25 січня 2020

Лісівники Вінниччини облаштовують штучні водопої для диких тварин



Лісівники Вінничини намагаються вберегти диких тварин від спраги, аби ті вижили.

У Жмеринському лісництві ДП «Жмеринський лісгосп» ведуться роботи із спорудження водойми.

На території лісництва знаходиться вольєр для напіввільного утримання диких тварин, у якому розводять ланей та муфлонів. Частина ставка знаходиться на території вольєру, частина – за його межами, інформує сторінка Фейсбук Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

Лісівники помітили, що рівень води у водоймі значно знизився, розчистили джерело. А неподалік ведуться роботи із спорудження ще однієї штучної водойми, яка слугуватиме як запас води для мешканців вольєру і яка постачатиме вологою інших тварин лісових угідь лісництва.

- Зміни клімату, посушливе літо, відсутність оптимальної кількості опадів, знижується рівень ґрунтових вод. І це впливає негативно не лише на стан лісових культур. Адже тварини у пошуках вологи мігруватимуть із наших лісів, а в гіршому випадку – будуть гинути, не приводитимуть здорове потомство. Тому питання забезпечення водопоями диких тварин дуже важливе, — розповідає лісничий Жмеринського лісництва Сергій Горбатюк.

На жаль, мисливське господарство абсолютно не отримує фінансування від держави. Лісгоспи знаходяться на самоокупності. Тому жмеринські лісівники, як і інші, за власні кошти винаймають спеціальну техніку, яка копає ставки. Часто лісівники у посушливу пору року розвозять по угіддях воду для тварин у цистернах. Але такі заходи потребують багато затрат і не покривають питні потреби лісових мешканців.

Турбуються лісівники і питанням заготівлі кормів для диких тварин, заготовляючи власними силами сіно, зернові, коренеплоди, десятки тисяч зелених кормових віників, закуповують сіль для солонців.

Також у лісі облаштовано підгодівельні майданчики, піднавіси.

Державна лісова охорона держлісгопів здійснює природоохоронні рейди, в ході яких фіксує порушення правил полювання. Адже найбільш негативно на видову чисельність дикої фауни впливає браконьєрство та низька культура полювання.

21:05 | 24.01.2020
фото: Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

0 коммент.:

Дописати коментар