31 січня 2020

У Туреччині загинули більшість з 11 мільйонів дерев, посаджених в рамках масштабного проекту з відродження лісу, – ЗМІ



У Профспілці сільського та лісового господарства країни говорять, що до 90% саджанців, за якими вони доглядали, загинули.

За даними профспілки сільського та лісового господарства країни, до 90% саджанців, посаджених в Туреччині в рамках безпрецедентного проекту по масовій посадці дерев, можуть загинути за кілька місяців, пише в четвер, 30 січня, видання The Guardian.

11 листопада минулого року, коли уряд оголосив Національний день відродження лісу, волонтери посадили 11 мільйонів дерев на більш ніж 2000 ділянках по всій країні, в заході брали участь президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і спікер парламенту Мустафа Шентоп.

Програма, підтримувана урядом, побила світовий рекорд за кількістю дерев, посаджених за одну годину в одному місці: 303 150 саджанців було посаджено в північному анатолійському місті Чорум.

Однак глава профспілки заявив, що 90% саджанців загинули через нестачу води. Шюкрю Дурмуш пояснив це тим, що вони були посаджені "в невідповідний час і не фахівцями", а також відсутністю опадів. За його словами, профспілка провела розслідування в шести з 81 провінції Туреччини та за його результатами звернулася з відповідною заявою до уряду.

Однак Міністерство сільського і лісового господарства Туреччини відхилило претензії і заявило, що "на сьогоднішній день 95% з більш ніж 11 мільйонів саджанців є здоровими і продовжують рости". У профспілці цю інформацію спростували.

"Навіть при нормальних умовах виживає від 65 до 70% саджанців. Дані міністерства ніяк не можуть відповідати дійсності", – вважає Шюкрю Дурмуш.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила посадових осіб державного лісового агропідприємства "Іршаваагроліс" на систематичному отриманні неправомірної вигоди за незаконну реалізацію цінних порід дерев.

Як стало відомо в ході розслідування, начальник однієї з лісових ділянок підприємства разом з підлеглим налагодили незаконний збут місцевим комерсантам неврахованої деревини.

Також повідомлялося, що прокуратура Житомирської області повідомила виконуючому обов'язки директора одного з комунальних лісогосподарських підприємств про підозру за фактом незаконної вирубки лісу.

За версією слідства, головний лісничий лісогосподарського підприємства протягом 2016 року допустив здійснення вирубки понад 2 тисяч дерев, а також склав і видав ряд підроблених офіційних документів, щоб приховати ці дії, збиток від яких склав майже 15 млн грн.

2019 Інформаційне агентство ASPI
https://aspi.com.ua/news/novini-svitu/u-turechchini-zaginuli-bilshist-z-11-milyoniv-derev-posadzhenikh-v-ramkakh

0 коммент.:

Дописати коментар