29 березня 2020

Божевільні випалюють Росію. До пожежної катастрофи 2020 року йдемо з випередженням графіка

Погодні умови 2020 року в більшості густонаселених районів Середньої смуги і Північно-Заходу Європейської Росії (малосніжна і тепла зима, рання і суха весна) зумовлюють можливість розвитку катастрофічних лісових і торф'яних пожеж, аналогічних пожеж десятирічної давності, і такого ж потужного задимлення. А початок пожежонебезпечного сезону показало, що наші співгромадяни-піромани ніяк не упустять такої можливості, і зроблять все від них залежне, щоб катастрофа повторилася. У всякому разі, поки ми йдемо до цієї катастрофи з випередженням графіка: протягом останніх трьох тижнів кількість термоточек (температурних аномалій земної поверхні, що фіксуються спеціальними супутниками, зазвичай відповідних інтенсивним пожеж) приблизно вдвічі перевищує середньобагаторічне значення.




Поки, як і зазвичай на початку весни, горить в основному суха трав'яниста рослинність - але вже є численні випадки переходу вогню з палаючої трави на ліси, торф'яники, населені пункти та об'єкти інфраструктури, випадки загибелі людей і отримання ними серйозних опіків. Ось деякі цитати з новин за останні кілька днів:

"Загибель Олексія Кравцова сталася під час гасіння великої пожежі на Лівому березі Дону. Горіли високий очерет і трава. Дим від пожежі застилав весь місто і виднівся навіть на його околицях. Олексій разом з колегами захищали будови від насувається полум'я. Гасіння пожежі ускладнював сильний вітер, який постійно змінював свій напрямок, а його пориви сягали 25 м / с, а також важкодоступність місцевості. Життя Олексія обірвало оточило його з усіх боків кільце полум'я, яке не залишило шансів на порятунок "(посилання).

" Один з вчорашніх пожеж став смертельним. Він трапився близько другої години дня в селі Бобровці Орловського району. Помітив упав сухої трави очевидець, який і повідомив про це в екстрені служби. При пожежі загинув 70-річний чоловік. Імовірно, він і спалював рослинність на відкритій місцевості. Обставини загибелі пенсіонера з'ясовуються "(посилання).

" Трагедія сталася в селі Федорівка Золотухінського району. Літня жителька обласного центру приїжджала сюди, як на дачу. У цьому році раніше, ніж зазвичай. Мабуть, припускають місцеві жителі, хотіла підготуватися до сезону. Побачивши палаючу траву, жінка намагалася її загасити. Відчула нездужання і впала у вогонь, отримавши 90% опіків тіла. Її доставили в лікарню, але врятувати не вдалося. Пожежа загасила бригада рятувальників "(посилання).

" Ось так вигоріла майже ціла вулиця в селі Сиверка, і все через те, що у кого-то кожну весну сверблять руки. І тільки завдяки місцевим жителям і пожежним розрахункам, житлові будинки вдалося відстояти, горіли в основному кинуті і господарські споруди " (посилання).

" У Ленінському районі ЄАО через неконтрольоване впала згорів будинок. Пожежу помітив власник, який повертався додому. Вогонь по залишкам сухої трави і пальному сміттю поширився на веранду житлового будинку " (посилання).


Мозаїка космоснимков Suomi NPP VIIRS за 29 березня 2020 року з накладеними межами країн і регіонів і термоточкамі за день


Траву джгут найрізноманітніші люди і організації з різних причин. Хтось просто бездумно кидає в суху траву непогашений недопалок і сірники, залишає за собою Недопалок багаття, їздить на машинах або мотоциклах з іскрять глушниками. Хтось випалює стерню або бур'ян на своїх полях, щоб було легше орати. Хтось підпалює тому, що "діди палили, батьки палили, треба і нам палити" - дотримується традиції. Хтось просто від нудьги і неробства в поєднанні з недоліком розуму й обережності. Хтось із побоювання штрафів і відбирання землі - за чинним законодавством просто за наявність молодого лісу на ділянці, формально числиться сільгоспугідь, власник може бути оштрафований на суму до 700 тисяч рублів, а ділянку - вилучено, ось і палять, щоб цей молодий ліс вбити . У багатьох регіонах траву палять співробітники державних і муніципальних організацій в рамках госконтрактров або госзаданіе, за зарплату - проводять так звані "контрольовані профілактичні випалювання" (при тому, що сил і засобів для реального контролю і забезпечення заходів пожежної безпеки у них, як правило, немає ). І майже кожен, звичайно, впевнений, що тікає вогонь у недотеп і дурнів - а вже у нього-то, такого розумного і вмілого, точно не втече. А вогонь-таки тікає ... точно не втече. А вогонь-таки тікає ... точно не втече. А вогонь-таки тікає ...




Плакат 1918 року

При цьому країна наша готова до пожежонебезпечного сезону ненабагато краще, ніж в 2010 році. Щось вдалося змінити і поліпшити, але абсолютна більшість проблем, що призвели до пожежної катастрофи десять років тому, так нікуди і не поділося. Лісопожежні служби і підрозділи пожежної охорони в невеликих населених пунктах, як і раніше жебраки, їм як і раніше критично не вистачає людей, техніки і обладнання, щоб справлятися з численними великими пожежами. Закони та правила, що регулюють охорону лісів, торфовищ і інших природних територій від вогню, як і раніше каламутні, безглузді і суперечливі, та й культура їх дотримання як і раніше відсутня. Міжвідомча роз'єднаність і відсутність єдиної системи охорони різних категорій земель теж нікуди не поділися - десь різні служби в тій чи іншій мірі вміють домовлятися один з одним на місцевому або регіональному рівні, а десь і раніше не вміють. Половина земель лісового фонду і зовсім відноситься до так званих "зон контролю лісових пожеж", в яких пожежі годі й гасити (від густонаселених районів країни ці зони далекі, але дим з них цілком доходить). Абсолютна більшість паліїв не виявляється і йде від якої б то не було відповідальності.

Так що якщо погодні умови весни та літа 2020 року буде сприяти розвитку масових пожеж, і якщо громадяни будуть ставитися до пожежної безпеки так само безвідповідально, як зараз - то у держави сил для того, щоб не допустити повторення катастрофи, аналогічної 2010 році, навряд чи вистачить. Тим більше, що в 2020 році і інших соціально-економічних проблем явно буде більше ніж достатньо.


0 коммент.:

Дописати коментар