30 березня 2020

Цього тижня бійці лісової пожежної станції ДП "Вищедубечаньський лісгосп" вночі боролись із загорянням

Щороку державна лісова охорона, ДСНС та бійці лісової пожежної станції переживають період "День бабака" (це поняття з'явилось з фільму із сюжетом, де головному герою довелося переживати один і той же день незліченну кількість разів).

Цей ефект пов'язаний з тим, що незважаючи на щорічні заклики ЗМІ, пожежників, лісників та просто небайдужих громадян про КАТЕГОРИЧНУ заборону спалювання сухої трави і наслідки таких дій не тільки для природи, цілих екосистем, але й для людей, громадяни всеодно й надалі продовжують нехтувати попередженнями...

Цього тижня бійці лісової пожежної станції ДП "Вищедубечаньський лісгосп" вночі боролись із загорянням полів (сінокосів), які знаходяться впритул до лісового фонду.

Завдяки вчасній реакції, злагодженій роботі вдалося локалізувати пожежу та запобігти її поширенню на лісові масиви й попередити жахливі наслідки. Однак, частину рослинності та тваринного світу на полях вже було знищено.

Вкотре намагатимемося достукатись до людей и повторимо, що:
🚩При спалюванні сухих рослинних решток, разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окисиди азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки.
🚩Спалювання трави аж ніяк не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту.
🚩Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні).
🚩Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені.

Крім того, 
⛔ПА'МЯТАЙТЕ 
⛔за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність. Відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1 360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1 700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


0 коммент.:

Дописати коментар