30 червня 2017

У лісі можна провести літо з користю для здоров’я та гаманця



По суницю краще ходити з самого ранку
Фото надано Т. Книжник
Сезон «особливого» полювання на Буковині у розпалі

Літо – чудова нагода не лише відпочити від міської метушні, занурившись у геть інший світ лісу, а й вдосталь поласувати, а іноді й непогано заробити на його дарах.

Так вважає і мешканка Заставнівщини Тетяна Книжник, котра уже 10 років разом із донькою Аліною збирає у тамтешньому лісі ягоди, гриби та лісові трави. За словами обох, ліс для них – практично другий дім.

Власне, сезон збору розпочинається наприкінці весни – у травні. Тоді зривають молодий цвіт ялини, соснові шишки та бруньки.


Найпродуктивніший сезон збору ягід – червень, далі їх меншає

- Ялиновий цвіт пересипають цукром, щоб утворився натуральний сік, і п’ють його при кашлі, запаленні легень, бронхіті. Він сприятливо діє на легеневу систему. Також збираю соснові шишки та бруньки – це все помагає від хвороб дихальної системи. Шишки інколи пропускають через м’ясорубку, додають цукру і так вживають, - зазначає жінка. – І нині продають шишки та цвіт, але варто знати, що корисними вони будуть лише у травні, оскільки влітку не матимуть потрібного ефекту.

Літрову банку ялинового цвіту продають по 10 гривень, соснових шишок – по 20, адже у них більше смоли, тому й лікувальні властивості кращі.

«Вдома мене називають лісовою феєю»



Донька пані Тетяни Аліна – незамінний мамин помічник. З лісом дівчина на «ти»: у свої 16 знає, куди варто ходити, що збирати та як поводитися за будь-яких ситуацій.



Уперше до лісу мати взяла Аліну ще у рік і 10 місяців. Повноцінним маминим помічником дівчинка стала у 1 класі.

- З 13 років я почала на зібраних ягодах заробляти, - каже Аліна. – Після закінчення навчання у школі відразу ж починаю ходити з мамою до лісу. Якщо ходити практично через день, то в сезон збору ягід можу заробити до 3 тисяч гривень. На ожині та грибах заробіток менший – близько тисячі. Загалом, за літо реально заробити 4-5 тисяч гривень. А ось нинішній сезон – продуктивніший – лише за один місяць я наскладала майже 4 тисячі гривень. Тому іду на рекорд (авт. – сміється).

- Шишки вживають при інсульті. Їх ріжуть навпіл, зливають горілкою та на 14 днів залишають у підвалі. Але щодня ємність із шишками потрібно збовтувати, і після цього щодня приймають по чайній ложці після їжі.
Аби не хворіти, за сезон потрібно з’їсти 21 склянку суниць

У червні дозріває суниця – такої кількості вітамінів, як у ній, немає ні в чому. Сезон її збору триває весь червень, але цього року через травневі приморозки обмерз цвіт. Тому нині, каже Т. Книжник, в день можна зібрати не більше 4 літрів, і що ближче до кінця червня, то її все меншатиме.

- Росте суниця у лісі на зрубах, - розповідає Т. Книжник. – За сезон її потрібно з’їсти 21 200-грамову склянку. І тоді можна вважати, що людина забезпечена вітамінами на всю зиму – жодна простуда не страшна. Ціна на неї коливається від 80 до 100 гривень за літрову банку. Вживають також засушену суницю – з неї роблять чаї.

Також у червні збирають шовковицю, або, як на неї ще кажуть, морву. Сезон дозрівання – середина – кінець червня. Її потрібно рвати, а не обтрясати, адже тоді вона не матиме вигляду та просто помнеться.

- Морва буває біла, чорна та рожева. Чорна очищає кров, а біла корисна при лікуванні цукрового діабету. Навіть листя з білої морви засушують для чаю. Бажано, за весь сезон з’їдати хоч би по півсклянки білої морви щодня. Ціна не ягоди коливається від 15 до 20 гривень за літр. Вдень її можна зірвати 10-15 літрів. Цього року вона теж постраждала від морозу, - каже пані Тетяна.
За півдня можна зібрати до 20 літрів ожини

У середині липня – на початку серпня починається збір ожини. Що тепліше, то раніше вона дозріває. Сезон збору триває до кінця серпня.

Підлікуйте організм травами

Сезон збору трав розпочинається ще наприкінці квітня, коли росте первоцвіт. Це невеличка квітка, яку засушують для чаїв. Чудовий відхаркувальний засіб. Потім у травні цвіте глід – його квіти засушують для чаю. Це природне заспокійливе.

У травні цвіте чебрець. Це теж природній засіб проти кашлю, його додають до інших трав. Але й використовують як приправу завдяки гарному запаху.

- Улітку збираю золототисячник, - зазначає пані Тетяна. – Кажуть, він лікує до 70 хвороб. Потім – полин. Він корисний у червні, коли ще цвіте. Його нарізають, заливають самогонкою чи горілкою. Такий настій допомагає при хворобах шлунка. Його дають навіть дітям від глистів – невеличкий листочок запарюють водою і дають пити. Настій пижма теж виводить з організму глисти. Звіробій корисний при хворобах шлунка.

Пучок трав коштує 5 гривень.

Т. Книжник каже, що за 7 годин (від 5 ранку до 13.00 ) можна зібрати до 20 літрів ожини. Збувати її потрібно в той же день, інакше вона пустить сік та може запліснявіти.

- Бажано будь-яку ягоду продавати в той же день. Якщо я збираю їх вранці, то продаю її від обіду, якщо ввечері – зранку, - зазначає жінка.

Продають ожину від 10 до 20 гривень за літр.
Вітамінний вересень

У вересні настає сезон обліпихи. Особливо корисна вона під час перших заморозків. Однак обірвати її тоді уже неможливо.

- Олія з обліпихи корисна при хворобах шлунково-кишкового тракту, - каже Т. Книжник. – Приготувати її можна самотужки. Ягоди пропускають через соковижималку, підсушену макуху заливають оливковою олією. Накривають банку кришкою і кладуть в темне місце на 21 день, збовтуючи щодня. Потім рано натщесерце перед їдою її добре пити по столовій ложці.

Продають обліпиху по 20 до 30 гривень за літр.

Після обліпихи настає пора шипшини та глоду – за літр ягід на ринках правлять по 10 гривень.

- Шипшину теж збирають практично місяць. Чай з неї корисний при хворобах нирок, - підсумовує жінка. – Однак пити його можна не більше двох тижнів – шипшина вимиває з організму кальцій.

Яна МАРІЯНЧУК

Буковина
30.06.2017 | 19:03


А ТЕПЕР ПРО СУМНЕ

ЯКЩО ЦЕ БУДЕ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК - МОЖНА ЗАБУТИ ПРО НЕ ТІЛЬКИ ПРО БЕЗКОШТОВНИЙ, А ПРО БУДЬ-ЯКИЙ ЗБІР ЯГІД

ДО РЕЧІ

Екологи переконані: ефективно зберігати праліси та особливо цінні ліси зможуть лише національні природні парки (прес-реліз)

В області активізувалася робота із розширення національних природних парків. Зокрема, зараз повторно розпочалися переговори із всіма сторонами.За інформацією експертів Українського товариства охорони птахів, ще у 2015 році Мінприроди надіслало до Чернівецької ОДА лист щодо проведення...

0 коммент.:

Дописати коментар