24 червня 2019

Дрвосеча Владимир Бондар: ко и како уништава украјинску шуму



Микхаил Соколов

ecoethics.ru 30 июля 2018 г., 10:00


Већ неколико година, Украјина је чврсто држала прво место у извозу дрвета у земље ЕУ. Чинило се да би се та чињеница требала радовати.

Сјекачи не сједе без посла, а порези се уливају у државну благајну. Да ли је тачно да ново руководство Државне агенције за шумске ресурсе почиње да доноси прве плодове пре неколико година, најављено реструктурирање индустрије и повећање ефикасности свог присуства на тржишту дрвета. У ствари, државно шумарство је постало нека врста “резервоара” прошлости у смислу корупције наметнуте од стране руководства.

Први наставник шумарске науке

Време је отишло уназад у државном шумарству од друге половине 2016. године, када се Владимир Бондар појавио на функцијама замјеника агенције. До недавно је имао врло нејасне представе о карактеристикама шумарства. У кратком водству администрације Волињског региона, будући главни шумар Украјине сазнао је само да шума може да донесе много новца. Ову тајну му је испричао пријатељ Богдан Колесник, кога је поставио на мјесто шефа одјела за шуме и лов Волин. Из навике, укорењене негде дубоко у генима, шеф регионалне управе није само представио место за хлеб, већ га је узео из Колесника. Пост је био вредан 200 хиљада евра. Колесник је, преузимајући ту дужност, одмах почео на сваки могући начин да "одби" инвестицију. Он је наредио шефовима шумских и ловачких фарми у региону да га одбију до 50% прихода од продаје дрвета. Под њим је цветало шверц. У потрази за профитом страдао је моћан бизон. У 2005. години њихова стока у региону износила је 56 грла. После 9 година је остало само њих 12. Уништавање бизона је проузроковано чињеницом да шикаре у којима пасу аутоматски постају заштићена подручја где је сјеча забрањена. Стадо је нестало - статус шуме се промијенио и можете га унијети сјекирама и пилама. где је записивање забрањено. Стадо је нестало - статус шуме се промијенио и можете га унијети сјекирама и пилама. где је записивање забрањено. Стадо је нестало - статус шуме се промијенио и можете га унијети сјекирама и пилама.


Шумска оргија коју је организовао Колесник престала је тек 2014. године. Шумски шеф снажно је "пробушен", дијелећи у кључним данима мајданског новца са "тишком". Не на тим сетовима. Владимир Бондар је био проницљивији. Успео је да притисне активисте Маидана у Луцку. У његовој биографији постоји једна тамна мрља. Његова каријера убрзано је кренула узбрдо. Изабран је за посланика. Под вођством Јушченка, он је водио Волинску регију. Онда се преселио у Кијев, где је постао саветник председника. Он је само неколико месеци морао да саветује шефа државе. Неочекивано се вратио у Лутск, где се ангажовао на изградњи партија на регионалном нивоу, помажући најближем сараднику председника Јушченка Виктору Балоги да постане заменик председника Странке уједињеног центра.


Под Јануковичем, читаво шумарство земље је служило да добије "профит" за "породицу". Надгледао је пљачку шума од стране њеног штићеника Виктора Сивтса. Настављена је пракса продаје радних места за шумарске менаџере, а парцеле за сечу су се продавале на потпуно "нетранспарентним" аукцијама. Следећи шеф агенције за шумарство, Александар Ковалчук, именован од стране нове владе, није радикално променио ситуацију. Могао је, без одржавања одговарајуће конкуренције, именовати менаџере, а аукције су формално спроведене. Сваки учесник је знао резултат много пре него што су завршени. На захтев Министарства аграрне политике, Владимир Гроисман је у фебруару 2016. године уклонио Ковалцхука са своје функције. Подружница је отишла замјенику Државне агенције за шумарство Кристине Јушкевич. Владимир Бондар је пожурио на упражњено мјесто замјеника из Лутска. Са везама, увјеравањем или новцем, осигурао је своје именовање.

