20 червня 2017

Крадіжки бурштину організували в… парламенті?!


В Генеральну прокуратуру України скеровано подання на притягнення до відповідальності народних депутатів Борислава Розенблата і Максима Полякова. Ці «слуги народу» за хабарі «проштовхували» в парламенті потрібні їм особисто зміни до законодавства про видобуток бурштину. Скандал, до речі, виник одночасно з початком офіційного візиту Президента України Петра Порошенка в США…

Керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник на спеціальному брифінгу 20 червня першим оприлюднив результати сенсаційної справи.

«Подання щодо зняття депутатського імунітету з народних депутатів Розенблата і Полякова скеровані Генеральному прокурору. Сподіваюся, що Юрій Луценко оперативно відреагує на ці листи і направить подання до Верховної Ради», – цитує Артема Ситника «Українська правда».
Він також висловив сподівання, що за 2 пленарних тижні парламент зможе розглянути ці подання, адже доказової бази, зібраної прокурорами і детективами, достатньо для висунення обвинувачень у хабарництві.

Керівник НАБУ зазначив, що нинішня справа про хабарництво отримана в результаті реалізації агентурної операції. Вона здійснювалася спільно з Федеральним бюро розслідувань США.

У той же час керівник Слвідчої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький навів нові деталі:

«Всього затримано шестеро осіб: це помічники народних депутатів, один охоронець та двоє представників громадських організацій… Борислав Розенблат, на думку слідства, захотів взяти участь у видобутку та експорті бурштину. Через це він сам вирішив звернутися до представника фірми нерезидента України з проханням про організацію спільного бізнесу, в якому взяв на себе зобов'язання «вирішувати питання» з державними органами. Згідно з задумом, бурштин мав вивозитися за заниженими цінами, а частину дійсного прибутку мали перераховувати на компанію, зареєстровану в США. За наполяганням Борислава Розенблата, співвласником компанії мала стати його сестра. Загальна сума хабара складала 275 тисяч доларів США».

Вчорашнє затримання підозрюваних відбулося саме по цьому епізоду. А Максим Поляков так перелякався, що навіть вихопив у детектива відеокамеру!

Варто зауважити, що розвиток цивілізованого промислу волинського бурштину неодноразово гальмувався на рівні парламенту з незрозумілих для волинян причин. Але те, що «накопало» НАБУ, все пояснює: такі як Борислав Розенблат (фракція «Блоку Петра Порошенка») і Максим Поляков («Народний фронт»).

Чи були в них спільники в нашій області, наразі невідомо. Але що хтось впливовий намагається паралізувати легальну роботу комунального підприємства «Волиньприродресурс» у частині видобутку бурштину, то це також очевидно.

Сергій ШРАМЧУК.

На фото автора: Рівненські ліси, які стали «піонерами» крадіжок бурштину та зробили його організаторів мільярдерами і… парламентарями?

0 коммент.:

Дописати коментар