28 березня 2020

Чим так небезпечні для планети лісові пожежі?




Новини екології:Масштабні лісові пожежі є невід'ємною частиною планетарної екосистеми.

Сучасні спостереження за лісовими пожежами виявили вплив пожеж на хімічний склад атмосфери, викликане викидами парникових газів: діоксиду вуглецю, метану, оксиду вуглецю і аерозолів - органічного вуглецю і сажі.

Китайським вченим на основі вивчення льодовиків на плато Лес вдалося відновити детальний тимчасової ряд коливань концентрації сажі в атмосфері протягом останніх 2,6 млн років. Результати дослідження опубліковані на сторінках видання PNAS. По суті цей ряд представляє з себе докладний літопис масштабних лісових пожеж протягом тривалого часу.

Подальше вивчення показало дуже стійку залежність між обсягом льоду, кількістю пилу і частинок сажі. Все це в сукупності дозволило припустити, що лісові пожежі і клімат у високому ступені взаємопов'язані.

Встановлено також, що періоди пожеж високої інтенсивності знаходяться в протифазі кількісним вмістом в атмосфері вуглекислого газу. Значення цієї закономірності ще належить визначити, але вже зараз ясно, що взаємозв'язки, виявлені в цьому дослідженні, свідчать про потенційно високої важливості лісової пожежі в глобальній кліматичній системі.
8:03 Сьогодні 

0 коммент.:

Дописати коментар