Нев Цоопер Цоурсе

Прво што је Бондар отишао на инспекцију у регионе. Морао је да командује 313 лезбејкама. Да би себи помогао на путовању, повео је свог бившег спонзора, бившег шумарског кустоса у Волхину, Богдана Колесника. Током путовања, нови радни услови су пренети подређенима. Сваког мјесеца, свако шумарско и ловачко господарство требало је да пребаци у такозвани “фонд узајамне помоћи” 950 тисућа гривна мјесечно. У рукама дуела Бондар-Колесник, новчана маса је расла као снег. Они који се нису слагали и сумњали да су лидери били застрашивани од стране шефа Државне агенције за шуме тужилачким провјерама, отворено наводећи да је с њим био Јуриј Лутсенко, главни тужилац Украјине. Сложили су се да гарантују добијање изузетно позитивних резултата провјера од стране свих регулаторних органа. За редовно допуњавање “фонда за узајамну помоћ”, осмишљена је шема за пренос шумског земљишта за илегално сјече и кријумчарење “округлог дрвета” у иностранству. Извозни трупци су уклоњени под кринком огревног дрвета. Шумско земљиште је почело да брзо опада, а приходи у државни буџет од трговине шумама нису само расли, већ су почели да опадају. Обим проневере и кријумчарења обећао је да ће се претворити у велики скандал. Међутим, пажња ГПУ-а и НАБУ-а није била фиксирана на Цооперу.


Чудно је што се са женом шефа Државне агенције за шумске ресурсе, интензитет корупцијских скандала значајно повећао у односу на вријеме мушких лидера. Кристина Јушкевић није радила на својој позицији чак ни годину дана. Она је отпуштена, али жена није била тако послушна као мушкарци и добила је право на судницу, иако је морала признати да је имала злоупотребе у шумарској индустрији. У марту 2017. године, ухапшено је цело руководство шумарства Ривне регије и свих 8 директора шумарских предузећа. Против њих је покренут кривични поступак због преваре. Неколико месеци касније, НАБУ је дошао са претрагом у централни уред Државне агенције за шумарство у Кијеву. Опет у истом Ривне региону откривена је муљажа са илегалним вађењем ћилибара. Трагови су довели у Веркхну Раду до народног заменика Бронислава Росенблита, "пословни људи". Непосредно прије тога, стражар је био заточен. Када је откривено 200 хиљада долара, намењено за пренос као мито.

Ембарго није препрека

Док су извршне власти и агенције за спровођење закона биле у рату са Јушкевичем, нико није обратио посебну пажњу на њеног заменика Бондара. У новембру 2017. године, Јушкевић је и даље одустајао, а њен замјеник, који је преузео дужности предсједника Државног шумарства, био је углавном невезан. Чак је у себи нашао храброст да расправља са шефом кабинета министара Владимиром Гројсманом. Од 1. јануара 2017. године ступио је на снагу ембарго на извоз огревног дрвета, који је узет на иницијативу Радикалне странке. Цоопер је успјешно избјегао препреку. Мјесечно, граница Украјине у западном смјеру оставила је 1 хиљада вагона, од којих је 90% било оптерећено државном шумском шумом. Ембарго није утицао на њихов број. Извештај невладине организације Еартхсигхт, у којој је Украјина проглашена највећим шверцером шума у ​​Европи, угледала је Гроисмана. Огорчени шеф кабинета министара одмах је наредио детаљну истрагу. Цоопер је задржао ледени мир. Он је раније објаснио иницијативу посланика из Радикалне странке њиховим подмитљивим пословним структурама. Чак су најавили и процјену износа мита - 1 милијун долара - информације страних еколога, према Бондару, нису вјеродостојне, барем због чињенице да само један специјалиста у шумарству ради у Земљиној визији. Гроисман је погрешно обавештен од стране својих непријатеља, а лесхози ће сигурно пронаћи све пратеће документе о законитости својих активности. Информације страних еколога, према Бондару, нису вјеродостојне, барем због чињенице да само један специјалиста у шумарству ради у Земљиној визији. Гроисман је погрешно обавештен од стране својих непријатеља, а лесхози ће сигурно пронаћи све пратеће документе о законитости својих активности. Информације страних еколога, према Бондару, нису вјеродостојне, барем због чињенице да само један специјалиста у шумарству ради у Земљиној визији. Гроисман је погрешно обавештен од стране својих непријатеља, а лесхози ће сигурно пронаћи све пратеће документе о законитости својих активности.

Већ скоро 2 године, као Владимир Бондар, црв-хелминт усисава сокове из украјинских шума. Чини се да, упркос великом броју чињеница које потврђују корупцију у шумарству, нико не обраћа пажњу на преваре Цоопера. Дуга и заморна истрага о извору кријумчарења шума уместо тренутног уклањања с дужности, кривичног гоњења и преноса материјала на суд имала је последице за шефа шумарске индустрије у облику болничке листе, на коју је недавно добровољно одустао, чекајући још један талас новинарске хипотеке око свог имена.

0 коммент.:

Дописати коментар