27 червня 2017

З півтисячі гусей живуть серед лісу... на приватизованій землі

Хто хоч раз бував на Носівщині, той знає, які там гарні ліси. Особлива природа - як їхати дорогою від райцентру до села Мрин. Ці місця багаті на суницю, чорницю, малину та білі гриби. А віднедавна й на... гусей та диких качок. Останні живуть у клітках, аби не втекли. А кілька сотень гусей ходять просто неба, купаються у невеличкій водоймі, і відчувають себе повноправними мешканцями дикої природи, хоч самі свійські пернаті.


У цьому господарстві нема великих будівель чи то ферм. Лише невеличка дерев’яна хатинка, у якій мешкає сторож, що охороняє та підгодовує пташине царство. Поряд на прив’язі сидять дві дворові собаки.

Керівника на місці не виявилось. Приватний підприємець Олексій Кебкал - носівчанин. Від молодого хлопця з Мрина, що вже з півроку охороняє господарство, дещо про тварин вдалося довідатися.

«їм трави, води, а більше нічого й не треба. Та ми ще підгодовуємо їх спеціальними кормами. Вони швидко ростуть, набираючи вагу. У господарстві нині 495 гусей. Деяким з них по три роки - саме стільки існує ця птахо-ферма. Он там качки дикі - пару сотень голів. Аза клітками невеличкий сарай - там четверо диких свиней. Є свиноматка. Нещодавно поповнились маленькими поросятами».

У телефонній розмові господар ферми зізнався, що розповідати поки нічого: «Все на початковій стадії. Маточне поголів’я гусей, качки. Трохи кролів, але це вже у Носівці. Я ще в мінусах. Реалізацією не займаюся. Поки що лише вкладаю в ферму. Гусей там зо дві сотні, трохи менше качок. Планую, звісно, розширюватися. Можливо, ближче до осені вже можна буде про щось говорити».

Основне місце роботи Олексія Григоровича - мисливське господарство «Орішне» у Носівському районі, де він є директором. Землі у лісовому масиві, де розташована ферма, підприємець орендує.

У Мринській сільській раді інша правда. Кажуть, що землі у лісі приватизовані, і таке рішення було прийнято депутатами на сесії ще у 2009 році.

«Коли я прийшла працювати до сільради, мене дуже зацікавило питання: чому Олексій Григорович Кебкал не платить оренду за користування землею, - розповідає заступник сільського голови з фінансово-економічних питань сільради Ніна Ганзюк. - Як пояснив землевпорядник, у підприємця вісім гектарів лісу приватизовано.

Таке рішення було прийнято депутатами. Законно це чи ні - ми не можемо сказати, але в наш бюджет не йде ні копійки. Нині ці всі рішення сесії знаходяться в районному архіві, тому ми не можемо їх надати».

Питань чимало: чому Олексій Григорович сказав нам, що земля у нього в оренді? Чому у підприємця з людиною, яка доглядає його господарство, різні цифри щодо пташиного поголів'я? І чому, якщо все законно, господар не схотів з нами зустрітися?..



Чудова, але непопулярна в нашій області справа - вирощувати гусей. Як нам повідомили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації, нині на теренах Чернігівщини займається гусьми ТОВ «Борзнаагроптахопродукт». Є гуси і на птахофермі у Бахмацькому районі - понад 600 голів. Про Носівську ферму відомостей нема. Але це цілком можливо, якщо вона закріплена за фізичною особою-підприємцем, - пояснили в Департаменті. Здебільшого в області вирощують курку-несучку: Чернігівський, Сновський, Городнянський, Носівський, Мен-ський райони. Загалом, в Чернігівській області 247 тисяч 700 голів птиці.

Сніжана Божок, "Чернігівщина" №25 (634) від 22 червня 2017

2017-06-27 16:04:29

http://m.gorod.cn.ua/news_83724.html

0 коммент.:

Дописати коментар