19 червня 2017

Лісові оази відпочинку неподалік Рівного (+фото)


Створені рівненськими лісівниками, ці принади рекреації ваблять усе більше не тільки місцевих, а й іноземних відпочивальників. Значні природно-рекреаційні ресурси є не десь далеко, а зовсім поруч, біля Рівного. У цьому пересвідчились журналісти місцевих ЗМІ минулого четверга під час прес-туру з відвіданням місць організованого відпочинку на природі в ДП «Клеванський лісгосп».


Безпека – передусім

Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства організувало цей традиційний тур через занепокоєність прикрою тенденцією. З настанням спеки, у пік масового стихійного відпочинку на природі частішають лісові пожежі, відпочивальники гинуть на водоймах чи просто завдають шкоди довкіллю. Лише з початку року через необережне поводження з вогнем у лісах області сталося п’ять пожеж. Між тим лісівники самотужки і в партнерській співпраці з місцевим населенням і бізнесменами організували і пропонують безпечне і захопливе дозвілля в рекреаційних місцях, тобто спеціально облаштованих для відпочинку, лікування і туризму. Але їх краще раз побачити.

Отож перша наша зупинка уже за кільканадцять хвилин їзди від міста – в Решуцькому лісництві. Головний лісничий ДП «Клеванський лісгосп» Михайло Квятковський на правах гіда у своїй вотчині територією майже 4350 гектарів показує нам одразу кілька природно-рекреаційних перлин різних форм власності і резюмує: рекреація, в яку вкладають кошти, привабливіша.



Зразковий приклад співпраці місцевої громади і лісівників – дитячий майданчик у Решуцьку. Поруч – зона барбекю. Облаштований прямо в лісі, що примикає до села, цей рекреаційний об’єкт став улюбленим місцем сімейного відпочинку. А що доклали порівну зусиль, то люди й бережно ставляться до цього свого надбання.

На безлюдному острові… з усіма туристичними вигодами

«З Рівного 12 гривень на маршрутці – і ви в раю» – привабливо звучить заохочення місцевого жителя відвідати ще одне рекреаційне місце, створене лісівниками. Заховалося воно посеред лісу в кількох сотнях метрів від контори того ж таки Решуцького лісництва. На мальовничому острові площею в гектар, що є частиною заказника місцевого значення, лісівники створили комфортні умови для літнього відпочинку. Тут є альтанки, будиночок для ночівлі, гастрономічні зони з необхідним начинням.



Щоб переправити журналістів у цей райський куточок, за човняра був Віктор Лець, начальник тамтешньої залізничної станції (отож, зауважте, доїхати сюди можна ще економніше, ніж на маршрутці).




У кожному з лісництв Рівненщини є по кілька облаштованих зон відпочинку, а 34 рекреаційні об’єкти лісівники передали в довгострокове платне користування.

Фотосесія з оленем Борею

Рівненщина однією з перших почала створювати свою туристичну карту. І одна з найбільш помітних на ній позначок міститься неподалік Оржева, у Суську. Тамтешній мисливсько-спортивний клуб «Сокіл» – європейського рівня база відпочинку, приваблює все більше й більше відпочивальників, у тому числі закордонних.





Журналістам показали добротно облаштовані місця для активного сімейного дозвілля: барбекю-парк з альтанками, готель, каскад водойм для риболовлі, танцпол на свіжому повітрі. А ще комплекси для компакт-спорптингу і пейнтболу, кінно-спортивний клуб, мисливські угіддя для полювання.



Особлива турбота працівників «Сокола» – відтворення популяції диких тварин. Місцеві мисливствознавці розповіли, що коли приймали лісову ділянку в приватні руки, то на її рекреаційній території, що займає 24 гектари, олені були на межі винищення. Тепер їх тут майже півтори сотні. У п’яти вольєрах різної площі живуть ще й лані, козулі, муфлони, дикі кабани, куниці, зайці та інші дикі тварини. Від охочих зробити фотосесії з ними просто відбою нема.



До тутешньою фотозіркою є трирічний олень Боря. Він ручний майже від народження, бо після смерті його мами практично з перших днів ним опікувалися працівники вольєрного господарства. Метр-лісівник із понад сорокарічним стажем, а нині пенсіонер Василь Шостак вигодував Борю із соски. Учасникам прес-туру його привітний, уже з розкішними рогами-пантами вихованець теж охоче і довго позував.

Пряма мова



Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович:

– Десятирічна практика нашого управління із залучення приватних структур у рекреацію виправдала себе цілком. Ці сучасні місця відпочинку охайно прибрані, відповідають нормам пожежної безпеки. До того ж податки від їхньої діяльності надходять до бюджетів місцевих громад, а це щороку майже 320 тисяч гривень.



P.S.


Сергій Дудинський – фотограф, відеограф, а тепер ще й квадрокоптерограф – є потреба й у такому фахівці, щоб відтворити багатогранну діяльність МСК «Сокіл» на власному сайті.


Науковий співробітник Рівненського природного заповідника Тарас Кривульський – частий гість у МСК «Сокіл». Високо під стелею в одній з дерев’яних бесідок професійним поглядом він помічає пташине гніздо й тут же ідентифікує його: це гніздо горихвістки. Й одразу хтось із журналістів пропонує почепити тут вивіску: «Бесідка горихвістки». Хтозна, можливо, завдяки цій привабливій пташині з оранжевим хвостом, що ніби горить, тут зародиться ще одна туристична принада.


Журналістів у мисливсько-спортивному-клубі «Сокіл» почастували справжнім мисливським супом. Його інгредієнтів кухарі не приховували: пшоно, зварене на бульйоні з дичини і з мисливськими ковбасками. А з розсекречених таємних інгредієнтів – місцеве свіже повітря і смачна вода.


Представник «Сокола» Анна Редько: «Компакт-спортинг, а простіше – стрільба з мисливської зброї по літаючій цілі, імітує полювання».

Марія КОРНІЙЧУК
Дозвілля
19.06.2017 19:44

0 коммент.:

Дописати коментар