонопольного комітету України, Генеральної прокуратури України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України щодо недопущення грубих порушень під час проведення торгів з продажу необробленої деревини


Державне агентство лісових ресурсів, спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства, запроваджує щоквартальні електронні торги необробленою деревиною, що суперечить чинній нормативно-правовій базі, не відповідає проекту реформування ринку деревини, напрацьованому робочою групою при Держлісагентстві та ставить під загрозу стабільність роботи деревообробних підприємств країни та постійних лісокористувачів.

Згідно Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України № 42 від 19.02.2007 р., аукціони з продажу необробленої деревини проводяться на базі товарних бірж, розташованих в обласних центрах, а самі торги проводяться публічно, з голосу в торговельних залах біржі.

Робочою групою при Держлісагентстві України у 2015 році, за участі представників лісокористувачів, деревообробників та бірж, був розроблений компромісний проект реалізації необробленої деревини. Зазначений проект передбачає проведення додаткових електронних торгів на деревину, яка не реалізована під час щоквартальних торгів, додатково заготовлена протягом кварталу або не викуплена вчасно покупцем.

На жаль до цього часу Держлісагентство гальмує ухвалення зазначеного проекту правил торгівлі і блокує запровадження його у вигляді пілотного проекту, посилаючись на невідповідність чинному порядку реалізації необробленої деревини.

В той же час дії Держлісагентства щодо запровадження торгівлі деревиною на єдиній біржі виключно в електронному вигляді повністю суперечить чинному положенню про торгівлю деревиною, не вирішує проблеми ринку деревини та, на нашу думку, є спробою монополізувати торгівлю деревиною.

Деревообробне виробництво більшості областей знаходиться переважно у районних центрах і сільській місцевості, де мережа Інтернету розвинута недостатньо, а стабільність та швидкість зв'язку, в тому числі мобільного, незначна. Особливо це стосується прикордонних з іншими країнами та гірських районів.

Під час проведення аналогічних щоквартальних торгів у Київський області відбулося несанкціоноване втручання сторонніх осіб в роботу системи електронних торгів. Можливість втручання в роботу електронної системи дає можливість маніпулювання результатами торгів на користь окремих його учасників. Це ставить під сумнів справедливість та неупередженість результатів електронного аукціону.

Окрім іншого, як з’ясувалось пізніше, Аграрна біржа за Законом не має права на проведення торговельно-біржової діяльності та не вправі здійснювати організацію та проведення аукціонних торгів з продажу необробленої деревини.

Щоквартальні аукціонні торги деревиною дають можливість забезпечити сировиною виробництва та роботою десятки тисяч працівників на наступні три місяці. Враховуючи зазначене, запровадження основних, щоквартальних торгів в електронному вигляді ставить під загрозу роботу деревообробних підприємств країни.

Ми проти адміністративного втручання в господарські відносини суб'єктів господарювання, “телефонного права” та використання методів і способів торгівлі, які шкодять стабільній роботі деревообробного сектору економіки України. Вважаємо ринок електронної торгівлі не можна вводити не підготовлено та спонтанно. Тому пропонуємо почати зі здійснення додаткових електронних торгів з продажу деревини, яка не реалізована на щоквартальних торгах, додатково заготовлена або не викуплена споживачами у встановлений термін на біржах, що знаходиться в областях та здійснюють свою діяльність згідно чинного законодавства.

Просимо Вас втрутитись в дану ситуацію з метою недопущення порушення чинного законодавства щодо проведення аукціонних торгів з реалізації необробленої деревини державними лісогосподарськими підприємствами, підпорядкованими Держлісагентству України, а всі дії, пов'язані із реформуванням ринку деревини здійснювати виключно після обговорення та узгодження із усіма сторонами господарських відносин.

Додаток: 1 арк. - підписи до звернення.

11 травня 2017 року
Джерело: http://www.lesovod.org.ua/node/33252#comment-12642

Рішення засідання Громадської ради при
Державному агентстві лісових ресурсів України від 11.05.2017 р.
за підсумками розгляду питання

«Щодо доцільності проведення щоквартальних торгів необробленою деревиною на єдиній електронній площадці Аграрної біржі (м. Київ)»

Постановили:

1. За результатами розгляду даного питання направити звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо проведення торгів відповідно до чинних нормативно-правових актів.

2. Пропонувати розглянути дане питання на засіданнях Громадських рад при обласних управліннях лісового та мисливського господарства, а також регіональних асоціацій деревообробних підприємств. За результатами розгляду звернутись до обласних державних адміністрацій та обласних рад для врегулювання.

3. Держлісагентству здійснити торги 3 кварталу згідно чинного Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини.

4. Держлісагентству затвердити нове положення про торгівлю необробленою деревиною, розроблене робочою групою при Державному агентстві лісових ресурсів України.

0 коммент.:

Дописати коментар