31 січня 2020

Довгий сезон пожеж



Які висновки будуть зроблені?

Маленьке дитинча медведя коала налякано обнімає свою маму, кенгуру знайшло порятунок в обіймах людини, на лісовій галявині тушки десятків згорілих заживо овець… Від фотознімків наслідків пожеж, що кілька місяців вирують в Австралії, стискається серце не лише сентиментальних панночок, які, зазвичай, «постять» у соцмережах улюблених котиків. Це справді страшно, вогняна стихія безжальна.

Преса повідомляє, що лісові пожежі вирують в Австралії з вересня. Полум’ям охоплено понад 5,5 млн гектарів.

Усією країною в перші дні січня нараховується майже 200 осередків горіння. Поширенню вогню сприяють висока температура і сильний вітер. Понад 1200 будинків зруйновано.

Екологи із Сіднейського університету підрахували, що з вересня загинуло 480 мільйонів диких тварин.

За даними екологів, у пожежах загинуло майже вісім тисяч коал, які жили в Новому Південному Вельсі.Ще уражаючіші цифри навів 7 січня генеральний директора WWF-Австралія Дермота О’Горман:

«Приблизно 1,25 мільярда тварин могли загинути прямо або опосередковано внаслідок пожеж, що спалили 8,4 мільйона гектарів по всій Австралії (еквівалентно площі всієї країни Австрії)».

Але аналітики ставлять під сумнів правильність методики застосованої для розрахунку втрат тваринного світу від пожежі.

Чи було щось подібне?

Пожежі в типовому для Австралійського континенту біоценозі – буші – прийнято вважати нормальним природним явищем. Проте вчені стверджують, що цьогорічні пожежі мають відмінність від середньостатистичних.

У тому таки Новому Південному Вельсі за останні 50 років було тільки два сезони масштабних вигорань, подібних 2019 р.: 1974 та 1984 рр.

Науковці переконані, що нині умови значно відрізняються в гірший бік. Розмах пожеж пов’язаний із кількістю сухих деревних залишків у наслідок посухи, яка триває з січня 2017 року.

Зростання швидкості вітру при низькій вологості створило ідеальні умови для поширення маленьких пожеж на великі площі.

Директор центру пожеж університету Тасманії, Девід Боумен, звертає увагу на безпрецедентну природу пожеж, які почалися з весни в Австралії. Як яскравий доказ він показує ділянки, які раніше ніколи не потерпали від пожеж, включно з дощовими тропічними лісами, вологими евкаліптовими лісами, висушеними болотами, де впав рівень ґрунтових вод. Алярмістські настрої науковців поділяють й інші професіонали, що мають справу з вогнем.

Двадцять три колишні керівники пожежних і надзвичайних служб Австралії виступили із застереженням, що кліматична криза робить пожежі бушу смертоноснішими, а сезон пожеж – довшим, і закликали уряд до дій.

Коментар фахівця:

Роман Шинкаренко, керівник Agroinsurance.com (інформаційно-аналітичний ресурс з питань страхування і управління ризиками в сільсько-господарському секторі).

Підґрунтя нинішніх проблем почало створюватися років 15 тому і нинішні пожежі – це якраз результат політичних рішень. Партія зелених серйозно тиснула на уряд з метою критично скоротити очищення лісів вогнем (так званий back-burning or controlled fire fuel reduction burn). Як завжди привід був – захист довкілля, флори і фауни, повітря тощо. При проведенні контрольованого спалювання в Сіднеї і взагалі в містах уряд отримував багато скарг на якість повітря, тому стали дозволяти контрольоване спалювання тільки коли вітер не дув у бік міст. Також дозвіл на проведення спалювання тепер має схвалюватися 7 інстанціями! Якщо хтось не дав згоду, то процедуру переносили на інші дні або дати.

Складність із контрольованим спалюванням у тому, що проводиться воно тільки на початку осені або на початку весни, тимчасове вікно всього 5–6 тижнів. Якщо за 2–3 дні до дати проведення спалювання пішов дощ – дата переноситься і немає гарантії що взагалі пожежники зможуть виконати всі планові підпалювання (prescribed burning). Саме політичні рішення і процедурність призвели до того, що в лісах накопичилося занадто багато палива, яке в умовах посухи і почало горіти.

Огляд
Максима ЗЕЛЕНОГО,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар