31 січня 2020

ПО ГАРЯЧИХ СЛІДАХ

ДП "Великоанадольський лісгосп"

Нещодавно кореспондентами інформаційного порталу «Стоп корупції – Святогірський підрозділ» було знято серію коротких відео з так званим «розкриттям незаконних рубок» на території ДП «Великоанадольський лісгосп», який підпорядкований Донецькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства. У відео показано, що журналісти виявили факт незаконної заготівлі деревини. Чи так це насправді?!

Після перегляду відеоролику робітниками державної лісової охорони лісгоспу було проведено власне розслідування та оглянуто ділянки, на яких начебто «рубають лісівники».

І знаєте, було виявлено досить цікаві факти. По перше, пеньки так званих санітарних рубок, що показані у сюжеті знаходяться на території полезахисних лісових смуг. Справа у тому, що такі насадження як полезахисні смуги не мають ніякого відношення до державного лісового фонду.

Тобто кореспонденти просто заїхали в першу зустрічну лісосмугу, побачили пеньки, зняли про таку знахідку відео та виклали на своєму сайті з гучною заявою про незаконні санітарні рубки у лісах Донеччини. Підтвердження того, що «Стоп Корупція» сфальсифікували матеріали є наші відео з геоприв’язкою до місцевості. За цими відео можна прослідкувати геодані, де саме розташовані наслідки так званої «незаконної рубки лісівників». І ще дивно те, що публікуючи пости, журналісти не використовували геодані, щоб наочно показати читачам де відбувається те чи інше їх «розслідування».

Більше того, на одному з відео, яке виклали на своїй сторінці «Стоп Корупції – Святогірський підрозділ» у Facebook від 16 січня 2020 року в 11годин 08 хвилин, на 00:51 секунді видно трактор «чорних» лісорубів, який зрадницьки потрапив до їхнього ж об’єктиву. Однак за невідомими причинами кореспондент ні слова не сказав про порушника. А навпаки, замість того, щоб викликати правоохоронні органи за фактом незаконної рубки деревини, вони стверджують, що це санітарна рубка, яку проводить лісгосп. Чому ні у кого не виникає запитань з цього приводу?

Тепер давайте згадаємо, що за приховування злочину згідно статті 396 Кримінального Кодексу України передбачено покарання. На відео від 16 січня 2020 року о 12 годині показана суцільна санітарна рубка, не «вибіркова» як зазначили у відео, а суцільна. Рішення про даний захід приймає не підприємство, а спеціаліст, якого залучають до огляду ділянки з ДСЛП «Харківлісозахист». Для утвердження такого рішення створюється повноцінна комісія із залученням спеціалістів інших служб. До складу комісії входить навіть голова сільської ради, на території якої знаходяться насадження.

До статті додані відповідні матеріали, лісорубний квиток, а також відео, на якому видно наслідки природного масового всихання сусідніх насаджень, схожих за видовими та віковими характеристиками. Тобто наочно показано, що трапляється з деревами без проведення вищезазначених санітарних рубок.

На відео «Стоп Корупції – Святогірський підрозділ» у Facebook від 16 січня 2020 року о 15 годині 06 хвилин – не санітарна рубка! Це робота «чорних» лісорубів у полезахисній лісовій смузі поблизу населеного пункту Причистівка. До статті додається відео з геолокацією, де саме був знятий ролик.

Щодо арифметики у відео та фото від 16 січня 2020 року о 15:46 та 20:33 псевдовикривачам взагалі повинно бути соромно. Тим більше, що їх розрахунки знань арифметики не показали. Кожен свідомий громадянин може самостійно знайти на просторах Інтернету технічну документацію до автомобіля ЗІЛ ММЗ 4502 (на базі ЗІЛ 130) та порахувати об'єм кузова вантажівки, або ж просто подивитися об’єм в таблиці (додається до статті). Штатний об’єм кузова складає 3,8 метрів кубічних при таких розмірах, як довжина 2600 мм, ширина 2300 та висота 635 мм. Однак на фото видно, що кузов модифікований та по висоті додано ще 450 мм. Тобто об’єм модифікованого кузова 6,0 метрів кубічних. Дрова, як відомо,вимірюються складометрами, адже це не пісок та у кучах між чурбаками є просвіти. Тому для виправлення похибки при переведенні у щільні куби застосовують перевідний коефіцієнт, який становить 0,7 (згідно ТУ У 16.1-00994207-005:2018). Таким чином об’єм дров у кузові авто становить 6,0*0,7 = 4,2 метрів кубічних, як і вказано у товарнотранспортній накладній.

Тож кореспондентам «Стоп Корупції – Святогірський підрозділ» необхідно уважно все досліджувати, перш ніж висвітлювати хибну інформацію та видавати її за правду. В першу чергу непрофесійно те, що замірів ніхто не проводив, об’єм брався, як кажуть, зі стелі.

До речі, пізніше співробітниками Поліції було проведено перевірку авто та дров показаних на відео та фото матеріалах. Порушень виявлено не було і об’єм дров відповідає об’єму вказаному у товаротранспортній накладній.

Враховуючи все вище зазначене, висновок по роботі кореспондентів напрошується сам – журналісти «Стоп Корупції – Святогірський підрозділ» виклали навмисно фальсифіковану інформацію та викривили всі факти задля того, щоб скомпрометувати працівників державної лісової охорони ДП «Великоанадольський лісгосп».

Прес-служба ДП «Великоанадольський лісгосп»





0 коммент.:

Дописати коментар