31 березня 2020

Запалили траву – знищили чотири гектари лісу



Пожежа в урочищі Козинські горби 

У суботу, 28 березня, на Переяславщині сталася масштабна пожежа: вогнем пошкоджено чотири гектари лісу в урочищі Козинські горби, постраждали декілька дачних ділянок садового товариства “Берізка”.

Зі стихією боролися працівники ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп», вогнеборці Переяслав-Хмельницького РС ДСНС, пожежні бригади із сусідніх районів, небайдужі громадяни.



Пожежа на території садового товариства "Берізка" Із соцмереж

Пожежа сколихнула всю Переяславщину. Десятки гнівливих постів з'явилися в фейсбуці.

“Це жах. Ми виїхали з міста, щоб за два тижні карантину небо побачити, подихати свіжим повітрям. Утекли від однієї біди, а натомість мусили евакуйовуватися і знову повертатися в місто. На дачах Козинські горби в прямому сенсі немає чим дихати”, – прокоментувала один із постів Валентина Ткаленко.


"Я в шоці! Так шкода цей ліс! Ми все дитинство в ньому грибочки збирали! Стільки спогадів... і це все через людей, яким начхати на все і всіх!” – написала користувачка Екатерина Лукавенко.


Люди висувають свої версії щодо причин пожежі, серед яких є умисний підпал. “Вигоріли не тільки молоді насадження, а й загорівся великий ліс... Явно підпал того, хто поклав око на ласий шматок землі”, – написала Света Кутова.

Ситуацію прокоментував головний лісничий ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» Володимир Павлик.

– Причина пожежі очевидна: люди запалили суху траву на дачах, – пояснив він. – Був сильний вітер, який швидко погнав вогонь на поле із сухостоєм біля дачного кооперативу. Потім загорілися молоді сосни-самосійки на території, де колись рибколгосп вирощував новорічні дерева. А далі вітер перекинув полум'я на ліс, спричинивши місцями верхову пожежу. Також вогонь пішов у бік дач.



Вогонь поширився на лісові насадження Із соцмереж

– Ми побачили в камери, що горить поле. Виїхали на місце події о 13.10, щоб не допустити загоряння лісу. Але через вітер пожежа дуже швидко поширилася, – зазначає головний лісничий. – На полі й на території дачного кооперативу працювали рятувальники. А ми гасили лісову пожежу. Локалізували її о 18 годині. У цьому процесі брали участь працівники п'яти лісництв. Врятували ліс тим, що пустили трактори для оборювання. Написали в поліцію заяву, щоб знайшли винуватця, який запалив суху траву.

Відновлення лісу – це довготривалий процес, який вимагає величезних коштів.

У фейсбуці люди пишуть, що це одна із схем, щоб продати ліс. Пояснюю, горілий ліс нікому не потрібен, він навіть на дрова не годиться. Для нас це тільки додатковий клопіт і витрати. Бо відновлення лісу – це довготривалий процес, який вимагає величезних коштів. Ще мене вразило, що, коли ліс горів, повз нього проїжджала велика кількість автомобілів. Люди знімали на відео, але ніхто не зупинився, щоб допомогти. Хоча пожежа в лісі – це не лише проблема лісівників і рятувальників. Це наша спільна біда, – каже Володимир Павлик.


Інженер охорони і захисту лісу Валентин Вінік нагадав, що за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено накладання штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем або порушення вимог пожежної безпеки в лісах карається накладенням штрафу на громадян у розмірі від 255 грн до 850 грн і на посадових осіб – від 510 грн до 1029 грн. Також винуватець мусить відшкодувати збитки, завдані лісовому господарству.



0 коммент.:

Дописати коментар